Megújulásunk támogatója:  

Lengyel-Putheány kúria és kapuzata

azonosító:
10405
törzsszám:
5329
szélesség (lat):
N 46° 48,228'
hosszúság (lon):
E 17° 26,073'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
kúria
megye:
Veszprém
helység:
helyrajzi szám:
9
település KSH kódja:
24891
földhivatal:
Tapolca Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Üdülő és vendéglő, volt Lengyel-Putheány-kúria és kapuzata, barokk, 1787. Átalakítva.
:
Az épület római katolikus templom melletti, támpillérekkel megerősített kőfallal körülvett területen áll. A templom felől nagy kapun keresztül mehetünk be az udvarra. A félköríves kapunyílás két oldalát vakolatból képzett domború faltükrök díszítik. Felül félköríves oromzattal zárul, tetején vázával.
Az orommezőben Lengyel Boldizsár címere van befalazva a várkapuról, valamint ide van befalazva három feliratos tábla is: két magyar és egy latin nyelvű. A kapu belső oldalán is látható egy feliratos tábla.
Az erősen átalakított épülethez a kapu tengelyében út vezet. Körfolyosós kialakítású, téglalap alaprajzú, földszintes épület, nádtetővel, műkőpadlóval a körfolyosón. A belső helyiségeiben fehérre festett dongaboltozat és parketta van.
Bal oldali homlokzatán még láthatóak eredeti részek. Itt alacsony kőfalon toszkán jellegű oszlopok állnak, a felettük elhelyezett fagerenda tartja a nádtetőzetet. A körüljáró felett nyitott fedélszék látszik. A homlokzaton modern zsalugáteres ablaktáblás, kétszárnyú ablakok és ajtók vannak. Az ablakok középső, elválasztó oszlopa eredeti.
Az épület mögött kis belső udvar van kialakítva, az öt körülfogó épületszárnyakon modern nyílászárók vannak. A hátsó homlokzat kéttengelyes, jobb oldali szakaszán alul két hatszemes ablak van, felette a háromszöges oromzatban kis résablak van. A három épületszárnnyal körülfogott belső udvar mögött nagyméretű kert terül el.

Állapotjelentések

2016.03.13 16:48 carmin állapot: 4 - pont: 3

Jó állapotban van, de egy festés ráférne.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.074 km)
Lakóház (0.095 km)
Lakóház (0.143 km)
Lakóház (0.163 km)
Lakóház (0.165 km)
Lakóház (0.165 km)
Lakóház (0.177 km)
Várrom (0.182 km)