Megújulásunk támogatója:  

Árpádházi Szent Erzsébet templom


Forrás: wikipedia.org


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 25,278'
Hosszúság (lon):
E 18° 38,574'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A város központjában, a Školská utca északi végében, annak keleti oldalán
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Újbánya a felvidéki gazdag szabad királyi városok egyike volt. Gazdasági jólétének forrása a betelepített német bányászok által folytatott ezüst- és aranybányászat volt. A bányászkodás a 13. században indulhatott meg, de a város virágkorát az Anjou-korban élte, Ekkor privilégiumok sorát szerezte meg.

A német bányász közösség - hasonlóan németföldi kortársaihoz és számos magyarországi bányavároshoz - e korban ritkaságszámba menő szociális intézményeket is fenntartott. Ezek sorába tartozott a beteg és rászoruló bányászok ápolását végző ispotály is. Újbányán az ispotály és mellette megszokott módon álló ispotály-templom 1390-ben épült fel, Árpádházi Szent Erzsébet titulussal. Építtetője Herman Izenzinkel kamaragróf volt.

A ma álló ispotálytemplom keletelt tengelyű, egyhajós, nyereg tetős, gótikus stílusú építmény, sokszög záródású szentéllyel. Bejárata az oromzatos nyugati homlokzaton nyíló, kőkeretes, csúcsíves kapu. Fölötte négyleveles körablak, efölött pedig az építtető kőből faragott címere látható. Tetőgerince fölé hagymasisakos, fa huszártorony emelkedik.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2020-09-20 17:39:23
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.