Megújulásunk támogatója:  
szabályok

Patikus jelentései Somogy megyében

Az oszlopok a fejlécekre kattintva rendezhetők (ismételt kattintással megfordítható, alaphelyzetben a bejelentés időpontja szerint rendezett, a listában a helyszíni időpont látható). Kérhető a jelentések adatainak listája is.

Összesen: 107 db jelentés.

Rk. templom Balatonföldvár,

2013.06.09 08:46 Patikus állapot: 5 - pont: 4

A vasútállomással szemben található római katolikus templom
a második világháború alatt épült vörös homokkőből, neoromán stílusban. Alapkőletételére 1 941-ben került sor. A gyorsított építkezés következtében már 1943-ban, az üres falak között tábori misét tartottak.
Szentélyének ablakait Szappanyos Béla zamárdi születésű szobrászművész tervei alapján Kondor Béla készítette, és az ő alkotása az oltár feletti feszület is. Kovácsolt vas oltára Farkas Ferenc remeke.
A templom 1992-ben harangot, 1993-ban elektromos orgonát kapott. A nyári turisztikai szezonban itt szervezik meg a Földvári Zenei Esték hangversenysorozatot.
A hatalmas platánfák árnyában álló templom különleges hangulatát a színes üvegablakok adják.
A Vitéz Irsay László által tervezett ókeresztény stílusú templom színes üvegablakainak árát a hívek adományozták, és ők határozták meg, hogy melyik szent elkészítését kérik. Az ablakokat Deéd Ferenc festőművész, restaurátor tervezte, Majoros Károly budapesti üvegfestő mester készítette el. Közülük kettőt az Országos Magyar Iparművészeti Társulat Fém- és üvegipari kiállításán a nyilvánosságnak is bemutatott: az egyik a Fájdalmas Szűz, a másik Szent Kinga képe. Mindkét üvegfestménynek páratlan sikere volt művészi körökben is, úgy hogy ezt a két kiállított üvegfestményt a bírálóbizottság egyhangú kitüntetéssel, az Iparügyi Minisztérium aranyérmével tüntette ki. (Balatoni Kurír 1944. január 27.) (Az ajándékozó családok és az ábrázolt szentek az egyházi részben olvashatók.) A szentély az üvegablakainak témái: kenyérszaporítás, oltári szentség, kánai menyegző. A szentély ablakait Szappanos Béla tervezte, az üvegmozaik oltárfeszületet Kondor Béla készítette. A szembemiséző oltár Farkas Ferenc képzőművész kovácsoltvas műve. Szent Tádé szobor Búza Barnabás díjnyertes alkotása. Továbbá két freskó is látható a templomban mindkettő Przudzik József alkotása: II. János Pál pápa képe (1994) és a diadalív festménye. A kápolna előtt Szent Antal szobra látható, alkotójáról, adományozójáról semmit nem tudunk.
Forrás: Földvár az irodalomban

vasútállomás felvételi épület Balatonföldvár,

2013.06.09 08:53 Patikus állapot: 5 - pont: 4

Kifogástalan, jó állapotú a vasút állomás épülete, megfelelően gondozott.

volt kaszinó Balatonföldvár, Somogyi B. u.

2013.06.09 09:16 Patikus állapot: 4 - pont: 10

A Balatonföldvári kikötőben álló Balaton Klub építészettörténeti kuriózum. Az eredetileg kaszinónak épült (1903), egyike az ország első vasbeton szerkezetű épületeinek.
2010-ben úgy nézett ki az évek óta romló állapotú épület, hogy lesz biztos jövője, tervek készültek a fejlesztésére, de valahol minden elakadt !

