Római katolikus plébániatemplom

helyrajzi szám:
667 (környezet: 654/1, 654/2, 655/1, 656, 657, 666/1, 666/2, 817/3, 818, 819/1, 819/2, 819/3, 823/1, 825, 817/2, 655/2, 817/1)
13152
Sárbogárd Körzeti Földhivatal
-Felújított
rövid leírás:
A település központjának kisebb terén, szabadon álló, középtornyos, egyhajós, barokk templom, a hajót nem teljes szélességében, de azonos magasságban záró, egyenes lezárású szentéllyel, hozzá kapcsolódó kápolnával és sekrestyével. A templom 1792-1793 körül épült, berendezési tárgyai: főoltár, szószék és sekrestyeszekrény, szintén késő barokk stílusúak. Jelenlegi seccóit Bicskey K. készítette. A seccók, a barokk korabeli templomfestés hagyományait követik. A kifestés ikonográfiai programja a Szent Kereszt legendáját dolgozza fel.
külső leírás:
A település központjának kisebb terén, szabadon áll a középtornyos, egyhajós, barokk stílusú templom, a hajót nem teljes szélességében, de azonos magasságban záró, lekerekített sarkú, egyenes lezárású szentéllyel, hozzá kapcsolódó kápolnával és sekrestyével.
A templom körbefutó lábazata azonos magasságú.
A főhomlokzat alsó zónája 3 tengelyes, nyaktagos pilaszterekkel tagolt, amelyek a középtengelynél lépcsőzötten alakítottak, erősen kiugró golyvázott párkánnyal záródnak.
A füles, kőkeretes kapu gyámkőről indított, emelt-egyenes záradékú, záróköves. Felette a karzatablak szegmentíves lezárású.
A torony kétszintes, erősen kiugró párkánnyal osztott. Az alsó részének szalagkeretes, ovális ablaka mélyített mezőben elhelyezett, amelyet kettőzött falsávok kereteznek, illetve kissé visszaléptetett pilaszterek. A toronytesthez vázákkal díszített voluták kapcsolódnak. A felső szint mind a négy oldalát díszített mellvédmezős, könyöklő- és vállpárkányos, félköríves lezárású, záróköves ablakok törik át. A vállpárkányok a homlokzatokat keretező, copf fejezetes falpilléreket összekapcsolják. A tagolt órapárkányok felett a tornyot hagymasisak zárja.
A hajó kétszakaszos, szegmentíves lezárású, könyöklőpárkányos ablakokkal áttört, palafedésű.
A szentély egy tengelyes, negyedhomorlattal kapcsolódik a hajóhoz, zárófala az élek mentén ívesen metszett. A szentélyhez D-ről kápolna, É-ról sekrestye kapcsolódik. A toldalék félkontyolt és félnyeregtetős épületek, palafedésűek. A lábazatuk azonos magasságban fut körbe. Mindkét épületrész Ny-i homlokzatáról egyenes záródású ajtó nyílik, ezekhez három lépcsőfok vezet. A kápolna kapuja gyámköves, kőkeretes. A K-i homlokzatuk egy-egy szegmentíves záradékú ablakkal áttört, a kápolna D-i fala ugyancsak egy ablakkal képzett.

Kert
A templomkertben volutatagos, füzérmotívumos négyszöghasáb posztamensen Immaculata szobor, mészkő, felirata: Szűz Mária magyarok Nagy Asszonya oltalmazd híveidet, 1799.
Mögötte oszlopokkal díszített talapzaton obeliszk, szeletelt gömb felépítménnyel, mészkő, felirata megkopott.
Szentháromság szobor, kő, nyolcszögű talapzaton, felirata: Állítatott 1906. Közadakozásból a Szentháromság egy Isten tiszteletére.
állapot leírása:
A templomot nemrégiben felújították. Környezete és a templomkert rendezett. A berendezési tárgyai jó állapotban vannak. Barokk padozatát 2001-ben cserélték, ekkor az eredetivel megegyező, új padozatba villanyfűtést vezettek. A templom É-i külső falán a vakolat kis foltokban lehullott, illetve mállik. Vizesedés nyomait a lábazat felett is lehet látni. Kisebb repedések a sekrestye K-i falán.

ok

Múzeum (0.227 km)