Megújulásunk támogatója:  

Sárkányölő Szent György szökőkút
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 8,624'
Hosszúság (lon):
E 17° 6,589'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Szakrális plasztika, szobor
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A Prímási palota belső udvarán
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A pozsonyi belváros egyik legjelentősebb, barokk épülete, az egykori Prímási palota négyzet alaprajzú belső udvarának közepén egy, a háznál jóval régebbi, komoly kultúrtörténeti értékkel is bíró, barokk szökőkút áll.

Az alkotás eredetileg az esztergomi érsekek pozsonyi díszkertjének ékessége volt. Az európai hírű kertet - a török által elfoglalt Esztergomból kiszorult, így leginkább Pozsonyban és Nagyszombatban tartózkodó - érsekek alapították és gyarapították, különösen Forgách Ferenc esztergomi érsek a 17. század első éveiben. Az egykori kert - amely mára teljesen beépült, olyannyira, hogy néhai helye is csak nagyjából határozható meg - valahol a pozsonyi Szent György hegy oldalában terült el, mintegy 30 hektáron. A tervszerűen összeválogatott gyümölcsfákból, virágokból és zöldségekből álló, látványos sétányok által tagolt kertet épületek és szobrok is díszítették. A kertnek igazi világhírt a tudós jezsuita Lippai János (1606-1666) szerzett, aki - egyik első, magyar nyelvű kertészeti szakmunkaként - három kötetben megírta a \"Posoni kert\" virágos-, veteményes- és gyümölcsös kertjének leírását és egész éves gondozásának kertészeti teendőit.

A kertet díszítő alkotások egyike volt a Szent György lovagot hagyományos ikonográfia szerint megjelenítő szobor. Az életnagyságnál némileg kisebb férfialak lendületes kompozíció szerint, ágaskodó lován ülve, lándzsájával átdöfi a lova lába körül tekergőző sárkányt.

Az alkotás a pozsonyi érseki kert megszűnése után került át a prímási palota udvarába.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-08-02 01:13:50
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Prímási palota (0.025 km)
Óvárosháza (0.084 km)
Mária-oszlop (0.107 km)
Jeszenák-palota (0.114 km)
Roland-kút (0.129 km)