Vendégfogadó

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
fogadó
fogadó
Somogy
Barcs Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Fogadó, épült 1800 körül. A település központi teresedésén, a templom szomszédságában, utcafrontos beépítésben, szabadon álló, L-alaprajzú épület. A tetőzet az L alaprajzot követő, csonkakontyos nyeregtető, hódfarkú cseréppel fedve. Az épület utcai szárnyában tájháznak berendezett ivó és szoba helyezkedik el, udvari szárnyában vendég- és cselédszobák vannak, udvari homlokzatán kosáríves, mellvédes tornác húzódik. Tüzelőberendezés maradványa: tornácról fűthető, két helyiségbe vezető fűtőkémény.
Telekelrendezés
A település fő terén, a katolikus templomtól a harmadik telken helyezkedik el a szabadon álló, L alaprajzú épület, melynek rövidebb szára az utcavonalra épült. Az épület egykor a belterület határáig kifutó szalagtelken helyezkedett el, ezt a telket azonban napjainkra három rövidebb telekre osztották föl. Az udvar végében az utcavonallal párhuzamos elhelyezkedésű komplex gazdasági épület áll. A fogadóhoz egykor mészárszék is csatlakozott, melyet az 1960-as években bontottak el. A telken kút és ólak is állnak.

Külső megjelenés
Az épület külső megjelenése klasszicizáló jellegű. Az utcai homlokzatra nyíló ablakokat sima vakolatkeret övezi, a szemöldökmezőkben díszítetlen tábla, melyet két oldalon a párkányzatig futó vakolatdísz fog közre. A lábazati mezőben a pince szellőzőnyílásai helyezkednek el. Az ablakok gerébtokosak, hatszemesek, a homlokzat síkja előtt ablakráccsal.
Melléképületek
Az udvar végében az utcavonallal párhuzamos elhelyezkedésű, pajtát, kocsiszínt és istállót magába foglaló, komplex gazdasági épület áll. A telken egykor mészárszék is helyet kapott, melyet az 1960-as években bontottak le. Az udvaron kút és ólak is találhatók.
állapot leírása:
Az épület jó állapotban van, az elmúlt évek során a műemléki elveknek is megfelelő, részleges felújításon esett át. A felújítás során rendbe tették a tetőszerkezetet, és jó állapotú bontott cseréppel fedték be, az első szobában kicserélték a födémet, valamint kicserélték a nyílászárókat is. Az épület tégla falazata jó állapotú, stabil, a vakolat azonban sok helyen hiányzik. A vendégfogadó utcai szobájában sváb néprajzi gyűjteményt bemutató tájházat létesítettek.
A fogadóépület mellé, a telek utcafronti részére az 1960-as években sátortetős lakóházat építettek.

Tulajdonképpen nem rossz állapotú, csak első ránézésre, mert inkább festéshibái vannak csak.