Hajduk vára

A falutól 10 km-re É-ra, a gyepár-tető oldalában
Rövid leírás:
A Csíki-havasok D-i lábánál, a Háromszéki-medence szélén, az É-ról érkező Lemhény (Velence) patak mellett fekszik Lemhény község. A falutól északkeletre, 10 km-re, az 1302 m magas Gyepár-tető oldalában találjuk Hajduk-vár nyomait.

Az átjárókat védő, Hajduk várához hasonló erődítményeket Erdély császári-királyi megszállása után, az 1690-es években emelték. Ekkor tervezte Marsigli pl. a Piricse-tető és a Békás-szoros sáncait is. Hajduk várának keletkezését így joggal tehetjük a 17. század végére. A kicsiny erődnek fontos feladata volt az itt zajló tiltott sókereskedelem megfékezése, melyet egykor a Kárpátok hágóin át bonyolítottak le Moldva és Erdély között. E határszéli erődítmény éppen ott épült fel, ahol a helyiek által máig \"Sózók ösvényének\" hívott ösvény a Gyepár-tető alatt átbukik a Kárpátok gerincén. Őrsége éberen figyelte, és ha tehette, elfogta a sót csempésző legényeket.

Hajduk vára (amelyet olykor „Hajduk sáncának” is emlegetnek) ismeretlen időben pusztult el. A 19. század elején feltehetően már romokban hevert.
A háromszög alakú, minden oldalán 16 m hosszú vár felmenő falaiból sajnos mára csak kőtörmelék maradt. Terepalakulatai ma is jól kivehetők Részben feltöltődött, 6-7 méter széles árka majdnem 1 méter mély.