Szentmiklóssy-kúria

Kúria, udvarház
A falu központjában.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű falu népe minden bizonnyal a 12. században telepedett meg itt. A Balog-völgyi kisközséget az Uza család ősi fészkének tartotta: az írott források szerint már 1427-ben 16 jobbágytelkük volt a településen.

A falu kastélya már a 17. század második felében fennállott. Építtetőiként a hagyomány az Andorjassy (nem Andrássy!) családot tartja számon. Szentmiklóssy György, a vármegye szolgabírája Uza Máriával kötött házassága révén jutott birtokhoz a faluban. Nyilván megszerezte annak kastélyát is, hiszen azt már végrendeletében fiára hagyta. Az épület még a 20. sz. elején is a család birtokában volt.

A téglalap alaprajzú épület eredetileg, a 17. században földszintes lehetett. A Szentmiklóssyak építhettek rá emeletet a 18. században, kialakítva a mai, klasszicista külsejét. A kontyolt nyereg tetős, cseréppel fedett épület földszinti kisebb, ill. emeleti nagyobb ablakai körül vakolt párkányok készültek. Héttengelyes főhomlokzata közepén alig előre ugró, három tengelyes rizalit épült. Ennek földszinti falfelülete rusztikázott, emeleti síkját vakolt pilaszterek díszítik. Emeleti ablakai fölött kialakított, félkörös mezőkben gazdag plasztikus díszítés őrződött meg. Ezeken mitológiai alakok, ill. a család címere látszik.

A házat az 1970-es években felújították, de hozzáillő funkciót nem sikerült találni, így ma üresen áll.