Református templom

azonosító8217
törzsszám5984
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaSzakrális építmény
eredeti főtípustemplom
eredeti típusref. templom
megyeSzabolcs-Szatmár-Bereg
helységCsengersima
címNagygéc Kossuth u.
helyrajzi szám224
település KSH kódja24095
földhivatalMátészalka Körzeti Földhivatal
rövid leírásRef. templom, románkori, 13. sz.-i eredetű. Bővítve a a 15. sz. második felében. Torony, 1896. Szentélyében késő gótikus szentségtartó és sekrestyeajtó. (Használaton kívül.)
 szerkesztés

Kép a fotópályázatból

Hagyományőrzés

Állapotjelentések

2017.07.26 13:29 ngabi - állapot: 5 - pont: 6


Szépen rendbe hozták a környezettel együtt. Nem értem, hogy ez a nagy beruházás kinek készült? A világ végén van,két kicsi tábla igazít el, aki nem tudja mit és hol kell keresni soha nem talál rá!

2017.04.08 17:29 fehér - állapot: 5 - pont: 37


A faluban állandó jelleggel most is csak két ember lakik, a területet közigazgatásilag Csengersimához csatolták.

A templomot és a környezetét az eredeti célkitűzéseknek megfelelően továbbfejlesztették. Kezdettől fogva nem éreztem odaillőnek a sok szögletes, merev, betonra helyezett márványtábla sokaságát, de az nem a felújítást végző tervezőmérnökök, hanem egy helyi civil szervezet elgondolása volt, akik ragaszkodtak ehhez a megoldáshoz. A márványtáblákon a Kárpát-medence településeinek egy-egy üzenete olvasható az összetartozás és a megmaradás jegyében.

2016.09.26 12:20 fehér - állapot: 5 - egyéb
A Megmaradás Templomát Csernyus Lőrinc Menyus és Siposné Németh Ildikó tervei alapján a '80-as évek teljeskörű régészeti feltárása és a megtalált időkapszula messzemenő figyelembe vétele alapján felújították, a környezetében egy 4 építményből álló konferencia- és látogatóközpontot alakítottak ki.
"A Megmaradás Temploma" turisztikai attrakció az Új Széchenyi Terv pályázatán 2012-ben nyert támogatást. Csenger Önkormányzata a védett templom teljes felújítása mellett azt tűzte ki célul, hogy egy különleges kulturális - turisztikai attrakció jöjjön létre a településen. A XIII. században épített templom, a Megmaradás Temploma a műemlékvédők szoros felügyelete mellett újult meg. Igazi középkori hangulat költözött a falak közé. Az Árpád kori és Mátyás korabeli falak megerősítést, majd új tetőszerkezetet és vörösréz tetőt kaptak. A román kori, csaknem 800 éves téglákat nem vakolták újra, és szabadon hagyták azt a sekrestyeajtót is, amelyet az építkezés idején tártak fel. Restaurálták a szószéket, a gótikus ablakokat, a mérműveket, a karzatot. Az üres keretekbe új ólomüveg ablakok kerültek, és elkészült a hajdan elhurcolt bútorzat teljes másolata is.A karzatra Kelet-Magyarország legnagyobb digitális orgonája költözött. A hangszerben 110 - 170 romantikus, barokk és szimfónikus regiszter van elrejtve. Az elektromos hangszer másik különlegessége, hogy egy magyar fejlesztésű orgonaszoftver segítségével működik. hangja pedig egy magyar fejlesztésű hangrendszer segítségével tölti be a 102 négyzetméteres templom félezer köbméternyi légterét.""A Megmaradás Temploma" turisztikai attrakció az Új Széchenyi Terv pályázatán 2012-ben nyert támogatást. Csenger Önkormányzata a védett templom teljes felújítása mellett azt tűzte ki célul, hogy egy különleges kulturális - turisztikai attrakció jöjjön létre a településen. A XIII. században épített templom, a Megmaradás Temploma a műemlékvédők szoros felügyelete mellett újult meg. Igazi középkori hangulat költözött a falak közé. Az Árpád kori és Mátyás korabeli falak megerősítést, majd új tetőszerkezetet és vörösréz tetőt kaptak. A román kori, csaknem 800 éves téglákat nem vakolták újra, és szabadon hagyták azt a sekrestyeajtót is, amelyet az építkezés idején tártak fel. Restaurálták a szószéket, a gótikus ablakokat, a mérműveket, a karzatot. Az üres keretekbe új ólomüveg ablakok kerültek, és elkészült a hajdan elhurcolt bútorzat teljes másolata is.A karzatra Kelet-Magyarország legnagyobb digitális orgonája költözött. A hangszerben 110 - 170 romantikus, barokk és szimfónikus regiszter van elrejtve. Az elektromos hangszer másik különlegessége, hogy egy magyar fejlesztésű orgonaszoftver segítségével működik. hangja pedig egy magyar fejlesztésű hangrendszer segítségével tölti be a 102 négyzetméteres templom félezer köbméternyi légterét."
Forrás:
http://www.nagygec.hu/
A Megmaradás Temploma ma már művészettörténeti, szakrális és turisztikai célpont. Életre kelt, önálló web- és facebook-oldalt működtet, és legfrissebb hr, hogy a harangját is leemelték a csaholci református templomról, ahol őrizték eddig. A harangja is hazatér...

2015.06.01 21:58 ngabi - állapot: 5 - egyéb


A facebookon látom, hogy felújítják!
https://www.facebook.com/megmaradastemploma

2013.07.26 12:38 Zerind - állapot: 2 - pont: 21
Sajnos ugyanúgy pusztul a templom, mint a 2 évvel ezelőtti jelentésben látható :(

2011.07.22 14:46 guess.who - állapot: 3 - koordináta: N 47° 50,903' E 22° 44,607' - pont: 25A templom állapota semmit nem javult az eltelt 2,5 évben. Ellenben most éppen valami rendezvény előkészületei zajlottak az egykori településen, vélhetően a templomban is terveztek valamit, mert műanyag székek voltak bekészítve.
E templombelsőben egyébként még több egykori díszítés (falfestés, faragott kövek stb.) felismerhetően megvan, illetve nagyon szép a faragott kőkeretes, de elfalazott sekrestyeajtó is.
Jó lenne, ha sikerülne megmenteni a templomot az utókornak.

2009.02.15 13:27 Attibati - állapot: 2 - koordináta: N 47° 50,905' E 22° 44,612' - pont: 10

Nagyon rossz állapotban levő épület. A falut az egyik tiszai árvíz során kitelepítették de az újjáépítésre nem került sor. Ez az elhagyatottság látszik a templomon is. Belseje üres, nem használják, a falakról szinte teljsen lekopott a vakolat.