Megújulásunk támogatója:  
szabályok

Patikus jelentései Somogy megyében

Az oszlopok a fejlécekre kattintva rendezhetők (ismételt kattintással megfordítható, alaphelyzetben a bejelentés időpontja szerint rendezett, a listában a helyszíni időpont látható). Kérhető a jelentések adatainak listája is.

Összesen: 107 db jelentés.

Üdülő Szántód, Parti villasor 38.

2013.04.23 14:56 Patikus állapot: 1 - koordináta: N 46° 52,207' E 17° 54,044' - pont: 20

A telek üres, a szomszédok elmondása szerint három éve lebontották az itt állt régi kis védett nyaralóépületet, az új tulajdonos egy nagy épületet akar-(t) ide építeni, de tiltakozások miatt áll minden.
A védettséget törölni kellene.

Lakóépület Bábonymegyer, Rudnay u. 10.

2013.09.10 15:58 Patikus állapot: 2 - pont: 11

Lakatlan, erősen romló állapotú, gondozatlan épület, lassan rogyadozik, nem sokára életveszélyes állapotú lesz.

Nepomuki Szent János-szobor Nagyberény, Úttörő u. 4 .

2014.03.08 11:51 Patikus állapot: 2 - pont: 4

A szépen felújított templom közvetlen közelében van az ország legrosszabb állapotban lévő Nepomuki Szent János-szobra ! A törött darabok összedrótozva ??
Szégyen az egyháznak, hogy ha nincsen felújításra lehetőség, legalább ideiglenesen raktárba helyeznék el !!

régi vízműtelep Siófok, Fő u. 254.

2013.11.29 07:30 Patikus állapot: 2 - pont: 9

A régi vízmű állapotában semmi változás, lassan romladozik, elhagyott, a Fő utca szégyene !

Római kori kőtábla Siófok, Balatonkiliti Szabadság tér 1 .

2013.11.29 07:57 Patikus állapot: 2 - pont: 10

Siófok város 23/2005.(IV.29.) számú rendelete
5. sz. melléklete rendelkezik az országos védettségű műemlékekről, és ebben az eddigi
RÓMAI KORI KŐTÁBLA / törzsszáma: 4565 /, helyett azonos törzsszámmal egy lakóépületet nevez meg, amelyik helyt adott régebben a kőtáblának, amelyik most a Galérius fürdőben van.
d. / Lakóépület a Béke tér 1. sz. (10428/1 hrsz.) alatt
(Barokk stílusú, műemléki törzsszáma: M 4565). Az épület a Kiliti városrészben van, / koordinátái: 46°53,027 18°04,357 / nagyon rossz állapotban, teljesen elhanyagolt, helyenként omladozó, a tető hiányos, szinte romos, pedig a városrész központjában van.
Ezt 2011 01.07-én jeleztem a jelentésemben, azóta semmi változás, rendelet módosítást sem találtam,csak fokozatosan omladozik a védett épület. Már élet veszélyes !

Lakóépület Bálványos, Petőfi u. 31.

2014.03.10 10:30 Patikus állapot: 2 - pont: 4

A ház állapota romlik, egyik sarka életveszélyesen megroggyant !

Üdülő Szántód, Kisfaludy u. 17.

2013.04.23 13:19 Patikus állapot: 3 - koordináta: N 46° 51,901' E 17° 54,026' - pont: 20

Teljesen gondozatlan, elhanyagolt, lassan romló állapotú a nyaralóház.

Lakóépület Bábonymegyer, Rudnay u. 18.

2013.09.10 16:02 Patikus állapot: 3 - pont: 11

Az épület állapota gyorsan romlik, változatlanul gondozatlan, lakhatatlan.

református templom Bábonymegyer,

2013.09.10 16:16 Patikus állapot: 3 - pont: 11

Sajnos a megkezdett lelkes felújítás elmaradt, kisebb javításokat végeztek, de már megint csak romlás, károkozás jelei mutatkoznak.

tornácos lakóház Bábonymegyer, Rudnay u. 59.

2013.09.10 15:27 Patikus állapot: 3 - pont: 11

Régóta lakatlan, gondozatlan, elhanyagolt, egyre rosszabb állapotú lakóház.
Helyenként már omlik a tömésfal.

