Evangélikus líceum

Cím:
Hviezdoslavova utca 18. Az új és a régi (fa) evangélikus templom melletti parkban (Hviezdoslavova és Huncovská utcák között.)
Rövid leírás:
Az első késmárki iskoláról, amely a mai Szent Kereszt templom mellett plébániai iskola volt, a 14. századból vannak adataink. A reformáció térhódítását követően, 1531-ben alakult evangélikus iskola a városban. A líceum mai épülete 1774-1776-ban épült, barokk stílusban. Mai képét 1820-1865. között nyerte el, amikor két újabb szinttel bővült a ma téglalap alaprajzú, két emeletes, kontyolt nyereg tetős, cseréppel fedett épület. 1787-1852 között a középiskolai osztályok mellett akadémiai évfolyamokat is indíthatott az iskola, ami így felső fokú tanintézetnek számított.

Fénykorában a késmárki líceum Magyarország egyik legjobb iskolájának számított, ahol Közép-Európa különféle országaiból érkezett, elismert tudósok oktatták diákjaikat. A líceum oktatói és diákjai komoly szerepet játszottak a közeli Magas-Tátra megismerésében, meghódításában és kutatásában.

Az intézményből számos ismert német, magyar és szlovák személyiség került ki, tudósok, pedagógusok, művészek, politikusok. Közülük a leghíresebb magyar személyiségek Thököly Imre, Kazinczy Ferenc, Hunfalvy János és Pál, Görgey Artur, Berzeviczy Gergely és Mednyánszky László voltak, a szlovákok közül P. J. Šafárik, P. Országh Hviezdoslav, Janko Kráľ említhetők meg, de a lista még hosszan folytatható.

Az előző századfordulón maga az iskola a szomszédos, modern épületbe költözött, ahol ma is működik. Az ősi líceumban ma az intézmény híres - és múzeumként is látogatható - tudományos könyvtára kap helyet, amely Közép-Európa legnagyobb iskolai könyvtárának számít a maga 150.000 darabos gyűjteményével. A különböző nyelvű, főleg német kiadványok között számos ősnyomtatvány és régi könyv is szerepel.

Felújított, jó állapotú épület

Régi piactér (1.128 km)