Mikosd-kastély

azonosító9215
törzsszám7951
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaLakóépület
eredeti főtípuskastély
megyeVas
helységMikosszéplak
cím
helyrajzi szám0134/2, 0134/1, 0134/3
település KSH kódja30599
földhivatalSzombathely Körzeti Földhivatal
rövid leírásVolt Mikosd-kastély, romantikus, 1860 körül.
külső leírásKülső: Bonyolult, nagyjából U alaprajzú, tájképi kertben, szabadon álló, egyemeletes kastélyépület.
Déli homlokzata nyugati szélén kápolna, melyet oromzatos nyeregtető fed, falait támpillérek támasztják és köztük mérműves ablakok törik át. A kápolnát a kastéllyal összekötő falszakasz, valamint a térképen támpilléres bővületként jelzett rész jelenleg hiányzik.
A déli homlokzat 3+3+1 tengelyes, oldalrizalitos kialakítású, övpárkánya a teljes épületen végigfut. Az ablakok egyenes záródásúak, keretező szemöldökkel. A rizalitok lépcsős, keskeny ablakokkal áttört oromzatúak, a nyugati rizaliton kőrácsos, baldachinos támaszú erkély, a keletin konzolos zárterkély nyílik. A középső tengelyben található egyenes záródású bejárat előtt kőrácsos terasz, melyre kétkarú lépcső vezet. A homlokzat előtti füves területen 20. század elejéről származó medence.
Keleti homlokzatáról a tagozatokat a felújítás miatt leverték. A hosszan elnyúló homlokzat 2+K+2+2 tagozású része után egyszerűbb, hátravont, oldalrizalitos falszakasz áll. Az egyenes záródású, mellvédes ablakok kettesével állnak, szemöldökük közös motívumba fogja őket össze. A bejárati torony előtt csúcsíves árkádokra támaszkodó, támpillérekkel erősített erkély. A torony háromszintes, párkányokkal osztott, alul csúcsíves bejárat, első emeletén nagy, egyenes záródású, szemöldökös ablak, második emeletén öt lándzsaablak. Főpárkányon csúcsos ívsor, felette pártázat. A torony szélein nyolcszögű támpillérek, tetejükön pártázat.
Északi homlokzata jellegtelen, a bővített saroképülethez földszintes szárny csatlakozik.
Udvari homlokzata rendkívül összetett. A keleti épületszárny toronytól északra eső részén alul szegmensíves, felül Tudor-íves nyílások állnak. A torony tömör falát a földszint felett félkörzáródású, feljebb egyenes záródású ablak töri át. A torony felső szintjét lizénák tagolják fogazatos tükrökre. A toronytól délre eső udvari homlokzat ablakai a keleti szárnyon egyenes, a déli szárnyon félkörzáródásúak.
Nyeregtető, cserépfedés.
A kastély mentén a domboldalban kőkerítéses támfal fut.
A keleti homlokzat előtt modern kialakítású úszómedence.
A kastélyhoz vezető út első szakaszát fasor övezi, az erdő bejáratánál neogótikus elemekkel díszített épület, ún. vadászház áll.

Belső: A kastély belsejét a 20. század második felében átalakították. A jelenlegi átalakítás folyamatban van, melynek során a födémek egy részét is kicserélik.
A kápolna hevederekkel osztott, csúcsíves boltszakaszokkal fedett. Oldalfalait alul szegmensíves vakárkádok, felül az ablakok tagolják.
Bonyolult, nagyjából U alaprajzú, tájképi kertben, szabadon álló, egyemeletes kastélyépület.
Déli homlokzata nyugati szélén kápolna, melyet oromzatos nyeregtető fed, falait támpillérek támasztják és köztük mérműves ablakok törik át.
A kápolnát a kastéllyal összekötő falszakasz, valamint a térképen támpilléres bővületként jelzett rész jelenleg hiányzik.
A déli homlokzat 3+3+1 tengelyes, oldalrizalitos kialakítású, övpárkánya a teljes épületen végigfut. Az ablakok egyenes záródásúak, keretező szemöldökkel. A rizalitok lépcsős, keskeny ablakokkal áttört oromzatúak, a nyugati rizaliton kőrácsos, baldachinos támaszú erkély, a keletin konzolos zárterkély nyílik.
A középső tengelyben található egyenes záródású bejárat előtt kőrácsos terasz, melyre kétkarú lépcső vezet. A homlokzat előtti füves területen 20. század elejéről származó medence.
Keleti homlokzatáról a tagozatokat a felújítás miatt leverték. A hosszan elnyúló homlokzat 2+K+2+2 tagozású része után egyszerűbb, hátravont, oldalrizalitos falszakasz áll.
Az egyenes záródású, mellvédes ablakok kettesével állnak, szemöldökük közös motívumba fogja őket össze. A bejárati torony előtt csúcsíves árkádokra támaszkodó, támpillérekkel erősített erkély.
A torony háromszintes, párkányokkal osztott, alul csúcsíves bejárat, első emeletén nagy, egyenes záródású, szemöldökös ablak, második emeletén öt lándzsaablak.
Főpárkányon csúcsos ívsor, felette pártázat. A torony szélein nyolcszögű támpillérek, tetejükön pártázat.
Északi homlokzata jellegtelen, a bővített saroképülethez földszintes szárny csatlakozik.
Udvari homlokzata rendkívül összetett. A keleti épületszárny toronytól északra eső részén alul szegmensíves, felül Tudor-íves nyílások állnak. A torony tömör falát a földszint felett félkörzáródású, feljebb egyenes záródású ablak töri át.
A torony felső szintjét lizénák tagolják fogazatos tükrökre. A toronytól délre eső udvari homlokzat ablakai a keleti szárnyon egyenes, a déli szárnyon félkörzáródásúak.
Nyeregtető, cserépfedés.
A kastély mentén a domboldalban kőkerítéses támfal fut.
A keleti homlokzat előtt modern kialakítású úszómedence.
A kastélyhoz vezető út első szakaszát fasor övezi, az erdő bejáratánál neogótikus elemekkel díszített épület, ún. vadászház áll.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2018.01.24 15:00 ngabi - állapot: 2 - egyéb