Nepomuki Szent János-szobor Ádánd, Árpád u. 8 ._kertben

2013.10.25 14:06 Patikus állapot: 3 - pont: 17

A szobor állapota egyre romlik! Még kopottabb a festése, jobban porlik a kő anyaga .
A talapzata is nagyon foltos, a szép, gondozott templom mellett nem szabadna így hagyni !!

Templomrom Ádánd, (Külterület) Hetye dűlő

2013.10.25 15:05 Patikus állapot: 3 - pont: 25

A Somogyi Hírlapban is láttam egy cikket, amit klo barátunk egyéb bejegyzésként idézett az Ádándi Templomrom műemléki oldalán is.
. A cikk témája :

„A 800 éves templombelsőt szántják a munkagépek Ádánd határában”

Mivel a kereső társak közül én vagyok legközelebb, és az első de az utolsó megtalálása is én voltam, kötelességemnek éreztem utánna járni a jelenlegi állapotnak.
A Templomrom megközelítése nem könnyű, mivel Ádándtól 2-3 km.-re van, egy óriási egyben megművelt szántóföldön, szinte kis szigetként. Járható utakról nem is látható.
Közelről nem tűnt fel sok változás, a romot körülvevő fák és bozótok területe nagyjából azonos a négy évvel ezelőttinek, de a szántás és bevetett föld teljesen körülveszi a szigetet, még a régen kissé járható földutat is beszántották.!!

A rom állapotán nem vehető észre sok romlás. A cikkben említett rablógödrök nem szaporodtak,a torony mögött van egy viszonylag mélyebb, de még nem veszélyes.Talán a két hátsó, alsó sarkokon hiányos téglák gyengíthetik a falakat.

A község elemi érdeke lenne, legalább egy bármilyen járható út, és annyira megtisztítani a környezetet, hogy a Balaton déli partjához közeli legjelentősebb műemlék látogatható lehetne, akkor egy kis reklám vonzaná az érdeklődőket.

kereszt Nagyberény, József A. u. vége

2014.03.08 11:57 Patikus állapot: 3 - pont: 12

A falu szélén álló fa keresztről hiányzik a festett Krisztus !!

Református templom Nagyberény, Kossuth u.

2014.03.08 11:38 Patikus állapot: 3 - pont: 4

Egy másfél évvel ezelőtt készült szakértői jelentés a templom felújítására nagyon sürgős beavatkozásokat ajánlott, a súlyosabb károk megelőzésére.
Ezek a mellékelt jelentésben vannak, de ez ideig nem történt semmi !!

„ Jelenlegi állapota: / 2012.11.12 /
A templom keleti és nyugati oldalfalain súlyos, a főpárkánytól a fal tövéig végig futó repedések jelzik, mintha az apszis - amelyet valószínűleg a régi templom 1897 évi bővítésekor toldásként építettek - elvált volna az épület törzsétől.
Az apszis belsőoldala Itt, a tervező által kért alapfeltárást végeztek, amely szemlém idején még nyitva volt. Megállapítottam, hogy az alapozási sík a löszös altalajban mintegy 70 cm-re van a terep felszíne alatt, a környező terep pedig az apszis fala felé lejt, és magasabb
a belsőpadlószintnél Ráadásul, a telek keleti oldalának déli szakaszánál, a szomszédos telek szintje a templomkert kerítésének lábazata fölött helyezkedik el, miáltal az onnan érkező
felszíni vizek akadálytalanul zúdulnak az apszis falának tövéhez.

A templom két faszerkezetű kapuja rossz állapotban van. A pala tetőfedésen - különösen annak gerincén és ereszén sok a törött, repedt elem.

