Szent Anna kápolna

Kápolna
Námestie svatého Michala
Rövid leírás:
Nyolcszög alaprajzú, barokk kupolával fedett épület, nyugatra nyíló bejárattal. A Szent Mihály templom északkeleti sarka mellett áll.

A kápolnát 1748-ban építtették, a homlokzati timpanonban gróf Erdődy György és felesége címere látható. Belsejében barokk oltár, a fő képe témája a Szent Család. Építésével kapcsolatban több nézet is létezik. Eszerint Galgóc török megszállása idején minaretet emeltek a plébániatemplom mellett és ennek a helyén épült a kápolna. Egy másik teória szerint az Erdődy-család temetkezési helynek szánta. Az épület alatt kripta van, benne osszáriummal, amit valószínűleg a középkori temető használata során létesítettek. Így a legvalószínűbb magyarázat az, hogy a kápolnát a középkori csontházra építették.

Még az átlagos szlovákiai templomoknál is nehezebben látogatható. Jelen információink szerint évente mindössze egyszer, július 26-án nyitják meg a látogatók előtt.