Megújulásunk támogatója:  

Szent Szaniszló templom romjai
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 56,575'
Hosszúság (lon):
E 20° 41,574'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Szakrális romemlék
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Külterületen, a faluból NY felé vezető, 536. számú úttól D-re található, a Domaňovce falu felől erre vezető, kb. ÉNY-DK-i irányú, alsóbb rendű út becsatlakozásával szemben, kb. 1-200 m-re.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Szepességet járó turisták szinte mindegyike látta már ezt a festői templomromot a semmi – de legalábbis a szántóföld – közepén. Néhányan talán meg is álltak mellette, de mivel teljesen elhagyatott, a helyszínen semmilyen információ sem kapható, csak kevesen tudják, hogy ezek a középkori Milaj (másutt, pl. a szlovák szakirodalomban: Miloj) falu egykori, Szent Szaniszló (Szent Sztanyiszlav 11. században élt és a 13. században szentté avatott lengyel püspök) tiszteletére emelt, volt plébániatemplomának maradványai. Az Árpád-kori eredetű település templomát a 13. század második felében, vagy esetleg a 14. sz. elején emelték, korai gótikus stílusban – amint azt az 1962-63-ban végzett ásatások megállapították. A templom és a település minden bizonnyal a 16. században néptelenedett el. A templom hajójának köveit a Csákyak a közeli Szepeskörtvélyesen 1596-ban épült reneszánsz kastélyukhoz használták fel.
Ma a templomból már csak a torony áll, de az párkány-szintig, néhol még magasabban is. Állva maradt az egykori hajó toronyhoz kapcsolódó NY-i falának csonkja is, így ma egy sohasem volt „metszetét” láthatjuk az épületnek. Látszik az egykor volt templomtető lenyomata éppúgy, mint a téglából épült templomhajóból a toronyba vezető, gótikus átjáró, illetve egy kisebb ajtó, amelyen át a toronyba felvezető csigalépcsőhöz jutunk. Jól látszanak a kőből emelt torony egykor volt emeleteinek födém-helyei is.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2011-10-10 01:56:52
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.