Boncza-kastély

Kúria, udvarház
Cím:
A falu D-i végén, a Sebes-Körös és a Kolozsvár felé tartó országos főút K-i oldalán hirtelen emelkedő domb tetején.
Rövid leírás:
Az Erdély egyik legfontosabb "ütőere", a Kolozsvár-Várad útvonal mellett fekvő falu középkori eredetű. Lakossága az újkortól vegyes: román és magyar volt.
A falu végén a dombtetőn álló kastélyt eredetileg Boncza Miklós földbirtokos építtette Alpár Ignác tervei szerint a 20. sz. elején. E kis, földszintes kúriában született Boncza Berta, akit első férje, Ady Endre költő Csinszka néven tett halhatatlanná a magyar lírában. A nagybeteg költő és múzsája az I. világháború idején a kertben álló nyári lakban, az úgynevezett "Fehér házban" élt, egészen Ady 1919-es haláláig. Az épületet kevéssel ezután az özvegy eladta a Trianon után itt berendezkedő román hatalom ünnepelt költőjének, Octavian Goga (1881-1938) nacionalista író-politikusnak. (Maga Ady jól ismerte Gogát, az Ember tragédiája románra fordítóját és barátjának is tartotta. De később, amikor a háború alatt Goga szélsőséges román nacionalizmusba csapott át, keserűen csalódnia kellett benne. Máig vitatéma ezért, hogy Goga az Ady iránti tiszteletből, vagy épp bosszúból vette meg a kastély)
Goga a kastélyon jelentős módosításokat hajtott végre: emeletet húzott rá és az ekkor Romániában divatos neobizánci stílusban átépítette a ma látható képnek megfelelően. Az épületcsoportban 1967. óta Octavian Goga Emlékmúzeum működik, ahol leginkább a névadó életéről, a román történelemben betöltött szerepéről találhatunk dolgokat. Az Ady által is lakott épületben a Goga-család által összegyűjtött román néprajzi kiállítás látható. Az udvar egy kisebb melléképületében pedig Ady-emlékszoba látogatható román feliratokkal. Jelentős látnivaló még az udvaron egy 16. századi román fatemplom, melyet Goga telepített át kastélya telkére és amelyet most egy orthodox román kolostor használ. Goga a kastély parkjában nyugszik egy neobizánci síremlék alatt.

Sebesvár (8.931 km)
Barcsay-kastély (18.971 km)