Megújulásunk támogatója:  

Keresztelő Szent János születése görögkatolikus fatemplom
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 58,041'
Hosszúság (lon):
E 22° 19,576'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu keleti szélén emelkedő domboldalon, a temetőben
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Keresztelő Szent János születése görögkatolikus fatemplom 1750-ben épült.

Keresztelő János, Zakariás főpap és Erzsébet fia volt. Fiatal korában kiment a sivatagba és ott aszkéta életet élt. Tevékenységével előkészítette Izráel népét a Messiás megérkeztére.

A kő alapra, gerendákból épült, vakolt és meszelt falú, hagyományos felépítésű, nyeregtetős, zsindellyel fedett fatemplom épülete három fő tömegből áll. A poligonális záródású szentélyhez kissé szélesebb, téglalap alaprajzú hajó csatlakozik. A térsort az előtér - narthex - zárja. E nyugati tér fölött az épület gerince fölé tömzsi, deszkázott oldalú, hagymasisakos torony emelkedik, felül lanternával, csúcsán kovácsolt vas hármaskereszttel. Hasonló kereszt emelkedik a szentély fölött is.

A templom legkomolyabb értéke a hajó és a szentély között felépült, 17. századi, 5 soros képfal (ikonosztaszion). A fő sor és az alatta lévő képsor 18. századi. A fő sorban lévő legnagyobb ikonok balról: Szent Miklós püspök, az Istenszülő (Hodegitria), a Tanító Krisztus és a templom patrónusának, Keresztelő Szent Jánosnak az ikonja.
Az ikonosztáz közepén nyíló, kétszárnyú, ún. Királykapu szárnyain összesen hat medallion található - a felső kettőm az Angyali Üdvözlet, a többi négyen az evangélisták. A Király kapu észeki oldalán Nagy Szent Vazul, a déli oldalon Aranyszájú Szent János látható. Az ajtó íve fölött az Atyaisten lázható oldalán a mennyei seregekkel. A második sor ikonjain az ünnepek ábrázolásai, valamint az Utolsó vacsora képe látható a Királykapu fölött. A harmadik ikonsorban apostolok képeit láthatjuk, középen az ún. Kis Deesis ikonnal, melyen középen a Főpap Krisztus, északi oldalán az Istenszülő, a délin Keresztelő János látható. A negyedik sor a prófétáké, hat medallionnal, rajtuk két-két figurával. A helyhiány miatt az ikonosztáz tetejéről hiányzik az itt megszokott módon szereplő kereszt. Az ötödik konsor a fő sor alatt (!) található. Jellegzetes az ikonosztáz piros-kék színvilága. Az ikonok és a faragott díszek közötti pillérek aranyozottak.

A templom mellett fából készült, alacsony, gúlasisakos harangtorony emelkedik, amely szintén műemléki védelem alatt áll. A toronyban két harang lakik, egy 1908-ban és egy 1933-ban öntött példány.

A templom utolsó, nagyobb felújítására 1988-89-ben került sor..

A leírás és a fotók forrása: www.drevenechramy.sk
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2021-10-23 22:39:36
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.