Javaslat:

Mindenek előtt a tető fedést kell javítani a beázás veszélyének elkerülése vé-gett. Egyidejűleg sürgősen rendezni kell a templomépületet körülvevőterep délkeleti területét a templomkerten belül és a szomszédos telken egyaránt. Utóbbi tulajdonosát kötelezni kell a kerítés lábazatának szabaddá tételére és meg kell oldani a területének felszínéről levonuló csapadékvíz saját területén belüli elvezetését.
A falak külső lábazatai mellett, a lösztalajban kavicságyas dréncsöves árkot létesíteni nem szabad !
Ez után lehet az apszis alapjának szakaszos megerősítését elvégezni.. Javasolt a résfalazásos technológia alkalmazása. Az alapok megerősítése után kerülhet sor az apszis és az oldalfalak „falvarrásos” technológiával történő összekötésére, repedések eldolgozására. Végül a kapuk cseréjé-re, valamint a stabilizált falszerkezetek külső és belső felületeinek javítására, festésére.
Sürgősség:
A javasolt javítási munkáknak csak együttes elvégzése járhat eredménnyel.
Végrehajtásuk nem tűr halasztást.
Siófok, 2012. november 12.. Kopári Dénes
okl. építészmérnök „Református templom Balatonszabadi, Siómaros Kossuth u. 74 .

2014.03.08 12:35 Patikus állapot: 3 - pont: 5

A templom felújítása elkezdődött a „ Darányi Ignác Terv „ támogatásával, ami kb. 21 millió forint, de hogy ez elég lesz e az alábbi szakértői jelentésben felsorolt hibák elvégzésére, az még nem biztos.

„Jelenlegi állapota: / 2012.11.12 /
Az épület állékonysági szempontból kritikus állapotban van. Falnyílásainak boltozatain és csegelyes kupola boltozatain súlyos repedések vannak .
Nyílászárói elhasználódtak, a padlástéri toronyablak teljes egészében hiányzik. Tető elöregedett palafedése beázásokat okoz, amelyek a mennyezeti boltozatokat is átáztatták. Tető szerkezete viszonylag jó állapotú, de egyes szarufákat és kötőgerendákat farontó bogarak a szerkezet felszínétől mért 2-3 cm-es mélységig elpusztították. A tetőnek nincs ereszcsatornája, minek következtében a víz a homlokzati felületekről a mészréteget lemosta. A bádog toronysisak korrodált és deformálódott, beázik, javítással biztonságossá tenni nem lehet. Az épület keleti harmadában a külső terep felszíne kb. 50 cm-rel magasabb a padló szintnél . Itt a falak nagy magasságig nedvesek .
A templom homlokzati lábazatai nedvesek. Anyaguk cementvakolat. Ezt a falak korábbi kis magasságú nedvesedésének megszüntetésére készítették, tévesen. A falak eddig a magasságig ugyan szárazak, de a nedvesség jóval magasabban, a lábazat felett jelent meg.

Javaslat:
Halaszthatatlanul alapfeltárást és talaj- mechanikai vizsgálatot kell végezni a további szerkezeti károsodások kivédésére, teendő intézkedések meghatározásához. Ki kell cserélni, illetve pótolni kell az elhasználódott nyílászárókat.
A fa tetőszerkezetet át kell vizsgálni és annak elpusztult elemeit ki kell cserélni, az egész szerkezetet fertőtleníteni és vegyi favédőszerrel kell lekezelni. Célszerű faipari szakértőbevonása. Új tetőfedést, új tető bádogozást kell készíteni és ereszcsatornát kell felszerelni. A toronyra új bádog sisakot kell felszerelni. Az épület körüli terepet - különös tekintettel a keleti oldalára - rendezni kell úgy, hogy a terepszint a templom belsőterének padlószintje alá kerüljön. Ennek kapcsán kell gondoskodni a felszíni vizek és a tetőről (ereszcsatornából) lefolyó víz épülettől való távol tartásáról.
A falak lábazata mellett kavicságyas dréncsöves árkot létesíteni nem szabad !
A cementes lábazatot körben, az egész épületről el kell távolítani, s helyette az eredetinek megfelelő mészhabarcs lábazatvakolatot kell készíteni.
Sürgősség:
.Az utoljára 40 éve, 1968 –ban végzett, akkor is csak a homlokzat vakolatának javítására és festésére kiterjedő „felújítás” óta rendkívüli módon leromlott állapotú épület fent javasolt munkálatainak előkészítését (alapfeltárást, talajmechanikai és statikai vizsgálatot) haladéktalanul el kell végezn
Ezek eredményei alapján pedig a mindenre kiterjedő felújítási munkákat el kell indítani.
Siófok, 2012. november 12.. Kopári Dénes
okl. építészmérnök "

Jelenleg még csak a lábazat burkolásának a leverése történt meg.

