Andrássy-kastély

azonosító8489
törzsszám6193
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaLakóépület
eredeti főtípuskastély
megyeSzabolcs-Szatmár-Bereg
helységTiszadob
címBocskai u. 59.
helyrajzi szám1
település KSH kódja12593
földhivatalNyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírásGyermekotthon, volt Andrássy-kastély, épült 1880-1885 között, valószínűleg Alpár Ignác tervei alapján.
 szerkesztés

Képek a fotópályázatból

MűemlékfélelemSic transit gloria mundi

Állapotjelentések

2016.04.03 15:18 Kimberli1 + Imi30 - állapot: 5 - koordináta: N 48° 1,023' E 21° 10,438' - pont: 19
A kastély felújítása befejeződött. Egy kis része múzeumként funkcionál (a földszint 4 szobája, és a lépcsőfeljáró). A többi rész le van zárva, esküvőre, rendezvényekre adják ki. Nekünk kissé hiányérzetünk volt, hogy egy ilyen impozáns kastélyból csak egy ilyen kis részt lehet megtekinteni. A berendezés egy része a látogatható részben modern, pl. a "fekete ebédlő" asztalai és székei, egy részét a bútorzatnak pedig más kastélyból szállították ide. Eredeti bútorzatából szinte minden megsemmisült, csak egy tükör és egy kottatartó maradt fent, ezek is megnézhetőek. Az épület tökéletes állapotban van, és a közvetlen környezete is. Egyedül az óriási parkjának egyes részein a régi lakóházak (gyerekotthon lakásotthonai) nem lettek sem elbontva, sem felújítva, ezek még rontják kicsit a teljes összképet.

2011.11.13 11:12 guess.who - állapot: 5 - koordináta: N 48° 0,948' E 21° 10,401' - pont: 7


A kastélyt jelenleg felújítják, nem lehet megközelíteni, a parkba is csak úgy engedtek be, hogy szigorúan maradjunk a (kastélytól jó távoli) úton... Viszont maga az épület már nagyon szép állapotú kívülről, a tavaly látott hibák eltűntek. A bejáratnál levő tábla szerint két hete már be kellett fejezni az építkezéseket, és ez talán az épületen igaz is, de a park még mindig szét van szedve, jelenleg a sétányok, utak építése folyik, illetve a vélhetően néhány évtizede épült, egyáltalán nem odavaló építmények bontása is tart még, sőt a kastély körül is állnak még munkagépek...
Az állapot egyelőre még megelőlegezett, állítólag március környékén lesz majd a hivatalos átadóünnepség, utána szállodaként fog üzemelni. Remélhetőleg akkor már bárki által látogatható lesz...

(A koordináta a park egy pontjára mutat, eddig lehetett bemenni.)

2010.07.10 17:59 guess.who - állapot: 4 - koordináta: N 48° 1,022' E 21° 10,437' - pont: 2
Remek kis Roxfort lehetne ez a kastély, ráadásul gyerekek laktak benne, szóval... :)

Egyébként továbbra is üresen (vagy majdnem üresen) áll, helyiek szerint már el kellett volna kezdődnie régen a felújításnak (hiszen ezért költöztették ki belőle egy új helyre a gyermekotthont), azonban még láthatóan fel sem vonult semmilyen építtető a területre.
Most két nagyobb beázás is látható a falakon (az erkély alatt és az egyik torony oldalában), emellett több kisebb vakolathámlás is van.
Bejutnunk sajnos nem sikerült, mert minden zárva volt.
A kastély körüli parkot (mint megtudtuk) szintén a gyermekotthon lakói tartják még most is karban, visszajárnak bizonyos időközönként emiatt. Nagy kár, hogy a bukszuslabirintus és a kastély közé ékelt tiszafasor ilyen hatalmasra felnőtt, az valószínűleg csak egy sövény lehetett eredetileg, most viszont a kastélyból takarja a labirintust, a labirintus felől pedig a kastélyt.

2010.04.25 08:50 Bamby - állapot: 4 - pont: 4

Impozán látvány, csak sajnos rengeteg pénz lenne a felújítása, s így kihasználatlanul eleve pusztulásra van ítélve. Rengeteg helyen hullik a vakolat, vizesedik. A kert gyönyörű, a park sövény labirintusa igazi ékesség, gondozva van.

