Megújulásunk támogatója:  
határeset
témák listája

Összesen: 49 db hozzászólás

piroska hozzászólásai | 2011-06-28 13:58:04  (9)
Felbiztattam sepsiszentgyörgyi ismerősömet. Érdekesnek találta a dolgot, de azóta sem csinált semmit.


klo hozzászólásai | 2011-06-28 10:34:53  (8)
Kedves szépmíves!
Rumcájsz iránti rajongásod megértem (sőt, magam is osztozok benne: a hetvenes évek végén kiadták magyarul, akkor Csirizár volt a neve), de sajna ő még marad a jicini erdőben, mert egyelőre csak a Magyarországgal határos államokból lehet adatlapokat feltölteni, illetve azokhoz jelenteni. Azt mindenképpen el akartuk kerülni, hogy kifejezetten a történelmi Magyarország határain belüli épített örökségről készüljön adatbázis, mert egyrészt kérdés volna, hogy mikori határról beszélünk, másrészt a kulturális egység a kritérium, vagyis a Kárpát-medence. Persze ez méteres pontossággal nem határolható le, de nem is baj. Csehország, Lengyelország, Olaszország egy következő, kibővített körben jöhet. Itt sem lesz könnyű lehatárolni (kérdés persze, kell-e, vagy azt lehet mondani, hogy Európa, mert ha Olaszország igen, akkor (pl. Szent Erzsébet, illetve az ábrázolásai miatt) Németország miért nem? (elvégre van magyar vonatkozás, ami az egyik kritérium).
Szóval van még min gondolkodni :-)
A magyar helyneveknél én igyekszem a teljes alakot használni, persze becsúszhatnak hibák. Rárósmúlyad ebben a formában bántotta ugyan a nyelvérzékemet, de a forrásokban így találtam rá: örülök, hogy megerősítettél benne, hogy nem jó, javítom. A szlovák védett listát köszönöm, erre az oldalra még nem bukkantam rá (de nem is tudok szlovákul).
A határon túli kapcsolatok kiépítése lassan halad, ez sajnos a személyes kapacitásom kérdése. Adatlapot azonban bárki tölthet fel (tényleg, nincs kedved?).
:-)
Üdv:
klo
[ előzmény : (7)  szépmíves , 2011-06-27 17:51:32]

szépmíves hozzászólásai | 2011-06-27 17:51:32  (7)
Tök jó ez a határon túli műemlékkereső. Én titokban azt reméltem, hogy ennél is több embert tud majd megmozgatni, főleg az érintett utódállamokban.... Lehet, hogy nem jutott el hozzájuk a híre? Ezen érdemes lenne dolgozni egy kicsit.
Az ugyan meglep, hogy nem csak az egykori Magyar Királyság területéről (hanem pl. Ausztria Burgenlandon kívüli részéből, meg Csehországból) is lehet feltölteni, de elméletileg működhet így is. (Külön díjat ajánlok fel a csehországi Jičin - Rumcájsz városa - első feltöltőjének...)
Az elcsatolt területeken fontosnak tartanám a települések 1918-as magyar helyesírás szerinti feltüntetését, adott esetben akkor is, ha a mai kinti beszélt nyelv néha már romlott, rövidült alakot használ. (Pl. Terebest mondanak Tőketerebes, Váradot Nagyvárad, Szatmárt Szatmárnémeti helyett, stb.) E feladattal sok jó szándékú anyaországi is képtelen megbirkózni. Jó segítő-kereső van pl a neten itt: http://sebok2.adatbank.transindex.ro/
(És még egy apróság: egyik személyes kedvencem, Rárósmulyad helyesen rövid "u"!)

Ami a határon túli épületek ottani védettségét illeti, pl. a Szlovákia védett épületei hivatalosan is elérhetőek a neten kerületenként .xls-ben:
http://www.pamiatky.sk/pamiatky/pamiatkovy-urad/evidencia-kulturnych-pamiatok-na-slovensku/register-nehnute%C4%BEnych-nkp/

Biztos a többi is megtalálható valahol.

