Megújulásunk támogatója:  
szabályok

fehér jelentései Zala megyében

Az oszlopok a fejlécekre kattintva rendezhetők (ismételt kattintással megfordítható, alaphelyzetben a bejelentés időpontja szerint rendezett, a listában a helyszíni időpont látható). Kérhető a jelentések adatainak listája is.

Összesen: 7 db jelentés.

Ferences templom Egervár, József Attila u. 1.

2017.05.19 12:23 fehér állapot: 5 - pont: 27

Impozáns, példaértékűen gondozott a templom, a kertje és a környezete.
Ott-jártamkor a plébános elmondta többek között, hogy éppen az aznapi postával jött az értesítés, mi szerint a felújításra benyújtott pályázatukat elutasították. Nagy kár, mert a falakon lennének szükséges javítanivalók. Az előző jelentései megállapításai sajnos ma is érvényesek.
Kiss L. Gábor úr 6 éve került ide plébánosként, és talált egy teljes csontváz-ereklyét, amiről senki nem tudja, mikor és hogyan került ide. Vélelmezik, hogy "valamelyik Szent Benedek" ereklyéje, de válasz nincs, mint ahogy arra sem, hogy miért egy ferences templomba került "valamelyik" Szent Benedek.

Várkastély Egervár, Vár út 15.

2017.05.19 12:31 fehér állapot: 5 - pont: 27

Nagyon szép, arányos épület, a felújítása még mindig nem fejeződött be. A helyszínen tudtam meg, hogy a kivitelezést állami cég végzi, meglehetősen vontatott ütemben. A felújítás projektgazdája Egervár Önkormányzata, felelőse Szíjártó Péter polgármester.
A berendezési tárgyai, bútorai bántóan nem ebbe a térbe valók: méretükben és arányaikban szétfeszítik a teret, leütik a finom építészeti megoldásait. Csak remélni lehet, hogy ez az állapot ideiglenes. Nem is szólva arról, hogy a kiállító teremben elhelyeztek egy kávé-ital automatát, aminek ott semmi keresnivalója nem lehet.
A lakószobák tervezőjét, Lukács Zsófiát meg az bánthatja nagyon, hogy az általa tervezett függönyök, drapériák, ágytakarók még mindig nem készültek el. Ezért a csupasz falak és a bútorok ridegen hatnak a reneszánsz lakószobákban.
Fel kellene pörgetni a folyamatokat nagyon, hiszen ezek a részletek adják meg a befejezettség érzetét.
A felújítás tervező mérnöke: Csángó Zsuzsa.

Római katolikus templom Hévíz, (Egregy) Hegyrétaljai dűlő

2017.05.20 08:55 fehér állapot: 5 - pont: 16

Az egregyi Árpád-kori templom ma Hévíz részeként az egykori Egregy település dombjának tetején a temetőben áll. A belvárostól északra kényelmes fél órai sétával megközelíthető.
Harmonikusan, szépen illeszkedik a tájba, s első látásra kitűnik nemes egyszerűségével, szép arányaival; egyik ékköve a magyar falusi kistemplomainknak.
Hosszanti elrendezésű, hármas tagolású, mint a megmaradt Árpád-kori templomaink jelentős hányada: a magas nyugati torony mögé rendeződik az alacsonyabb és szélesebb hajó, majd ehhez egy arányaiban harmonikusan még alacsonyabb és keskenyebb szentély kapcsolódik.
Igazán különlegessé és egyedivé a nyolcszögű, "csürlős sisakkal" záródó, háromemeletes tornya teszi.
Nem tudjuk, mikor épült, de stílusjegyei alapján az 1341. évi okleveles említés ellenére jóval korábban időkre gondolhatunk. Építési anyaga a környéken nagy mennyiségben fellelhető pannon mészkő.
A középkorban a templomtestbe nem nyúltak bele, de 1731-ben a barokk jegyében jelentős beavatkozást végeztek, majd többször is renoválták.
A templomot elsőként Alexandriai Szent Katalin, majd az újjáépítést követően Szent Magdolna tiszteletére szentelték fel.
Többször restaurálták: 1860-ban, 1912-ben, 1964-65-ben, 1990-ben és 1991-ben.
Az utolsó restaurálást Makay Tamás tervezőmérnöknek, Gábor Kerner műemlékfelügyelőnek, valamint Nemessányi Klára és Boromisza Péter restaurátoroknak köszönhetjük, akik a még fellehető középkori, eredeti állapot tiszteletben tartásával tették bemutathatóvá ezt a temploot.