Lakóépület Bálványos, Dózsa u. 20.

2014.03.10 10:35 Patikus állapot: 3 - pont: 13

A gazdátlan ház új gazdát kapott, elkezdődött a felújítása. A tető új cserepet kapott, a tornác oszlopait kicserélték, és folyamatosan dolgoznak rajta.

Református templom Kapoly, Szabadság u.

2014.03.10 11:15 Patikus állapot: 3 - pont: 19

A templom állapotáról készült szakértői jelentés felsorolt sok szükséges és sürgős hiba elhárítást, de eddig nem történt semmi, a vizesedések fokozódnak.

A 2010-ben javasolt teendők :

Falai, boltozatai repedésmentesek. Tetőfelőli beázások nincsenek. Az oldalfalak mind a belső mind a külsőoldalukon magasan át vannak nedvesedve. Különösen az északnyugati (torony alatti) és az északkeleti oldalon.
Az északkeleti oldalon az alig 2,0 m-re lévőaszfaltozott út szintje kb. fél méterrel maga- sabb az épületet kísérterep szintjénél, amely ezen az oldalon amúgy is 30-40 cm-rel a a templom padlószintje fölött helyezkedik el.
Ezen az oldalon még szolgálati járda sincs, ami megakadályozná, hogy az útról levonuló víz a fal tövéhez juthasson; a helyzetet súlyosbítja, hogy az úton közlekedő gyors járművek a falra magasan felverik a vizet.
A12 éve történt felújítás során az északkeleti fal belsőfelületét valamilyen vízzáró, vagy víztaszító vakolattal látták el, minek következtében a korábban kis magasságú vizesedés megszűnt, de a vízzáró vakolat felsőszélénél jelent meg .
Az északnyugati oldalon a bejárat előtti burkolatlan terepen katlanszerűmélyedés van. Az itt pangó víz is akadálytalanul kerül a falak tövébe és a bejárati lépcsőalá, amely ennek és a fagynak a hatására, a lábazat bejárat melletti szakaszaival együtt már megsüllyedt és tönkrement.
Az épület tagozatai és főpárkánya ép, leázásoktól mentes, kivéve az északnyugati homlokzat két sarkát. Az ok: az ereszcsatorna végeinek szakszerűtlen kialakítása.

Javaslat:

Az északkeleti oldalon húzódó úton célszerű lenne a forgalom lassítása „fekvőrendőr beépítésével. A terepet - különösen az északnyugati oldalon rendezni kell úgy, hogy a felszíni vizek ne panghassanak az épület közelében. Ugyaneből az ok-ból az északkeleti, de lehetőség szerint az épület minden oldala mentén vízzáró szolgálati járdát kell építeni.
Az épület lábazata mentén dréncsöves, kaviccsal töltött szivárgó árkot építeni nem szabad !
A falak felületéről el kell távolítani az ún. vízzáró vakolatot, s helyette vagy közönséges mészhabarcs, vagy szellőzővakolatot kell felhordani. Ki kell javítani a 6. sz. fotón látható csomópontokat, majd az épület homlokzatvakolatát javítani és újra festeni kell.

Sürgősség:

A külső (út felőli) és felszíni vizek távol tartására irányuló munkákat azonnal, a homlokzat felújítási munkáit 2-3 éven belül el kell végezni.


Üdülő Szántód, Hermann u. 5.

2013.04.23 13:12 Patikus állapot: 4 - koordináta: N 46° 51,936' E 17° 54,102' - pont: 20

A régi nyaraló épület aránylag jó állapotban van , minimális hibákkal.

Volt Horthy-villa, üdülő Szántód, István u.

2013.04.23 05:05 Patikus állapot: 4 - koordináta: N 46° 52,749' E 17° 54,454' - pont: 20

Elnézést, a helyes idő 15:05 !!
A volt Horthy villa, majd Szot üdülő jelenleg nincsen használatban. Állapota még elég jó, de már kezd a rendszeres gondozás hiányozni.

Üdülő Szántód, Vajda János u. 6.

2013.04.23 12:54 Patikus állapot: 4 - koordináta: N 46° 51,741' E 17° 54,044' - pont: 20

Aránylag jó állapotban lévő épület. Itt-ott festés és apróbb vakolat hibák vannak