Királyi palota

azonosító7594
törzsszám7504
védettségMűemléki védelem
jellegRom
név jellemzőMai
eredeti kategóriaLAKÓÉPÜLET
eredeti főtípuspalota
megyePest
helységVisegrád
címFő u. 27 -_29.
helyrajzi szám27/1, 27/2, 27/3
település KSH kódja28413
földhivatalSzentendre Körzeti Földhivatal
rövid leírásKirályi palota feltárt romjai, gótikus-reneszánsz, 14-15. sz.
A királyi palota 123x123 m-es nagyjából négyzetes alaprajzú épületcsoport. Falai romosan maradtak fenn. Keleti fele a hegyoldal teraszaira épült rá.
É-K-i sarkában háromszintes, alápincézett, négyzetes középudvaros lakóépület. Belső udvarán gótikus kerengő, reneszánsz emeleti loggiával. A palotaszárnytól É-ra árnyékszéktorony, K-i oldalán sziklába vágott udvarral, Ny-i oldalán fallal övezett kis kerttel. A palotaszárnytól K-re későgótikus falikúttal díszített udvar. A K-i oldal közepén egyhajós, poligonális szentélyű, É-ra tájolt, gótikus kápolna maradványai. A szentély K-i oldalához téglalap alaprajzú sekrestye csatlakozik. A kápolna előtt támfalak által tartott széles terasz. A terület D-K-i sarkában ötszintes palotaépület.
A felső részen egy négyzetes udvart vesznek körül három oldalról egykor emeletes palotaszárnyak, a negyedik K-i oldalon támfal helyezkedik el. A Ny-i szárny két szinttel mélyebbről indul. "U" alakú földszintjét nyugat felé folyosó köti össze a hegy lábánál, a legalsó szinten épült téglalap alaprajzú toronnyal.
A palota alsó nyugati falának közepén négyzetes kaputorony. Tőle É-ra "L" alakú épület, udvari homlokzata előtt egykor emeletes, oszlopos folyosóval. Az É-i szárny Ny-i felét a XVIII. sz-ban magtárrá, a XIX. sz. végén lakóházzá alakították, ma a Mátyás Király Múzeum raktárai és műhelyei találhatók benne. Utcai homlokzatán 1400 k. falfülke. A Ny-i szárny utcai homlokzatán zárterkély alépítményének maradványai. A kaputoronytól D-re, egytraktusos palotaszárny maradványai. A palotát délről kerítésfal zárja le. A palota falai alatt XIV. sz-i házak maradványai.
A palota épületcsoportjától É-ra nagyméretű kőfallal övezett kert, közepén kerek szökőkút alapozás. D-K-i sarkában "L" alakú terasztámfal, D-K-i részén sziklába vágott középkori pince kőből épült gádorral, egykor favázas felépítménnyel. A kertet É felé "L" alakú XIV. sz-i épület zárja le. Sarkain + alakú támpillérek vannak, K-i szárnya benyúlik a Fő utca 19. alá.
 szerkesztés

Képek a fotópályázatból

EsküvőMátyás palotaGótikus panorámaReneszánsz panorámaKirakós játék 1.Kirakós játék 2.Két szomszédvárReneszánsz romantikaKutasÁtjáró a középkorbaSzínes üvegablakVédőangyalUdvari panorámaKistotálKutas 2A királyné álma..ha ezek a falak mesélni tudnának...Föld alatti kincseskamraSarokelemOroszlánok mindenüttCsúcsdíszEsti palotaNapfürdőző HerculesEsti boltívesGótikus elemekEsti hangulatbanMátyás király rémálmaHerkules 13. próbatétele: önrestaurálásRekonstruált HerkulesIlyen lehetett Mátyás korában is? Gótikus kút a palotakertbenMeleg színek a palotábanMúzsák kútja A fényen átÁldás a tavaszraHajdanvolt konyhaKirályi PalotaKis lovag a visegrádi várfal előttLovagi torna utánSzoba kilátássalZászlóőrZászlóőrÉden(palota)kertA lapidáriumbanÜnnepi Múzsák...Kezdődik az előadásEsti táncElsuhanó lányokPalotakertMátyás, az igazságos...FalakEgysorban...Bújj, bújj, zöldág...Boltívek az éjszakábanHerkules-kút szimmetriábankettő az egyben...Este a palotábanSzögletek és domborulatokRojtom-bojtomVajon mit rejtett a mélyén? MestermunkaRés a pajzson Ezt nem Mekk Elek tette Az ősi címer Megannyi kis világ Görbe világA király ablakábanKapcsolatFény-árnyLépcsőritmusBábosEleganciaFinom fényKonyharészletSzínes folyosóHerkules kútÍvekKeretKörhálóMozaikMátyás király rémálma

Állapotjelentések

2016.08.21 11:48 ngabi - állapot: 5 - pont: 5

Nincs mit hozzátenni az előző jelentéshez

2015.06.26 09:04 Lacipap - állapot: 5 - koordináta: N 47° 47,491' E 18° 58,380' - pont: 12
Az idő és koo-k.
Az idő és koo-k.