Kastélyról egy szomorú leírás:
http://elherdaltorokseg.blog.hu/2018/01/24/mikosd_kastely_mikosszeplak

2010.10.23 10:23 Patikus - állapot: 2 - pont: 31
A 140 évvel ezelőtt épült kastély még mostani, lepusztult állapotában is lenyűgöző, a Mikos család historizáló-romantikus stílusban megépített főúri lakhelye az elmúlt másfél évszázadban keveset veszített szépségéből.
A Mikosdpusztán lévő kastély kálváriája a rendszerváltás idején kezdődött, ha csak nem számítjuk azt a harminc évet, amíg a SZOT tulajdonában volt, és gyermeküdülőként működött. A mikosszéplaki polgármester szerint azonban akkoriban még vigyáztak az épületre, rendszeresen felújították, karbantartották. Az egykor állami tulajdonban lévő kastély aztán előbb a Hunguest-vagyonba került, majd az 1995-ös privatizáció során Hartmuth Hess, német vállalkozó vásárolta meg. - Ő volt az utolsó tulajdonos, aki még törődött vele. Felújíttatta a melléképületeket, rendbe tetette a parkot, elkészítette a kastély felújítási tervét. Ám végül összes vállalkozását eladta, és hazaköltözött Németországba.
Azóta több több tulajdonos volt, állítólag áfa csalás volt a fő célja a tulajdonos cseréknek.
A gyanú szerint az áfacsalók módszerének lényege az volt, hogy látszatra belefogtak számos, több milliárd forintos beruházásba, amelyekkel kapcsolatban valótlan tartalmú, fiktív számlák tömegét könyvelték el, majd a hamis számlák áfatartalmát visszaigényelték. Papíron a Mikosd-kastély felújítására is több százmillió forintot költöttek, valójában azonban legfeljebb negyvenmillió forintot fordítottak az épületre.
Erről egy 2003-évi újság cikk írt bővebben:
http://nol.hu/archivum/archiv-112773

Ez évi hírek a kastély sorsáról, egy helyi újság cikkében:
http://www.vasnepe.hu/cimlapon/20100826_mikosd_kastely_felujitas

Ha ez igaz lenne, megoldódna a kastély sorsa. Sajnos a jelenlegi állapotok nem igazolják a cikk híreit. Munkálatoknak nyoma sincs, a tető nagy részén fóliaborítás látható, ebből télire nem lesz tető, és a hídon sem látható semmilyen munka nyoma.

2009.02.06 11:00 esztidi - állapot: 2 - koordináta: N 47° 1,770' E 17° 0,150' - pont: 5

az egykori tó helye
az egykori tó helye
az egykori tó szigettel
az egykori tó szigettel


Az épület kívül, belűl nagyon romos állapotban van. Az egykori télikert (kastély és a kápolna közti összekötő rész) helyén hatalmas gödör tátong. Kisebb áálagmegóvási, felújítási munkák elkezdődtek.

A kastély parkja:
Tájképi kert. Az épület közvetlen környezetében, viszonylag sík területen díszesen alakított kert (pleasure ground) kapott helyet. A kastély parkjának jelentős része az erdészet kezelésében áll (jelenleg), mint erdő kezelt. A két tó területéről a sűrű, belenőtt fa- és cserjeállomány kitisztításra került, a tó revitalizáció előkészítéseként. A park további részén is történtek tisztítási munkák, a balesetveszélyes fák kivágásra kerültek. Az egykori pleasure groundra ma a neobarokk medence maradványai utalnak. Egy a gyermeküdülői korszakot idéző úszómedence is megtalálható a parkban. A kastély terasza előtti íves buxussövény kissé túlburjánzott, de nagyon jó állapotú, egészséges. A kastélyhoz felvezető utat kísérő vadgesztenye sor kissé hiányosan, de ma is megvan. A parkot határoló neogótikus kerítésből ma jóformán csak a kapu nagyon romos maradványai láthatók.

2008.07.28 15:05 3D - állapot: 2 - koordináta: N 47° 1,774' E 17° 0,152' - pont: 5

A kapun lévő kiírás szerint belépés csak engedéllyel, de nem találtunk senkit, aki engedélyt adott volna, így betartottuk a felszólítást. Félbemaradt felújítás nyomai, rossz állapotok kerítésen kívül és belül.