Megújulásunk támogatója:  

Havas Boldogasszony templom


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 9,468'
Hosszúság (lon):
E 17° 5,910'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Mély (ma: Hlboká cesta) utca közepén, az út fölé magasodó dombon
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A mai, Havas Boldogasszonynak szentelt római katolikus plébániatemplom az azonos patrocíniumú eredeti barokk kápolna helyén áll, melyet az építkezés előtt lebontottak. (Áll viszont még az a kis, igen egyszerű alaprajzú kis méretű, későbarokk templomka, amely a mai, óriási méretű építménytől délkeletre szerénykedik a fák között.)

A jelenlegi templom 1943. és 1948. között épült Bohuslav Fuchs, Vécsei Ignác és Dezider Quastler műépítészek munkaközösségének tervei szerint. Vasbetonépítmény, melyet a negyvenes évek építőművészet legmagasabb színvonalának megfelelően terveztek.

A templom uralkodó eleme a Mély út fölé tájolt, 50 méter magas torony, tetején egy magas, éjszaka világító kereszttel. A templom építészeti szempontból 1947-re elkészült, 1948 októberében felszentelték, de akkor még nem volt teljesen berendezve. 1950. után kezdték a templomban elhelyezni a mai berendezés egyes részeit, melyek a környékbeli szentélyekből, a Mária Oltalma árvaház kápolnájából vagy a Škarnicel utcai Svoradov katolikus internátus templomából (mozaik) származnak.

A templomon magyar és német nyelvű tájékoztató feliratok is találhatóak. A Bécset ostromló törökök fölötti 1683-as győzelmet, egyben a szlovák nép rabságból való megmenekülését ünneplő emléktábla viszont csak szlovák és német nyelvű...
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-07-28 23:23:45
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.