Bélosz hozzászólásai | 2011-06-16 10:24:44  (6)
NO COMMENT

"Újabb műemlékértékű sírokat rongáltak meg ismeretlen tettesek a kolozsvári Házsongárdi temetőben, amelynek az őrzéséért felelős kolozsvári polgármesteri hivatal továbbra sem hajlandó intézkedéseket hozni a sírgyalázások megakadályozásáért - írta szerdán a romániai magyar sajtó."

http://www.magyarhirlap.hu/online/olajjal_ontottek_le_a_sirokat.html

OFF
Apai Nagyszüleimet is a Házsongárdi temetőben temették el... a sírköveket elöbb lecsiszolták, majd a sírokat is felszámolták a '80-as esztendőkben...
ON

Bélosz

klo hozzászólásai | 2011-06-16 06:13:56  (5)
Valóban elszomorító, ami a Házsongárdi temetőben történik, de talán az a legrosszabb, hogy személy szerint nemigen látok megoldást. Az alapítványnak nincsenek eszközei, hogy megvédjék a síremlékeket (még a helyrajzi adatokat is titkosították, márpedig azok kellenek az egyedi védelmekhez), a magyar politikai lépések pedig eddig nem bizonyultak túl eredményesnek. Persze az is kétséges, hogy lehetnek-e egyáltalán azok.
Szóval tanácstalan vagyok, de szerintem amíg a helyi civilek meg nem erősödnek (pl. tüntetés a temetőért, petíció valamilyen uniós szervnél, minél nagyobb hírverés, stb.), addig marad ez a helyzet. De persze azt sem tudom, hogy az ilyen lépések helyben milyen reakciót váltanának ki.
[ előzmény : (4)  altwien1 , 2011-06-13 12:52:35]

altwien1 hozzászólásai | 2011-06-13 12:52:35  (4)
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.193919270654906.46916.100001105031343

Kolozsvár, 2011, Pünkösd

A Házsongárdon ismételten csapások érték a magyarságot! A Református Egyház megváltásában lévő kripta kertben található, és a magyarság, Kolozsvár polgárainak kemény pénzen restauráltatott síremlékeit barbár támadás érte! Ismeretlenek megcsúfították, meggyalázták az évszázados sírokat! Kolozsvár polgármestere szerint ilyen nem történik! kolozsvár polgármestere veszi magának a bátorságot és hazugnak nevezi azokat, akik a magyar sírgyalázások ellen szót emelnek! ... s a szomorú az, hogy nem csak Kolozsvár polgármestere! A vele kollaboráló magyar politikusok is hasonló üzeneteket közvetítenek, csak éppen hozzátartozóikon keresztül!

Nézzétek e szomorú képeket, mert a helyzet mai állása szerint hitvány időket jelez! ... vagy előjelez?

altwien1 hozzászólásai | 2011-06-10 07:55:56  (3)
Kiegészítés a Házsongárdi temető témához:
2011-ben a Temető sorsa politikai, s azon belül is nemzetiségi adok-kapok mentén alakuló szomorúság.
E történések középpontjában ismételten az áll, hogy a jelenlegi városvezetés az országosan kedvelt és populáris románimádatában nem veszi figyelembe azt, hogy a város értékeinek megőrzése az utókor számára milyen lényeges. Miért is venné észre? A polgármester egy Kárpátokon túlról jött, teljességében a politikai határozatok függvényében dolgozó, s minden tevékenységét a belpolitikai ugródeszkának tekintett Cluj-Napoca további romanizálásának szentelő, kisstílű irodista?!
Mit neki műemlékek, mit neki rombolás, mit neki felelősség a múlttal és a jövővel kapcsolatban? Egy a lényeg: megszokott hazug létében védelmezni a hű román alattvalókat úgy, hogy közben lehetőleg rúgjon is egy nagyot a magyarságba! Ennek minden formájában nagyon otthon van a gazda. Magát hülyének tettetni ügyesen tudja. Lehazudozni a tényfeltárókat tehetsége van. Egyhez viszont nincs tehetsége: felügyelni egy műemlék temetőt, s annak irányítását megfelelő emberekre bízni. A Házsongárdnak 2011-ben (is) csak korrupt, zsebüket tapogató posztkommunista kövületek, dilettáns kertészek jutnak vezetőnek!
... ja, és a műemlékekből nemzetiségi kérdést csináló "őslakosok".
Mert ugye emlékszünk még az éjszaka leple alatt a kutatóárokba csempészett római oszlopok esetére???

klo hozzászólásai | 2011-04-09 14:04:01  (2)
Van egy kis gubanc a tájékoztató szövegek megnyitásával. A hiba elhárításáig türelmet kérünk.

klo hozzászólásai | 2011-04-09 11:49:26  (1)
Kedves játékosok, érdeklődők! Ezen a fórumon a Határesettel kapcsolatban várjuk az észrevételeket, kérdéseket.