"Tiszadobon az Andrássyak 1741-ben jelentek meg, mint földbirtokosok, beházasodás révén jutottak dobi birtokaikhoz.
Az első Andrássy Tiszadobon, báró, (később gróf) Andrássy Károly volt, akinek jelmondata - "Fidelitate et Fortitudine"- (Hűségért és bátorságért) márványba vésve áll az utód, gróf Andrássy Gyula kastélyában.
A kastély 1880és1885 között épült. Tervezője Meinig Arthur, akit a gróf arra inspirált, hogy ötvözze egybe a magyar történelmi romantika legnemesebb építészeti elemeit elsősorban a vajdahunyadi vár stílusára hagyatkozva.

A kastély kertje a művészi gonddal tervezett és gondozott angol-és franciapark volt, benne híresen szép rózsalugasokkal, melyet virágkorában, úgylehet, Erzsébet királyné is megcsodált. Az egykori harmónia legértékesebb maradéka, a tiszafa-koszorúba fogott bukszus-labirintus, ma is bebarangolható.

Bugár Mészáros Károly tanulmányából kiindulva azt mondhatjuk, hogy mindenekelőtt a vajdahunyadi vár egyes elemei uralják a kastély tömbjét.
A tiszadobi kastély kerek saroktornyának előképét a vajdahunyadi vár északi sarkában álló kerek Hímestoronyban azonosíthatjuk.
Különösen a kastély északi homlokzatán, a kerek bástya után - a vajdahunyadi kapu-lakótorony háromkonzolos zárt erkélye- hatását vélelmezhetjük.
Az északi-homlokzat nyugati saroktornya tömegében és toronysisakjában a vajdahunyadi Nebojsza várnagyi lakótorony formáit ültették át.
A tiszadobi délnyugati karcsú, kerek és magas saroktoronyhoz hasonló, három is található Vajdahunyadon.

Más erdélyi kastélymintákat is megidéz a tiszadobi kastély. Felismerhetjük a brassói Katalin bástya jellegzetes őrfiatornyait, a kastély déli kapu-és lépcsőháztornya a marosvécsi reneszánsz kapu-lakótornyát hozta el, a délkeleti saroktorony pedig a királyi Törcsvár délkeleti tornyát idézi.
Érdekessége az épületnek, hogy a 4 évszaknak megfelelően 4 bejárata, 12 hónapnak megfelelően 12 tornya, az 52 hétnek megfelelően 52 szobája és a 365 napnak megfelelően 365 ablakszeme van.

A kastély szépségét csodálatos környezet tovább növelte. Tiszadob természeti környezetét sajátosan a vízrajzi viszonyai határozták meg. Így alakultak ki egymás mellett, szinte egyedülálló sokszínűséggel a folyók és holtágak menti ártéri és galéria erdők. A kastély parkját északról ezekből, az ősfákból álló 500 hektáros gazdasági erdő határolja. Ez a rendkívüli szépségű természeti környezet, lágyan öleli körül a fenséges épületet.
A tiszadobi kastélyban valós nemzeti romantikát jelenített meg az építői szándék. Idősebb Andrássy Gyula tudós vizsgálódással a legkiválóbb, legnemesebb építészeti örökségünkből merített saját nyaralókastélyának alapításához.

Az Andrássyak címere a főbejárat fölötti színes ablakokon látható, míg a padlózatban a terméskőből kiképzett oroszlán címerállatuk a hatalmat, erőt jelképezi.A tiszadobi kastély lépcsőházának jellegzetessége a romantikus, fal mentén "kúszó", fafaragásos, háromkarú falépcső.
A lépcsőház-toronyból a magasföldszinten a fiókos dongaboltozatú nagyterembe, a lovag vagy bálterembe lépünk.A boltozat éleit és a mezőközepeket a stukkóbordák hangsúlyozzák, egy későgótikus- reneszánsz hálóboltozat rajzolódik itt ki. A boltozati gyámok és a bordázat az 1550 körül épült marosvécsi Kende kastély boltozatát követi.A földszinti nagyterem (lovagterem) közepén gótikus-reneszánsz vöröskőkandalló áll, homlokán a felirat "Fidelitate et Fortitudine".