Vár és bencés apátság romjai Zalavár, Vársziget

2017.05.18 14:19 fehér állapot: 5 - pont: 13

Nem folytatták a vár kutatását, helyét és a Szűz Mária/Szent Adorján templom nyomait elborította a vegetáció. A kolostorrom bejáratánál információs táblák segítik az eligazodást, a terület rendezett, szépen gondozott.

A kolostoron belül lefektetett "In qua ecclesia Adrianus martyr humatus pausat" feliratú kőtábla betűi megkopottak, csak nagyon nehezen olvashatók.
A közelben lévő, az Árpád-kori alapokon felfalazott Szent István kápolna hibátlan állapotban, nyitva várja a látogatókat, a berendezése mai, kortárs szobrászok szent-ábrázolásai láthatók benne.

2011. áprilisában adták át az emlékparkot a nagyközönség számára, melyen egy múzeum, Cirill és Method szobra, és egy vendéglátó egység is áll. Kulturált a környezet.

Római katolikus plébániaház Zalavár, Dózsa György u. 23.

2017.05.18 16:44 fehér állapot: 3 - pont: 36

A templommal egy közös telken áll, valaha nagyon szép, kellemes arányú épület lehetett. Mára meglehetősen leromlott a külső falainak minden oldala, valamint a tető is.
Belső tereinek állapota megfelelő. Az egyház kezelésében áll, olcsó ifjúsági szállás céljára szolgál. Egyelőre nincs esély a felújítására.

Római katolikus templom Zalavár,

2017.05.18 15:45 fehér állapot: 5 - pont: 36

Az állapota változatlanul kitűnő, a berendezése az építési korának megfelelő, a freskói 20. századiak. Kiemelésre a "Keresztút" méltó, szépen megfestett képsorozat. Figyelmet érdemel az is, hogy minden egyes ablaka egy-egy család adományából készült, valamint az egyik mellékoltára is.
A templom előtt Mária mennybemenetelének szoborcsoportja magasodik stilizált oszlopon, a jobb oldalán pedig egy első-, második világháborús emlékmű áll.
2010-11 között újították föl közel 40 millió forintból.

Római katolikus templom Sármellék, Dózsa György u.

2017.05.20 15:21 fehér állapot: 5 - pont: 81

Én sem jutottam tovább Ego103-nál. A helyiektől megtudtam, hogy délután házasságkötés lesz a templomban. Ezért nem csodálkoztam, mikor a parókián a csengetésemre nem reagált senki. A plébános úr valószínűleg aludt, vagy felkészült az örömteli eseményre. Egy csengetés után nem is próbálkoztam tovább.
A templomot teljesen felújították, szárazak a falak, a vakolata, festése ép; a szobrok is kiváló állapotnak örvendenek.
Az "örvendenek" kifejezésnek itt különös szerepe van, mert Mária, a Mennyek Királynéja-szobor a Gyermekkel, érdekes üzenetet közvetít. Inkább mutatja egy szikár, munkához, nehézségekhez szokott parasztasszony képét, mint a fenséges istenszülő anyáét. A két oldalán elhelyezett angyalok is nehéz tudások hordozói, nem a mennyek örömhordozó lényei. A gyermek Jézus megformálása sem a megszokott.