Megújulásunk támogatója:  

Fő térOrszág:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 49° 2,721'
Hosszúság (lon):
E 19° 49,811'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Műemlékileg védett, vagy védendő terület, környezet
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falut keresztül szelő országútnak a római katolikus templom körül kialakult teresedése
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Árpád-kori falut a tatárjárás után német telepesek népesítették be, IV. Béla királytól pedig 1265-ben városi rangot kapott. Gazdagságának alapját a közeli aranylelőhelyek kitermelése okozta. Ennek nyomán felívelt a város kereskedelme, ipara is. A lelőhelyek fokozatos kimerülésével aztán a 16. századra Hybbe fejlődése megtorpant. Lakosai továbbra is iparosok, kézművesek maradtak, kiemelkedtek ezek közül a kőművesek, ácsok, faszénégetők, fenyőpálinka-főzők.
A település központi, legrégebbi részének alaprajza ma is hűen tükrözi a település középkori, alapított városi múltját. Szabályos, téglalap alakú főtere egykor NY-i irányban talán a mainál nagyobb is lehetett. A teret határoló házak telkei szinte kivétel nélkül ugyanolyan méretűek – a városalapítók ezzel is jelezték a polgárság egyenlő voltát. A szűk, igen hosszú telkek aztán meghatározták az erre építhető, szintén egységes építészeti képű házak sorát is. A nyeregtetős, utcai oldalán 2-2 ablakkal áttört homlokzatú, egységes cserépfedésű házakból több tucat még ma is áll, kivételesen egységes faluképet eredményezve. Sajnos, néhány helyen ezt az egységet utólagos beépítésekkel, bontásokkal, szakszerűtlen felújításokkal megtörték.
A tér közepén áll a település 17. századi fallal körülvett, mára átépített, gótikus középkori temploma, melynek kriptájában nyugszik Balassi Bálint (1554-1594) költő, a magyar reneszánsz kiemelkedő alakja.
A tér D-i sarkában áll a népmondák kedvelt hősének, Pacho betyárnak fél életnagyságú szobra. Pacho, legalábbis a róla ismert történetek szerint, védte a szegényeket és jó pajtása volt a szlovákok szinte nemzeti hősnek számító betyárjának, Juraj Jánošiknak is. Ugyancsak a tér D-i részén, az országút mellett áll egy régi, valószínűleg 19. (18?) századi kilométerkő, rajta az országút két irányban elérhető, nagyobb városainak bevésett neveivel: (Liptó)Szentmiklós és Leutschau (=Lőcse). A fő térből kiinduló, legrégebbi utcák korábban mind bibliai neveket viseltek: Jeruzsálem, Betlehem, Jerikó, Sodoma.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2011-12-05 01:37:49
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.