Archív felvételek bizonyítják, (egyéb forrásokból is pontosan tudjuk), hogy az egész kastély, de különösen a bálterem gazdag falait és egész belső terét gazdag műkincsek tömege borította. Figurális falikárpitok, gobelinek, fegyverbokréták, egész páncélzatok, reneszánsz bútorzat, asztalok, székek, szekrények töltötték be a termet.Ugyancsak a földszinten található az L alakú gyűjteményes nagyszalon. A terem mennyezete pontos másolata az angliai Kentben található Knole kastély "The Cartoon Gallery" terme mennyezet-stukkójának.A mennyezet mintája: egymásra szimmetrikus hullámvonalak határolta mezőkben 3-3 szál virág (pl. jácint és lonc) alkot csokrot.A gyűjteményes szalon kandallóján egy-egy teljes páncélzat állt szimmetrikusan. A falakon két nagyméretű, figurális falikárpit, értékes festmények között pajzsok alá tett fegyverbokréták voltak láthatók. Jelen volt a kandalló mellett a neogótikus támlájú szék is a szalonban.A nagyszalon keleti szomszédja a házigazda dolgozó-szobája, amelyből a "Hímestorony-aljba" rejtett könyvtárkabinet nyílik. A következő terem keletre néz, ez az ún. fekete ebédlő, amelyben gótizáló ollós-székek, más néven Savonarola-székek voltak az asztal körül.Az ebédlő után a reggeliző szobának használható télikert következett a "Törcsvári-torony" aljában.
A téli kertet kibővítve később idekerült a híres budapesti Andrássy-ebédlő, amelynek szecessziós berendezését és színes ablakait Rippl-Rónai József tervezte. Az eredeti színes felső üvegek ma is láthatók a nagyméretű ablakon. 2002-ben elkészítették a színes ablakok teljes rekonstrukcióját a fellelhető források alapján.(A rekonstrukciót Balogh Tibor képzőművész, a Gyermekváros volt növendéke készítette el.)A gyűjteményes nagyszalonból nyugat felé nyílt a királyi vendéglakosztály, nappali-hálószoba-öltöző-kabinet (fürdőszoba) térsorral. A királyi hálószoba a "Nebojsza torony" aljába került. A királynéi vendéglakosztály e fölött helyezkedett el az első emeleten, s ott tovább kelet felé haladva a grófné és a gróf lakosztály a földszinti társasági termek felett.
Az ebédlők fölött vendégszoba volt.A második emeleti szobák használatuk szerint vendégszobák voltak.A kastély északi homlokzata előtt, pontosabban alatt középkori liliomot rajzolva, hatalmas nyírt sövénykert-labirintus készült és szerencsére él ma is. Ebben is egyedülálló az országban a kastély és parkja. A bukszus-labirintusban áll egy szép szobor, a "Leányszöktetés", Fadrusz János munkája..

A kastély teljes szélességében, így a sövénykert szélességében, nyiladék vezetett az erdőn át a Tiszáig. A vadaskert 1945 után erdészeti kézbe került, a nyiladékot beültették, a kastély körül számos új épület foglalta el az egykori romantikus park helyét.

A Tiszadobon élt Andrássyak közül kiemelkedik mindenekelőtt gróf Andrássy Gyula (1823-1890), a regényes életű, aki Széchenyi István ifjú barátjaként személyesen részt vett a Tisza –szabályozás monumentális művében.
1845-ben Tiszadobon alapítják meg az első ármentesítő társulatot, elnöke gróf Andrássy Gyula kezdeményezésére 1846. január 19-én megalakul a Tiszavölgyi Társulat, amely a tiszai gátak megépítéséhez haladéktalanul hozzá is kezd. Látványos emléket állított a hálás utókor a Tisza szabályozóinak, megszentelve az első kapavágás helyét, az Urkom-dombi "Hármas- emlékművet". Misztikusan szép az Andrássy Gyuláé, monumentalitásában is arányos és emberi, a tragikus halált halt vízmérnöké, Vásárhelyi Pálé, a legnagyobb magyar emlékművén pedig , híven tükrözve az esemény jelentőségét, Szász Károly verse olvasható.
A helybeliek úgy tartják, hogy a kastély csakis azért lett olyan meseszép, mert valami titkos úton-módon magát, a szépséges Erzsébet királynét fogadta itt a gróf. A királyné látogatásának emlékére a gróf tölgyfákat ültetett a falu, azazhogy Dob határának vásárterén. Egy-két tölgyfa ma is él még közülük.
Az emlékezet szerint a gróf legkedvesebb tartózkodási helye a világban, Tiszadob volt. Tiszadobról, s arról, hogy miért is vetették meg lábukat az Andrássyak e településen, sokat elárul a gróf alkalmazásában álló angol nevelőnő, Mary Elizabeth Stevens, 1865-ben, édesanyjához írt levele:
"Az emberek itt teljesen mások, mint Terebesen és Észak-Magyarországon. Udvariasak, intelligensek és nagyon jó módúak, lovagiasak és önzetlenek. Nagyon kifejező és egyszerű nyelven beszélnek."