Időpont: 2010. december 21 –én (kedden) 9:00-kor a KÖH I. emeleti tanácstermében
Tárgy: BALATONFÖLDVÁR, Balaton Klub fejlesztése
Tervező: Borzák Richárd
A terv előzménye és rövid leírása: A fejlesztés a volt kaszinó vagy klubház ingatlanát és közvetlen környezetét érinti. Balatonföldvár csak a 19. századi fürdőtelep létesülése után vált önálló településsé, addig Kőröshegy pusztájaként tartották számon. A hajókikötő és az 1200 m hosszú parti sétány az 1900-as évek elején létesült, miután Széchenyi Imre gróf a volt pusztát parkosíttatta és felparcellázta, hogy a területen villatelep létesülhessen. A hajókikötő és a vitorlás kikötőhöz kapcsolódóan építették fel a kaszinó (Klubház) és a kikötő bejárati épület (Csigaház), a Galamb szigetet a mólóval összekötő gyalogos, ún. galambdúcos híd, a hullámtörő végén álló meteorológiai megfigyelő állomás és egy korai vasbeton vázas gyalogos híd szerkezeteit. Az együttesből ez utóbbin műemléki védelem van, a többi helyileg védett.
A kaszinó és szálló funkciójú klubház egy 3 m magasra feltöltött platón létesült, hogy jobb kilátást nyújtson a kikötőre és a Balaton partra. Külső homlokzatai egyszerűbben készültek el a tervezettnél, és érződik még rajtuk a kötődés a hagyományos építészeti stílusok formáihoz, szerkezete viszont már korai vasbeton vázas szerkezettel készült. Tervezői ifj. Ray Rezső és Dr. Zielinszky Szilárd voltak. A bejárat és az épület főtömegének nagyvonalú kezelése, lapostetős kialakítása egyértelműen a modern építészet felé mutat.
A fejlesztési tervek a klubház épületének megtartásával és felújításával és új épület létesítésével szálloda és apartmanház kialakítást tartalmaznak.

Jelenleg semmilyen munka nem folyik, az épület állaga fokozatosan romlik.
Az Önkormányzat pályázatot írt ki az eladására, elsősorban szállodakénti üzemeltetésként, /163.000.000.-ft/, az eredménye még nem ismert.

Széchenyi szobor Balatonföldvár,

2013.06.09 10:26 Patikus állapot: 5 - pont: 10

A Széchényi és a Motel utca sarkán található az 1954-ben felavatott mellszobor, mely Széchényi Imre és a történelmi Széchenyi család emlékét őrzi.
Helyén eredetileg az 1908-ban Széchényi Imre emlékére emelt szobor állt, de Radnay Béla alkotását a II. világháború után ledöntötték.

A szobor közvetlen környezetét átalakították múlt évben, a talapzatát kibővítették szép márvány padokkal, és kis kőburkolatú térrel.

rendőrség Balatonföldvár, Kőröshegyi út 2.

2013.06.09 10:06 Patikus állapot: 5 - pont: 10

Az épület lábazata kívánna egy kis tatarozást, és a falak festése is kezd kopni.

Kvassay-emlékmű Balatonföldvár,

2013.06.09 09:12 Patikus állapot: 4 - pont: 10

A kikötő épülete mellett található, 1929-ben felavatott emlékmű Kaáli Nagy Dezső tervei alapján betonból és vasbetonból készült. Felirata:

"Kvassói és brogyáni
Kvassay Jenő (1850-1919)
a Balaton kultusz
vezető harcosának
emlékére emelte
a Balatoni Szövetség. 1929"

Kvassay bronz arc-képmását Sződy Szilárd készítette. A mérnök tetteit Lampert Géza kőbe vésett epigrammája hirdeti az utókornak:

"Ősi család fia volt, lett új korszaknak hőse/
s új fénnyel ragyogá be a régi nevet./
Ősei fegyverrel védték a szent honi földet/
Ő tudományával szállt csatasíkra azért,/
Nagy folyamot, kis vadvizeket zabolázva serényen/
sok meddő földből alkota dús televényt,/
Hű fia volt a honnak, lelkes híve a Balatonnak./
Emlékét hálánk lengje örökre körül."

Az emlékmű kiváló állapotban van, de a feliratokat kissé olvashatóbbá kellene tenni !

