Megújulásunk támogatója:  

Visegrádi panoráma

Lakótorony, Visegrád
Pályázó: Szőnyi István
Kép dátuma: 2013.02.16 10:41
Feltöltés dátuma: 2015.02.26 20:59

Visegrádi panoráma

 
 

Eddig 2 ember értékelte.

Értékeléshez jelentkezz be!

2015.03.07 20:04 kloÉrtékelés: 5 

A kép tetszik, a vitának örülök. Csavargóval annyiban egyetértek, hogy az aljából kicsit többet szeretnék látni, valószínűleg az lenne az igazi, ha a várfal tövében lévő ösvény kifutna, vagyis látnánk a szemben lévő legalsó pontját. Viszont terepi fotósként ismerem az érzést, hogy nem lehet mindig a legideálisabb helyet választani az exponáláshoz.

2015.03.05 23:59 Szőnyi István 

Kedves Csavargó, bár egy kép esztétikai megítélése szempontjából tökéletesen érdektelen, hogy milyen körülmények között készült, ezúttal mégis kivételt teszek, és elárulom, hogy ez bizony valóban nem nagylátószögű objektívvel készült panoráma, a részletképek viszont mind álló formátumúak voltak. A probléma tehát nem ebből adódott, hanem a helyszíni körülményekből: ehhez a nem éppen szokványos nézőponthoz fel kellett másznom a várfalra, és a kép levágott részén olyan zavaró elemek voltak, amelyeket másképp nem lehetett elhagyni a képről. Hátrébb és följebb mászhattam volna, de ez sem segített volna dolgon, mert abból a nézőpontból a bal oldali kopár fák már belelógtak volna a várfal kontúrjába, amit mindenképpen el akartam kerülni. Jobbra egyébként ugyanolyan kopár fák takarják ki a a tágas teret - pontosan ezért vágtam meg pont így a képet. A fő téma - legalábbis az én kompozíciós érzékem szerint - pont ott van, ahol lennie kell: ha nem is patikamérlegen, de elég sokat kísérleteztem vele, hogy minden a helyére kerüljön. Ha a "megfelelő hely" kifejezésen a középpontos elrendezésre gondolsz, ezt mindenképpen el akartam kerülni, mert a fő motívum kontúrja és a várfalnak a kép terébe átlósan húzódó vonala eleve kizárta a centrális elrendezést. Aztán volt még egy szempont, ami ezt a képkivágást, illetve a bal oldali fák kompozíciós szerepét indokolta: a helyszíni terepadottságok. Ahogy a kép bal oldalán is látható, a kopár fák egy meredek domboldalon állnak. Ezen az oldalon tehát már a természet uralkodik - fel egészen a hegy tetejéig. Ehhez képest a jobb oldalon a várfal magasodik a völgy felé - vagyis a vár a hegy oldalában helyezkedik el. Az általam választott panoráma képkivágás ezt is igyekszik érzékeltetni, vagyis a kép témája nem pusztán a visegrádi alsó vár, hanem az, ahogyan közvetlen és tágabb környezetébe festőien beilleszkedik. Remélem, a többiek is hozzászólnak ehhez az érdemi vitához. Még egyszer köszönöm a kritikádat.

2015.03.04 13:16 csavargó 

A facsoport levágásával valóban felborulna az egyensúly, ezért is írtam a jobbra fordulást, mint lehetőség. A jobb oldal így feltáruló mélysége fokozná a térérzetet, a fő téma pedig épp megfelelő helyre kerülne. Úgy látom, ez egyáltalán nem nagylátószögű objektívvel készült panoráma, lehet, hogy már az álló formátum is elég lett volna, hogy ne kerüljön levágásra a fal részlet, de a nagyobb látószög mindenképpen segítene, ha hátrébb menni nem lehet. A fákat én is szeretem, de ezen a képen a hegyek és a felhők szerintem érdekesebbek a kopár fáknál. A kép egyébként tetszik.

2015.03.02 21:43 Szőnyi István 

Én viszont nem vágnám le a baloldali facsoportot, mert egyrészt nem volna hozzá szívem: egyszerűen nem vinne rá a lélek, hogy bármelyik fába is belevágjak, ha meg az egész facsoportot levágnám, akkor pontosan kép lényege, a tágas panorámahatás veszne el, és maga a vár is elég sután nézne ki organikus környezete nélkül. Másrészt úgy ítélem meg, hogy a bal oldali facsoport levágásával a kép kompozíciós egyensúlya is komoly csorbát szenvedne. Ami pedig a várfal aljának levágását illeti, tapasztalatom szerint ha egy várfal nem fér bele még egy nyilvánvalóan több képből összerakott panorámába sem, annak általában az az oka, hogy kiterjedése meghaladja a kép lehetséges legnagyobb méretét, következésképpen valahol mindenképpen bele kell vágni. Csak hogy egy extrém példát mondjak: a kínai nagy fal sem fér bele még a legnagyobb panorámaképbe sem. Legfeljebb egy repülőről, vagy egy mesterséges holdról lehetne az egészet vágás nélkül befogni. Ez a kép viszont szemmel láthatóan nem ilyen extrém nézőpontból készült, és valahol mégiscsak meg kellett húzni a kép határát.

2015.03.01 10:30 csavargóÉrtékelés: 4 

Tetszik, ahogy a felhők megismétlik a hegyeket. A facsoportot levágnám a bal oldalon, vagy ha lehet jobbra fordulnék kicsit , a várfal alját viszont nem vágnám le.

a forduló összes képe
fotópályázat