Egyes vélemények szerint, az öreg gróf fia, II. Andrássy Gyula (1860-1929) volt az, aki befejezte a kastély építését és a parkot is ő formázta véglegessé.
Miután testvére, a művészi tehetséggel megáldott Tivadar meghalt, ő lett nevelője lányainak, közöttük Katalinnak, akiről akkor még nem sejtette senki, hogy ő lesz Károlyi Mihály feleségeként a "vörös grófnő".Katinka, akitől azt várta a család, hogy a három leány után végre fiúként születik meg, a "Törcsvári óratoronyban" született.Andrássy Katinka emlékirataiban a Kolozs megyei Dubin és Tőketerebes után Tiszadobot említi legszeretettebb lakhelyei között:

"E három helyet, de legjobban a tiszadobi házunkat szerettem, ott születtem, a szeptembereket ott töltöttem, oda fűz sok kedves emlék, és Károlyi is odajárt leginkább udvarolni. Engem, az Andrássy család fejének, Duci bácsinak (Gyula) a kikerülhetetlen befolyása alól, Károlyi vont ki. Mellette váltam azzá, aki lettem."

A gyönyörű kastély azonban nem maradhatott meg eredeti formájában az utókor számára, mert az első világháború után, 1918-ban egy szomorú esemény történt . A nekiszabadult nép feldúlta a pompázatos gazdagsággal berendezett kastélyt (a fosztogatást nem a tiszadobiak kezdték). Polgár felől fegyveres forradalmárok érkeztek 10-12 kocsival. Betörték a nagykastély ajtaját, teljes bútorzatát összetörték, az ablakokat belövöldözték. Összezúzták a velencei tükröket, a csillárokat, szobrokat és kerámiákat, a drága festményeket, könyveket megsemmisítették, széthordták. A gróf – úgy mondják – nem is jött soha többé a tiszadobi kastélyba.

1945-tel véget ért az Andrássyak története Tiszadobon.

A II. világháború végén román katonai kórházat telepítettek a kastélyba. Az itt elhunyt román katonák ma is a parkban nyugszanak.A kastély állami tulajdonba került.1948-ban 300 osztrák gyerek nyaralt itt, majd egy éven át görög menekültek gyermekei kerültek ide1950-től napjainkig gyermekvárosként működik, mely intézmény, a magyar gyermekvédelem kiemelkedő értékű nevelőiskolája, menedékhelye az elhagyott gyermekeknek.

1998-től minden év augusztusában megrendezésre kerül a kastélyban az immár hagyományosnak nevezhető tiszadobi zongorafesztivál, a "Zongora Ünnepe Keleten", ahol a hazai és a nemzetközi zenei élet legkiválóbb zongoraművészei lépnek fel."

Forrás:tiszadob.hu

2009.08.21 13:39 Hajo - állapot: 4 - koordináta: N 48° 1,023' E 21° 10,438' - pont: 3

Nagyon impozáns kastély.
A teljes tömegét nézve szép állapotban van.
Közelebbről szemlélve azért látható, hogy volna mit csinálni rajta. Összességében azért jó állapotban van.
A belső téren látható, hogy nem funkció szerint használták az elmúlt évtizedekben.

2008.09.07 15:43 Lacipap - állapot: 5 - koordináta: N 48° 1,025' E 21° 10,437' - pont: 5
Koo-k.
Koo-k.
Az idő.
Az idő.

A kastély üres,környezete rendbentartva.