Széchenyi-kastély

azonosító9254
törzsszám7993
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaLakóépület
eredeti főtípuskastély
megyeVas
helységPeresznye
címHunyadi János u. 85.
helyrajzi szám75, 016
település KSH kódja8882
földhivatalSzombathely Körzeti Földhivatal
rövid leírásSzociális otthon, volt Széchenyi-kastély, régebbi épület felhasználásával, barokk, 1727-ből. Átalakítva eklektikus stílusban 1880 körül. Kastélypark.
külső leírásKülső: Az alacsony lejtő oldalában álló kastély déli homlokzata két, az északi egyszintes. A korábbi épületmaradványok felhasználása miatt a kastély szabálytalan H alaprajzú, s a párhuzamos főhomlokzatok középtengelyei nem esnek egybe.
A déli, főhomlokzat két nagy oldalszárnya court d`honneur t alakít ki. Az oldalszárnyak déli homlokzata három, a díszudvar felőli homlokzata öt ablaktengelyes, lizénák tagolják, csonka főpárkány zárja. Földszinti ablakai négyzetesek, szalagkeretesek (némelyik átalakítva), az emeleti állóablakok könyöklősek, füles szalagkeretesek, szemöldökkel.
A homlokzat középső része héttengelyes, a két szélső tengely földszinti ablaka helyén félköríves árkáddal. A középső öt tengely előtt kétkarú, balluszteres korláttal képzett lépcső áll. A lépcső fölött fedett csarnok emelkedik, öt, a főpárkányig érő nyílással, melyek közül a két szélső egyenes, a középső félköríves záródású. Az ívközök díszes fejezetű lizénái tagozott keretezésű timpanont tartanak, közepén kördísszel. Az előre lépő csarnokot érdekesen kanyarodó ív kapcsolja a homlokzathoz. A csarnok középső íve alatt kőcímer, felirata:
VIRTUTI ET FIDEI HALT MAASS
1883
A homlokzat felett manzárdtető, cserépfedés, alsó részén aediculás kialakítású tetőtéri ablakokkal. A középtengely zárásaként huszártorony koronázza a lépcsőház tetőzetét.
Keleti homlokzatán szabálytalan kiosztású nyílások, s négy ablaktengelynyi szélességben ballusztrádos terasz.
Északi homlokzata szintén előreugró oldalszárnyakkal képzett, 1+2+2+3+3+3+3 tengelyes kialakítású. Középső három tengelye díszes fejezetű lizénákkal keretezett, melyek fölött a timpanonban címerdísz, alatta feliratos tábla látható:

LEOPOLDUS ANTONIUS CORSINUS
SACRI ROM. IMP. COMES BERCHTOLD
COMES ET DOMINUS AB UNGARSCHITZ. FRATTING ET PULLITZ
EQUES ORDINIS AUREI VELLERIS
HANC VETUSTAM DOMUM RESTAURAVIT MEMOR MATRIS SUAE DILECTISSIMAE
JOSEPHAE COMITISSAE BERCHTOLD
NATAE COMITISSAE A TRAUTTMANSDORFF-WEINSBERG
PIA MORTE DECESSAE 28. DIE MARTII MDCCCXCIV.

