Megújulásunk támogatója:  

Nagytotál

Domonkos apácák templomának és kolostorának romjai, Budapest 13
Pályázó: Szőnyi István
Kép dátuma: 2011.01.28 13:12
Feltöltés dátuma: 2016.02.05 23:29

Nagytotál

 
 

Eddig 2 ember értékelte.

Értékeléshez jelentkezz be!

2016.03.07 11:26 kloÉrtékelés: 5 

Nekem kifejezetten tetszik a fotó bemutató jellege, a szerkesztés, a fények is jók. A panoráma műfaja miatt nincs hiányérzetem, hogy alul-felül nem látok többet.

2016.03.02 23:47 Szőnyi István 

A történelmi hűség kedvéért elárulom, hogy eszem ágában sem volt dinamikus kompozíciót választani. Mindössze az volt a célom, hogy ezeket a nagy kiterjedésű romokat olyan széles átfogású képen mutassam be, ahogyan más még nem örökítette meg. Ehhez valóban "statikus kompozícióhoz alkalmas eszközt, nevezetesen panorámát" alkalmaztam. Nem fekvő, hanem állóképekből, és nem enyhe tele, hanem enyhe nagylátószögű részletképekből állítottam össze, szám szerint ötből. Vagyis a feltételezett "fontos elemek úgy alul és felül" nem a hozzászóló által vélt okból maradtak le, hanem azért, mert abból a nézőpontból, ahonnan még úgy-ahogy áttekinthető volt a romok látványa, az egyes enyhe nagylátószögű állóképekbe egyszerűen nem fért bele több. Már csak azért sem, mert azt a nézőpontot csak a képen éppen csak megjelenő falra felállva lehetett elfoglalni. A falak valóban "enyhén ívelnek" - ez a közel 130 fokos látószög következménye, amit ennél jobban nem sikerült korrigálni. Ezzel az enyhe szférikus görbülettel együtt is sikerült egy eddig soha nem látott nagytotálban bemutatni a domonkos apácák templomának és kolostorának romjait - ami a kitűzött célom volt. A feladat fotográfiai nehézségét feltehetően csak az tudja elképzelni, aki járt már a helyszínen, és megpróbálta bármilyen módon megörökíteni ezeket a romokat.

2016.02.19 18:16 csavargóÉrtékelés: 3 

A kép szerzője dinamikus kompozíciót választott, ennek ellenére statikus kompozícióhoz alkalmas eszközöket használ, nevezetesen panoráma - esetleg fekvő formátumban-, enyhe tele objektív. Ennek következtében a falak enyhén ívelnek, ami egy épület fotónál nem előny és fontos elemek maradtak le úgy alul, mint fent.

a forduló összes képe
fotópályázat