Tökéletes állapotban lévő épület együttes! Jelen képek kizárólag a bejáratot ábrázolják!

2011.11.13 10:50 QnJ - állapot: 5 - koordináta: N 47° 47,485' E 18° 58,396' - pont: 1változatlanul jó állapotú épületegyüttes

2011.09.24 12:44 prozak01 - állapot: 5 - pont: 2


Kiváló állapotú a palotamúzeum, ráadásul jeles nap volt ottjártunkkor -Beatrix királyné napja -így olyan különleges események is voltak, mint Pl. reneszánsz receptek kipróbálása a gyakorlatban a korabeli konyhában, vagy a múzeumigazgató, Búzás Gergely tárlatvezetése.

2011.06.12 15:38 zsalaber - állapot: 5 - pont: 6

Továbbra is jó állapotban van. Folyamatos fejlesztést, igényes bemutatást tapasztaltunk. Negatívum: a kertben térdig ér a fű.

2009.11.25 22:57 zsalaber - állapot: 5 - egyéb
Még néhány kép...

2009.11.21 16:58 zsalaber - állapot: 5 - pont: 2


Miközben a sötétedés és a ködös idő miatt éppen feladtuk a további műemlékek keresését, az utcán kellemes reneszánsz zenét hallottunk. Kívácsian követtük a hangokat, ami a múzeumhoz vezetett. Szerencsénk volt, mivel a téli nyitva tartás 17 óráig tart, így volt egy óránk a zárásig. A belépő 1000 Ft körül volt és szerintem nagyon megérte bemenni, hiszen fűtött termekben, igényesen kialakított, jól kivilágított és közérthetően, jó magyarázó ábrákkal ellátott, néhol interaktív elemekkel bemutatott kiállítást láthattunk. A tárlatvezető vagy felügyelő? bácsi készségesen kalauzolt bennünket, kedvesen próbált válaszolni kérdéseinkre, felhívta a figyelmünket a különlegességekre, majd hagyta, hogy a saját tempónkban nézelődjünk.

Lehet rajta vitatkozni, hogy mennyit lehet vagy kell a műemlékekhez hozzátenni jó-e, hogy felépítettek egy új palotát a romokból. Őszintén mondom, ha így csinálják akkor lehet. Mindent megmutatnak, milyen volt felújítás előtt és milyen lehetett valaha. Már elég az olyan múzeumokból, ahol néhány kopott régi fénykép a berendezési tárgy! Itt láthatjuk, hogy a kevés tárgyi emlék is sokat mutat, ha jól van elrendezve.

Mit láttunk? Talán a legfontosabb,hogy térben elképzelhettük a palota egyes részeit. Levetítették, hogyan restaurálták a Herkules-kutat. Megtudhattuk, miért voltak kicsik az ágyak és hogyan aludtak rajta az emberek. Milyen műhelyek működtek Mátyás udvarában és még sok érdekességet. Utaztunk egyet a történelemben. Az idő rövidsége miatt nem sikerült mindent megnézni, de az emeleten a felügyelő hölgy 5 perccel zárás előtt még ajánlotta (!!!) a konyhát, hogy oda feltétlenül menjünk be, mert szépen berendezték, majd kedvesen lefényképezett bennünket.
Másnap délelőtt folytatva a műemlékek keresését nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy nem láttuk az Oroszlános kutat. Hirtelen gondolattól vezérelve megkérdeztem a jegyszedő nénit beengedne-e jegy nélkül, mert az előző este nem tudtunk mindent megnézni. Mivel emlékezett ránk bemehettünk!!!!
(Mellesleg újra kifizettem volna.) "Gyorsan" szétnéztünk a kútnál és lementünk a kőtárba, így végül szinte az egész kiállítást megtekintettük. Mindenkinek ajánlom, hogy egyszer jöjjön el ide, mert megéri!!!
A két látogatás közötti éjjel, pont Visegrádról volt egy cikk a muemlekem.hu-n, azt is érdemes elolvasni!

Örömmel tölti el a szívemet, hogy vannak és talán még lesznek olyan emlékhelyek az országban, ahol az emberi tényezők pl. a kedvesség, egy jó szó, egy mosoly még az ilyen szürke, ködös napokat is kellemes emlékké varázsolják.:-)))
(Ráadásul nekünk ma Komárom után ez volt a második!!!!)

2009.09.13 15:59 prozak01 - állapot: 5 - pont: 4


Időről-időre újabb részeket restaurálnak, a reneszánsz múlt újabb részlete tárul fel minden látogatásomkor. Példamutató, igazi gyöngyszem.

2008.11.01 12:28 Attibati - állapot: 5 - koordináta: N 47° 47,287' E 18° 58,258' - pont: 5
ok