Györ-kereszt, 1938

Simonfa, 67-es út közelében

(Isten) dicsöségére ál.... GYÖR JÁNOS és családja 1938

Sűrű bozót közepében van a kereszt, ami főként orgonákból áll, de nő ott tölgy, som és alma is.

További jelentések

Utoljára kb. 12 évvel ezelőtt kerestük meg ezt a keresztet: akkor még sűrű bozót vette körül, de ép volt. Most nincs bozót, de a teteje letörött. Épp mostanában épül itt a Zselic legújabb kerékpárútja, ami közvetlenül a kereszt mellett halad majd el. Szerintem (de ezt nem tudom bizonyítékkal alátámasztani) az építkezés során valamelyik munkagép törhette össze a keresztet. A szárán is frissnek tűnő sérülések látszanak. A letörött darab viszont nincs ott mellette a földön, ha jól néztem. Remélem, azért, mert eltették, hogy ha majd kész lesz az építkezés, akkor visszaillesztik a letörött részt. Csak nehogy az legyen, hogy valami új, más stílusú keresztet emelnek helyette ,,felújítás'' címszóval, mint ahogy sajnos már több helyen is láttuk, hogy megteszik.

Hegedüs-kereszt (0.732 km)
Véber-kereszt (0.858 km)