Megújulásunk támogatója:  
szabályok

margo jelentései

Az oszlopok a fejlécekre kattintva rendezhetők (ismételt kattintással megfordítható, alaphelyzetben a bejelentés időpontja szerint rendezett, a listában a helyszíni időpont látható). Kérhető a jelentések adatainak listája is.

Összesen: 2 db jelentés.

Református templom Radostyán, Kossuth Lajos u. 2 .

2020.09.15 16:25 margo állapot: 4 - pont: 48

Visszamentem Radostyánba, mert nyáron a templomba nem jutottam be. Ezúttal a tiszteletes úr kalauzolt, aki Várady Józsefnek, a nagyhírű lelkész - írónak a fia, Zsolt. Várady József emléktábláját a templom bejáratánál ágyazták be az alacsony kőfalba. A református templomokat képekkel, adatokkal, rövid leírásokkal dokumentált könyvei bolti forgalomban nem találhatók, legfeljebb antikváriumban, néha, elszórva. A templomban megvásárolhatók, ezt ki is használtam. Értékes sorozat, lefedi az egész országot, és Erdély egy részét is feldolgozta.
Másik nagy szerencsém az volt, hogy megnézhettem a templom festett tábláinak megmaradt, igen szép kivitelezésű, reneszánsz módra, középtengelyre rendezett két megmaradt, eredeti példányát. Nagyon szép darabok, mellékelem.
Sajnos, a templom külső falainak vakolata tovább romlott. Belül minden rendezett, a mennyezeten a Borsodi templomokra jellemző egyszerű medaillonos festések tagolják a felületet. Középen nagyméretű, plasztikus királykazetta helyezkedik el. Most a parókián őrzik ezeket.

Református templom Teresztenye, Rákóczi u.

2020.09.15 16:25 margo állapot: 5 - pont: 146

Viszonylag későn, 1767-ben épült az első templom, ez egy mennyezetkazettás fatemplom volt, ami nagyon hamar tönkrement, le kellett bontani. Helyébe építettek újat késő barokk stílusban, amit körbevettek egy erődkerítéssel is a földomlás megakadályozására. Keletelt, a déli oldalán áll 14 méteres kőtornya, melynek fa toronysisakja van.
100 kg-os harangját Burger Lőrinc öntötte 1839-ben Dobsinán.
Az új templom mennyezete kékes sötétszürke, pallókból összeállított, kazettákra osztott, közepén nagyméretű, a centrumában plasztikusan kiemelkedő királykazettával.
Az eredeti templom mennyezetéből 46 teljes, 3 fél, és 6 hiányos kazetta maradt, ezeket a karzat mellvédjén és a karzat alatt helyezték el. A táblák kivételesen szépek. Színük finom, plasztikus, visszafogott. Kompozíciójuk mesterségbeli – lehet kijelenteni, hogy művészi – tudásra vall.
A kazetták közt az egyik feliratos:
„EGY DOLGOT KÉRTEM ÉN AZ URTOL, / MOSTIS AZONT KÉREM HOGY LAK / HASSAM AZ URNAK HÁZÁBAN ELE / TEMNEK MINDEN IDEJÉBEN, HOGY LATHASSAM AZ URNAK SZÉPSÉGÉT / ÉS LÁTOGATHASSAM ZÖ TEMPLOMÁT / PADOLTATOTT EZ ISTEN HÁZA 1761 dik ESZTEN: N: BIRÓ JÁNOS BIRó / MIHALY IDEJEKBEN IDŐSB VARRÓ GERGELY BIROSAGABAN SIGO / ISTVÁN EGYHÁZFISÁGÁBAN”