Terézvárosi (Szent Miklós) katolikus temető

Forrás: Panoramio/FeroIrman

Forrás: Panoramio/Lewis Werner

Forrás: wikipedia.org
Temető
Žižkova utca 34
Rövid leírás:
Az ősi város, Pozsony területén számos értékes, történelmi emlékeket őrző temetőt találunk. Ezek sorában a jól ismert Szent András temető, vagy Kecske-kapui temető mellett kevesen ismerik a Várhegy déli lankáihoz simuló, enyhén lejtő terepen kijelölt, Szent Miklós római katolikus temetőt. A 20. században erősen átépített környéken, a Duna menti gyorsforgalmi út és toronyházak szorításában, ősfák árnyékában meghúzódó sírkertbe a ma már gyakorlatilag a felismerhetetlenségig átépült és ledózerolt, ősi pozsonyi városrészek, a Váralja és Vödric lakói temetkeztek.

A temető képe jól mutatja az 1900. körül még vaskos német többségű város 20. századi történelmét. A feliratokon szereplő, számos német név mellett, akár ugyanazon család tagjaként, mostanság már sokan szlovák(osított) nevet viselve haltak meg.

A temető talán leglátványosabb építménye a terület legmagasabb pontján emelkedő, neogótikus stílusú Kittler-kripta. A családi temetkező hely építtetője Ferdinand Kittler (1839-1906), Pozsony egyik legismertebb és legsikeresebb építési vállalkozója volt. Számos jellegzetes és szép belvárosi épület dicséri cége munkásainak, mérnökeinek szakértő kezeit. Sajnálatos, hogy most a kripta gondozatlan, valószínűleg ki is rabolták, alapos felújításra szorul...

A temetőtől nyugatra 1846. óta a pozsonyi ortodox zsidó temető működik.

A leírás a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás honlapja, B. Mánya Ágnes adatai alapján készült.