Czike Ferenc honvéd főhadnagy síremléke

Síremlék
Református és evangélikus temető, Cintorinsky rad (Temető sor)
A pont a temetőre és nem a konkrét sírra mutat
Rövid leírás:
Magyarország 19. századi történelmének legjelentősebb társadalmi, politikai és katonai eseménye kétség kívül az 1848-49-es forradalom és szabadságharc volt. Az eseményekben részt vevőket - és nem csak azokat, akik ezen időszakban életüket adták a hazáért - évtizedekkel később is megkülönböztetett tisztelet övezte: emlékművek, díszes síremlékek tartották fenn a dicső időszak eseményeinek, hőseinek, résztvevőinek emlékét.

Számos ilyen sírt találunk a szabadságharcban kulcsszerepet játszott Komárom város temetőiben. Ezek egyike a református sírkertben nyugvó Czike Ferenc honvéd huszár főhadnagy sírja fölötti obeliszk is. Vörös, talán süttői mészkőből készült sírkő, amelynek a tetején található szomorúfűzábrázolás alatt a következő szöveg olvasható:
„Itt nyugszik az Úrban Czike Ferencz 1848/49 év. honvéd
huszár főhadnagy és Komárom sz. kir. városa 20 éven át volt alorvosa. szül. 1811. ápril. 8-án megh. 1886. jan. 30. Béke poraira!”

A leírás és a kép forrása: Görföl Jenő-Kovács László: Hol sírjaik domborulnak. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc a mai Szlovákia területén. Dunaszerdahely, 2003