Kúria

azonosító8052
törzsszám9428
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaKözépület
eredeti főtípusközigazgatási épület
eredeti típusvárosháza
megyeSomogy
helységPéterhida
címFő utca 19.
helyrajzi szám77/6
település KSH kódja29197
földhivatalBarcs Körzeti Földhivatal
állapotHasználaton kívül
rövid leírásRomantikus, 19. sz. közepe.
külső leírásA település déli végén derékszögben megtörő, és kelet-nyugati irányúvá váló főutca déli oldalán lévő szabálytalan alakú telken, délkelet felé enyhén lejtős terepen, a keleti telakhatárra tolt, szabadon álló beépítésnem épült, északnyugai-délkeleti (az egyszerűség kedvéért észak-déli) tangalyű, téglalap alakú, magasföldszintes, nyeregtetővel fedett kúria. Az épületen - a déli homlokzatot kivéve - mellmagasságú lábazat és háromtagú főpárkány fut körbe, a középső tagját, a képszéket, a nyílások tengelyei felett rozetták díszítik, felső gerendatagja fogsordíszes.
Az épület északi főhomlokzata négy ablaktengelyes, a tengelyben a nyugati homlokzatra is jellemző, konzolos könyöklő-, és konzolos szemöldökpárkányú, hatszemes, kétszárnyú állótéglány ablakok állnak profilozott szalagkereteben. Háromszögletű oromzatának közepén alul két szalagkeretes állótéglány, felettük szintén szalagkeretes kör alakú padlásablak nyílik. A két középső ablaktengelyben, a lábazaton szegmensíves, szalagkeretes pinceablakok törik át.
A nyugati homlokzata nyolctengelyes. At északről számított első három, valamint a hatodik és hetedik tengelyében az északi homlokzat ablakaihoz hasonló ablakok nyílnak. Negyedik és ötödik tengelye előtt északról egyenes lécsősoron megközelíthető négyzetes bejárati terasz magasodik, a tengelyben itt két egyenes záradékú ajtó kap helyet, az északi felett a párkány két alsó tagja megszakad. A déli tengelyben keletről futó lépcső tetején szegmensíves nyílásban álló egyenes záradékú, kétszárnyú ajtó nyílik. Az első és második tengely között a lábazati zónában szegmensíves pincelejáró nyílik, ívével áttörve a lábazat vonalát.
Déli homlokzata dísztelen, a középső tengelytől kissé kelet felé csúsztatott egyenes záradékú ajtó, az oromzaton két kisméretű, állótéglány padlásablak bontja meg.
Kelei homlokzatán szabálytalan rendben sorakozik díszítetlen, különböző formájú, négy álló- és egy fekvőtéglány ablaka.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2017.03.15 08:59 Zerind - állapot: 1 - pont: 19


Sajnos a vízimalommal ellentétben ezt az épületet (még?) nem mentették meg, tovább pusztult...

2014.05.10 12:55 Zerind - állapot: 1 - pont: 26

Attól tartok, már menthetetlen. A tető egy része teljesen beomlott már. Körbevették kerítéssel és kitáblázták, hogy veszélyes terület, így bemenni már nem tudtam. Kint van a tábla, hogy eladó, de hát.......

2010.06.06 11:06 Zerind - állapot: 2 - pont: 11Sajnos nincs változás, továbbra is pusztulófélben. Pedig a vízimalommal együtt felújítva, na meg a másik két műemlékkel együtt, igazi látványosságok lehetnének.
Bent valamiféle fradiszurkoló űrlények készítettek a falra önarcképet.

2009.01.03 10:40 Fairy - állapot: 3 - koordináta: N 46° 0,403' E 17° 21,637' - pont: 5

A jelentést a felhasználó kérésére töröltük.

2008.09.18 11:09 Patikus - állapot: 3 - koordináta: N 46° 0,396' E 17° 21,634' - pont: 5Az egykori szép kúria elhanyagolt, lelakott, gondozatlan, gazdátlan. Szerkezetileg még jó, de további romlása várható. Bozót, gaz benőtte a környezetét.