Kvassay Jenő (1850–1919) mérnök, a leghíresebb magyar vízépítő mérnökök egyike. Az 1885-i vízjogi törvény megalkotója, megszervezte a Vízépítési Igazgatóságot, az Országos Halászati Felügyelőséget. Kezdeményezésére indult meg a balatoni kikötők és a budapesti kereskedelmi kikötő kiépítése.
. Ő volt a balatoni kikötők kormánybiztosa, a Balaton kultusz elindítója. Igen sokat tett a Balatonért és annak fejlődéséért. Szerette Földvárt. Neki köszönhető, hogy 1903-ban megalakult a Balatonföldvár Fürdő Rt., hogy megvalósult a fürdőhely csatornázása és megépült a kikötője. Az ő elgondolása volt a tó mellett végighúzódó, 1200 méter hosszú parti sétány is; a Kvassay sétány, amely a déli part legszebb sétahelye.
. Korán felismerte a fokozottabb partvédelem szükségességét és Földváron példaértékűnek szánt partvédelmet építtetett ki. A földvári minta szerint képzelte el az egész déli part vonalának „mesterséges” rögzítését, úgy hogy az egész part hosszában, Siófoktól Berényig, az utolsó évtizedekből ismert legnagyobb vízállás szintjéig kőhányással biztosított árvízgátat húzzanak fel, mögötte a kotrással szerzett homokból fövenyfürdőt létesítve. Az elképzelésből csak részletek valósultak meg.
galamb-szigeti híd Balatonföldvár,

2013.06.09 09:23 Patikus állapot: 5 - pont: 10

A kikötő létesítésekor, a mederkotrás során keletkezett anyagból épült a Galamb-sziget, melyre hangulatos, galambházakkal díszített hídon lehet átjutni.
A gyaloghidat nagyon szépen rendbe hozták, friss festést kapott.

Annamária-villa 2 épület Balatonföldvár, Rákóczi u.

2013.06.09 10:30 Patikus állapot: 5 - pont: 10

A családbarát szálloda Balatonföldvár központjában, a vasútállomás közelében található, a tóparttól csak a híres, platánokkal szegélyezett Kvassay sétány választja el. A 3 patinás, különálló épület egy közel 7.000 négyzetméteres, körbekerített parkban áll.

A 2006 novemberében átadott, kétszintes Vilma épület a központ, itt van az étterem, a recepció, a gyermekek számára kialakított, nagyon jól felszerelt játszószoba, az étterem és a wellness részleg. Az emeleten 13 szoba várja a vendégeket.
A háromszintes Anna ház első és második emeletén további kilenc felújított szoba, társalgók és egy rendezvényterem áll rendelkezésre. A két épületet függőfolyosó köti össze.
A 100 éves, teljesen különálló Mária villaépület földszintjén és emeletén további 13, egyszerűbb berendezésű szoba található.

Lakóépület Balatonföldvár, Bajcsy-Zs. u. 17.

2013.06.09 08:36 Patikus állapot: 5 - pont: 8

Megelőlegezett 5-ös, most tatarozzák az épületet, nagy részben már kész van, folyamatosan dolgoznak !

Lakóépület Balatonföldvár, Bajcsy-Zs. u. 11.

2013.06.09 08:40 Patikus állapot: 5 - pont: 8

Ez is megelőlegezett 5-ös, most tatarozzák az épületet, nagy részben már kész van, folyamatosan dolgoznak !

Lakóépület Balatonföldvár, Spúr István u.

2013.06.09 09:41 Patikus állapot: 5 - pont: 8

Változatlanul szép, igen jó állapotú épület.

Lakóépület Balatonföldvár, Spúr István u.

2013.06.09 10:22 Patikus állapot: 5 - pont: 8

Hibátlan, szép, gondozott, jó állapotú épület.

Lakóépület Balatonföldvár, Spúr István u. 10.

2013.06.09 10:20 Patikus állapot: 5 - pont: 10

Változatlanul szép, igen jó állapotú épület.

Lakóépület Balatonföldvár, Spúr István u. 8.

