Református templom

azonosító8420
törzsszám6084
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaSzakrális építmény
eredeti főtípustemplom
eredeti típusref. templom
megyeSzabolcs-Szatmár-Bereg
helységPátroha
címKossuth u. 49 /A
helyrajzi szám107
település KSH kódja12186
földhivatalKisvárda Körzeti Földhivatal
rövid leírásRef. templom, késő barokk, 1808.
A település központjában, a Kossuth u. által határolt kis "szigeten", szabálytalan telken álló, egyhajós, kő alapra téglából épült, megközelítőleg K-Ny-i tájolású, téglalap alaprajzú, mindkét végén egyenes záródású teremtemplom, melynek K-i, oromzatos homlokzatához vaskos, háromszintes torony, a D-i oldalához pedig egy kis bejárati előcsarnok csatlakozik.
A templom K-i és É-i homlokzatai a telekhatárhoz illeszkednek.
Az épület két bejárattal bír: a torony K-i homlokzatánál, valamint a bejárati előcsarnok D-i oldalán.
Az órapárkányos, négyzetes alaprajzú, 30 m magas tornyot, melynek sarkai élszedettek, osztópárkányok tagolják három szintre. Az egyes szintek homlokzatait jobbról és balról is lizénák határolják le. Az alsó szintben, a K-i oldal középtengelyében nyíló bejárat fölött enyhén ívelt lezárású, vakolt szalagkeretes, zsalugáteres ablaknyílás van. Fölötte felirat: "Áldjátok az Úr nevét". A torony második szintjének K-i homlokzatában egy, az előzőnél valamivel kisebb, de szintén enyhén ívelt lezárású, vakolt szalagkeretes, zsalugáteres ablak nyílik. A harmadik, órapárkányos szint mindegyik homlokzatán festett mutatós óraszámlap, valamint a második szinttel megegyező, de zsalugáter nélküli ablaknyílások helyezkednek el.
A templomhajón, a tetőzet alatt, koszorúpárkány fut körbe, mellyel a torony első osztópárkánya is egy vonalban van.
A hajó É-i homlokzata ablaktalan, csak öt lizéa tagolja hat részre. A Ny-i oldalt három lizéna osztja négy részre. Itt, a két középső faltükör felső részében két vakolt szalagkeretes, enyhén ívelt lezárású ablaknyílás látható.
A D-i falat öt lizéna tagolja hat részre. A középső négy részben egy-egy nagyméretű, vakolt szalagkeretes ablaknyílás van. (Az ablakok szalagkeretei barna színűek, akárcsak a párkányok. A falak kőporozása törtfehér színű.) A D-i homlokzathoz középen illeszkedik - a rövidebbik oldalával - a nyeregtetős bejárati előtér.
A templomhajó tetőzete: Ny-i végén kontyolt, K-i végén oromzatos, fémlemezzel borított nyeregtető. A toronysisak törtvonalú, hasábtagos, élszedett. A hasábtag mind a négy oldalán kis félköríves lezárású, zsalugáteres szellőzőnyílás van. Ezek alatt füzérdíszek, valamint az 1912-es évszám látható. A sisak alsó négy sarkában, a hasábtag fölötti párkány négy sarkában és a csúcson összesen kilenc darab rézgömb van. A toronysisak palaborítását barnára festették.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2017.07.28 16:17 ngabi - állapot: 5 - pont: 7
Szépen felújított épület

2017.06.14 13:38 fehér - állapot: 4 - pont: 104
A bejárati vizesedés nyomai
A bejárati vizesedés nyomaiA hajó mennyezete is reoópedezni kezd
A hajó mennyezete is reoópedezni kezd
Karzati lépcső
Karzati lépcső
Feljárat a toronyba
Feljárat a toronyba

Az 1808-ban épült templomon az építése óta 2010-ig csak a legszükségesebb karbantartási munkálatokat végezték el. Időközben a tetőszerkezet és a héjazás kritikus állapotba került, a falak feláztak, omlott a vakolat. 2010-ben a Pátrohai Református Egyházközség sikerrel pályázott a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által meghirdetett „Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a vidéki örökség megőrzéséhez igénybe vehető támogatásra”, és 34.956.058 Ft-ot nyert el a templom felújítására. Ez az összeg a külső munkálatok elvégzésére volt elegendő,ezt 2013-ra fejezték be.
A felújítást megelőző képekkel összehasonlítva a mai állapotot, változtatásokat látok:
1. A külső falakon az osztó lizénákat megszüntették. Okát nem tudom, de sajnálatosnak tarom, főként az ablaktalan északi oldalon, mert ezek kellemes ritmust adtak az egysíkú felületnek (5 lizéna volt itt). A nyugati oldalon is volt három; azokért is kár, de ott legalább a hozzáépített előcsarnok bontja a síkot.
2. A korábban barnára festett, palaborítású toronysisak szürke színt kapott, ez kellemesen illeszkedik a fehér falfelülethez.
Sajnos azonban az eltelt rövid időszak alatt máris mutatkoznak a kivitelezés hibái: a falak repedeznek, valószínűleg a nem megfelelő minőségű anyag használata miatt.
A templom vizesedik, kívül a salétrom is kiütközött. A belsejében elindították ugyan a védekező munkálatokat, de forráshiány miatt ez abba is maradt. Nyomai jól láthatók, főként a nyugati bejáratnál.
Pályáztak a belső tér felújítására is, egyelőre sikertelenül.
A belső térben a műemlékvédelem szempontjait figyelembe véve megőriztek minden eredetit. Ilyen a nyugati és a déli ajtó, a bútorzat, és a két karzat feljárata.
A templom Rieger orgonáját (Császári és Királyi Orgonagyár Budapest, Opus 1272) saját erőből, gyülekezeti forrásból újíttatták fel teljes egészében, darabjaira szedve a szerkezetet. A munka fél évig tartott, egy pécsi szakember végezte el. Kiválóan szól, és a templom akusztikája is kimagasló. Nemrég tartottak itt egy sikeres megyei egyházi kórusfesztivált.
A pályázati pénzből nemcsak a tornyot s a templomtestet, de a park kialakítását és az akadálymentesítést is megoldották, ezzel létrehozva egy szép közösségi szabadidős teret.
Általánosságban az látszik, hogy az egyház és a gyülekezet mindent megtesz a templomáért. Kívül-belül patyolat tisztaságot, rendezettséget tapasztaltam.

A kivitelezés adatai:
Kedvezményezett: „Pátrohai Református Templom komplex felújítása” Regisztrációs száma: MVH 1004320984 Kivitelező: RSZ Pátroha Konzorcium (Rózsaép Kft. és Szakács és Társai Kft.) Műszaki ellenőr: Szatmári István

2010.12.10 15:26 guess.who - állapot: 4 - koordináta: N 48° 10,280' E 21° 59,448' - pont: 32

A kifogástalantól sajnos elég messze van az épület állapota, főképpen a tornyon látszanak hiányzó vakolatú foltok.

2009.03.05 11:16 Attibati - állapot: 5 - koordináta: N 48° 10,285' E 21° 59,447' - pont: 10

Kifogástalan állapotú épület.