Mi kell az érvényes állapotjelentéshez?

A játékos fotókkal igazolja, hogy valóban járt és a jelentésében szereplő időpontban járt a helyszínen. Olyan fotót vagy fotókat is kell tehát készítenie (és a jelentéshez feltöltenie), amelyen látszik a műemlékkel együtt a gps kijelzője, rajta a dátum és az időpont, illetve a koordináták. Az ettől eltérő bejegyzéseket — és velük a pontokat — utólag töröljük.

Általános elv, hogy a jelentés adatai közé írt koordináták és a gps-es fotón látható koordináták különbözhetnek (max. 50-100 méterig). A leírt koordináta mutasson a műemlék közvetlen közelébe, épület esetén a bejáratra, nagyobb épületnél a főbejáratra. A gps képernyőjéről készült fotó készüljön távolabbról, ahol már jól azonosítható a műemlék, tehát nem csak a kapu vagy a kilincs látszik rajta).

Rendkívül sokféle GPS van használatban, ezek közül a gyakrabban előfordulókhoz adunk mintákkal illusztrált technikai segítséget.

 • GARMIN kézi GPS-ek: A koordináta legegyszerűbben a műholdképeryőn látható, ugyanitt az is megjelenik, hogy a GPS valóban érvényes pozíciót mutat, tehát nem csak a nyíl mutat egy térképi helyre, illetve nem DEMO üzemmódban működik a készülék. Dátumot és időt a főmenü alján mutat a legtöbb készülék. Az útpont-rögzítő képernyő képe NEM megfelelő, mert azon minden adat módosítható. A pontos idő (mint adatmező) sajnos kevés, mert a dátum nem derül ki belőle.
  • GPSMAP 60/76 C/S(x) egy képernyőn nem mutat pozíciót és dátumot, ezért ezeknél két képre van szükség: műholdképernyő és főmenü.
   koordináta a gps-en
   koordináta a gps-en
   dátum a gps-en
   dátum a gps-en
  • Legend/Vista C/Cx készülékeken a műholdképernyőn nyomott rövid kikapcsológomb után (fényerőállítás közben) egyszerre jeleníti meg a koordinátákat, dátumot és időt.

  • GPSMAP 76S és kortársai a műholdképernyőn alapból mutatják az összes szükséges adatot.
 • (ez itt a következő GPS-típus leírásának a helye, a fórumba érkezett leírásokat ide átemeljük)