2013.06.09 10:19 Patikus állapot: 4 - pont: 10

„Csalogány” nevű villájukban gyermekkorában itt nyaralt Körmöczy Zsuzsa (1924–2006) teniszező, 19-szeres magyar bajnok, 1958-ban francia salakpályás vb. győztese, a füvespályás wimbledoni angol vb. bronzérmese, 1960-ban az olasz nemzetközi bajnokság, a francia nemzetközi bajnokság győztese (1949, 1951). Ötszörös főiskolai világbajnok, 6-szor nyerte a monte-carlói nemzetközi versenyt. 1958-ban a világranglista 2. helyezettje, 10 éven át a legjobb 10 között volt.

Lakóépület Balatonföldvár, Spúr István u. 6.

2013.06.09 10:17 Patikus állapot: 5 - pont: 10

Spur István u. 6. „Mária-kert” tulajdonosa volt Heinrich Ferenc (1866–1925 ) kereskedelmi miniszter. Az I. világháború idején a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke ,1920. márc. 15-ig a Friedrich-, majd a Huszár-kormány kereskedelmi minisztere volt, 1920-tól haláláig országgyűlési képviselő volt.
Az épületben jelenleg Idősek Otthona működik. Gondozott, jó állapotú épület.

Lakóépület Balatonföldvár, Spúr István u. 4.

2013.06.09 10:16 Patikus állapot: 5 - pont: 10

Szép, gondozott, jó állapotú épület, minimális hibákkal.

Rk. kápolna, Szt. Antal szobor Balatonföldvár,

2013.05.21 09:32 Patikus állapot: 5 - pont: 10

Változatlan állapotú a kápolna is, a szobor is.

Szabó Lőrinc villa Balatonföldvár, József A. u. 17.

2013.05.21 09:13 Patikus állapot: 5 - pont: 10

Miért nevezik Szabó Lőrinc villának ?
József Attila u. 17. volt „Durcy-villa”. A Dajkovits család vendége volt Szabó Lőrinc. Dajkovits úr Gaál Franciska (1904–1973) színésznő férje volt. A Durcy-villát később megvette Leveldi Kozma Miklós (1884–1941) politikus.

Szabó Lőrinc (1900–1957) költő, legelőször 1921-ben járt Balatonföldváron. Graf Ferencéknél szállt meg. 1938 és 1957 között többször is felkereste a fürdőhelyet. 1941. szeptember 1–8. között, majd 1942. május 22–30-ig Németh László apósáéknál, a Démuszék panziójában üdült. 1943. július 9–20-ig a Zrínyi Szállóban lakott, 1951. július 24. és augusztus 5. között a Jókai utca 3. szám alatt vett ki szobát. Itt Moliere fordításán dolgozott az egyik fővárosi színház megrendelésére. 1942-ben írta "A Földvári vadgesztenyefákhoz" című versét. 1947 augusztus 2–3-án is járt Földváron és ennek a látogatásnak az emléke "A földvári mólón" című verse, amely Kabdebó szerint Szabó Lőrinc költészetének egyik legkiemelkedőbb alkotása.
Forrás: Berkesné: Híres emberek, híres házak Földváron

Később is szívesen tartózkodott Földváron, de nem volt a Durcy villa tulajdonosa.
Az interneten most is található ingatlanhirdetés, hogy eladó a villa, amely Szabó Lőrinc tulajdonában volt, 76 millió Ft-ért.

Lakóépület Balatonföldvár, József A. u. 19.

2013.05.21 09:15 Patikus állapot: 4 - pont: 10

József Attila u. 19. a bálványosi Satzger család villája volt. /Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc után a bécsi Satzger család hozott létre majorságot és építkezett a községben.A család gyakori vendége volt vitéz Nagybányai Horthy Miklós kormányzó, akinek fiai is szívesen jártak Földvárra.
Ekkortájt Horthy Miklós egyik vadászterülete volt a vadban gazdag vidék, ő építette ki a műutat a faluig./
Forrás: Berkesné: Híres emberek, híres házak Földváron

Lakóépület Balatonföldvár, József A. u. 15.

2013.05.21 09:10 Patikus állapot: 5 - pont: 10

Tökéletesen jó állapotban van az épület.