Mayerffy-hordó, az épület pincéjében

azonosító8
törzsszám15103
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaEgyéb építmény
eredeti főtípusegyéb
megyeBudapest
helységBudapest 1
címAttila út 21.
Váralja utca 37.
helyrajzi szám6342
földhivatalFővárosi Kerületek Földhivatala
rövid leírásAz épület pincéjében az ún. Meyerffy-hordó, 1826.
Zártsorú beépítésben álló, körülépített udvaros, háromemeletes historizáló lakóház várlejtő alá benyúló nagyméretű pincéjének egyik ágában található márványhordó, az ún. Mayerfy-hordó.
Főhomlokzata 7 tengelyes, a középtengelyben kapuval, az első és második emeleten erkéllyel. A szinteket övpárkányok osztják, a felső szintet erőteljes főpárkány koronázza. A két alsó szint vakolatból képzett kváderezésű, ablakai egyenes záródásúak. A két felső szintet korinthoszi óriáspilaszterek fogják össze, melyek fölött a főpárkány golyvázódik; az ablakok félköríves záródásúak, a felső szinten kettőzöttek. Hátsó homlokzata az emelkedő terepszint miatt csak háromszintes, ablakai egyenes záródásúak. Mindkét oldal tetőzete az újonnan beépített tetőtér álló, "kutyaól" ablakaival terhelt.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2012.03.24 10:19 prozak01 - állapot: 4 - pont: 10Picit nehéz itt az ember helyzete, mert a leírás alapján a ház és a hordó is védett, így egyszerre érdemes a kettőt osztályozni. Viszont a hordó ugye évtizedek óta nem látogatható, pedig az emberek jelentős része ismeri a történetét, Ráday Mihály is foglalkozott vele a műsorában anno. Ha Samyke nem jutott volna be tavaly februárban, valószínű semmit se tudnánk a hordó állapotáról. Így -mivel a hordó állapotában továbbra sincs feltehetőleg változás, a lakóház viszont szép, díszes, és kitűnő állapotú -egy 4-es osztályzatot érdemel összességében.

2011.02.23 10:30 Samyke - állapot: 3 - koordináta: N 47° 29,578' E 19° 2,430' - egyéb
Bent jártam...Nagyon érdekes volt...
Ha valaki szeretne bemenni, elsődlegesen egy nagyon komoly elemlámpát vigyen magával, hogy lásson is valamit. Nagyon észnél kell lenni, mert tele van kb.1m mély árkokkal. A hordó látványban nem nyújt sokat, de nagyon érdekes. Remélem a környezetet hamarossan rendbe teszik és látogatható lesz a nagyközönség részére is!

2009.05.12 12:22 Pilis50 - állapot: 5 - pont: 4

a barna nagyajtó mögött
a barna nagyajtó mögöttbiztonsági zár
biztonsági zár

Szerintem a barna ajtó mögött a hordó(t)védő külső vasajtóra leltem. Ez viszont nagyon zárva van.

2008.07.06 20:18 jalso - állapot: 5 - koordináta: N 47° 29,578' E 19° 2,430' - pont: 5

Attila u-i homlokzat
Attila u-i homlokzat
gps a bejárattal szemben
gps a bejárattal szemben

Az épület nagyon jó, újszerű állapotban van. A pincébe a hordóhoz nem sikerült bejutnom. Egyáltalán látogatható a művemléknek ez a része?