A középrizalit előtt ballusztrádos teraszt alakítottak ki, lépcsőfeljáróval.
Nyugati homlokzata 6+2 tengelyes, szabálytalan kiosztású nyílásokkal.
A főhomlokzat középtengelyében út vezet a kastéllyal szemközti dombon található parkba. Az utat a jelenlegi kert bejáratánál két barokk váza keretezi. A kis kerti út tovább folytatódik a közút túlsó oldalán is, elhalad a park kis tava mellett, majd a domboldalban álló, nagy méretű, mitológiai jelenetekkel díszített vázához vezet.
Belső: A kastély mindkét szinten a déli court d`honneur oldalán udvari folyosós kialakítású. A keleti szárny földszintjén a folyosó és a helyiségek egyaránt fiókos dongaboltozattal fedettek, a nyugati épületszárnyban a folyosó hevederes csehsüvegboltozatos. Az emeleti folyosó hevederes csehsüvegboltozattal fedett, a középrizalit mögötti nagyterem teknőboltozata stukkódíszes. A helyiségek boltozatai változatos formájúak.
Az alacsony lejtő oldalában álló kastély D-i homlokzata két, az É-i egyszintes. A korábbi épületmaradványok felhasználása miatt a kastély szabálytalan "H" alaprajzú, s a párhuzamos főhomlokzatok középtengelyei nem esnek egybe.
A D-i, főhomlokzat két nagy oldalszárnya court d'honneur-t alakít ki. Az oldalszárnyak D-i homlokzata három, a díszudvar felőli homlokzata öt ablaktengelyes, lizénák tagolják, csonka főpárkány zárja. Földszinti ablakai négyzetesek, szalagkeretesek (némelyik átalakítva), az emeleti állóablakok könyöklősek, füles szalagkeretesek, szemöldökkel.
A homlokzat középső része héttengelyes, a két szélső tengely földszinti ablaka helyén félköríves árkáddal. A középső öt tengely előtt kétkarú, balluszteres korláttal képzett lépcső áll. A lépcső fölött fedett csarnok emelkedik, öt, a főpárkányig érő nyílással, melyek közül a két szélső egyenes, a középső félköríves záródású. Az ívközök díszes fejezetű lizénái tagozott keretezésű timpanont tartanak, közepén kördísszel. Az előre lépő csarnokot érdekesen kanyarodó ív kapcsolja a homlokzathoz. A csarnok középső íve alatt kőcímer.
A homlokzat felett manzárdtető, cserépfedés, alsó részén aediculás kialakítású tetőtéri ablakokkal. A középtengely zárásaként huszártorony koronázza a lépcsőház tetőzetét.
K-i homlokzatán szabálytalan kiosztású nyílások, s négy ablaktengelynyi szélességben ballusztrádos terasz.
É-i homlokzata szintén előreugró oldalszárnyakkal képzett, 1+2+2+3+3+3+3 tengelyes kialakítású. középső három tengelye díszes fejezetű lizénákkal keretezett, melyek fölött a timpanonban címerdísz, alatta feliratos tábla látható.
A középrizalit előtt ballusztrádos teraszt alakítottak ki, lépcsőfeljáróval.
Ny-i homlokzata 6+2 tengelyes, szabálytalan kiosztású nyílásokkal.
A főhomlokzat középtengelyében út vezet a kastéllyal szemközti dombon található parkba. Az utat a jelenlegi kert bejáratánál két barokk váza keretezi. A kis kerti út tovább folytatódik a közút túlsó oldalán is, elhalad a park kis tava mellett, majd a domboldalban álló, nagy méretű mitológiai jelekkel díszített vázához vezet.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2012.03.31 17:40 Torja - állapot: 5 - koordináta: N 47° 25,267' E 16° 39,350' - pont: 18


Állapota kifogástalan, a kastélypark rendezett.

2010.08.22 14:46 hetykekutya - állapot: 4 - koordináta: N 47° 25,301' E 16° 39,402' - pont: 16
Mária szobor - "tondó" - a személyzeti bejárat felett
Mária szobor - "tondó" - a személyzeti bejárat felett
Az épület jól karbantartott, parkja rendezett, ápolt.
Az utca másik oldalán folytatódik a kastélypark. A kastély egykori uradalmi épületei is fellelhetők még, jobb- rosszabb állapotban. Megvannak az istállók, a magtárak, a kertészet az üvegházzal, stb...

2009.03.01 11:45 Fairy - állapot: 5 - koordináta: N 47° 25,293' E 16° 39,402' - pont: 1

A jelentést a felhasználó kérésére töröltük.

2008.12.10 13:11 hetykekutya - állapot: 5 - koordináta: N 47° 25,308' E 16° 39,414' - pont: 10
Rendben. Idősek otthona működik benne.