Római katolikus templom

azonosító7114
törzsszám7094
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaSzakrális építmény
eredeti főtípustemplom
eredeti típusr.k. templom
jelenlegi kategóriaSzakrális építmény
jelenlegi főtípustemplom
jelenlegi típusr.k. templom
megyePest
helységLetkés
címRákóczi u. 37.
helyrajzi szám356, 350
település KSH kódja22682
földhivatalVác Körzeti Földhivatal
állapotKifogástalan
rövid leírásR.k. templom, kora klasszicista, 1811. Berendezés: szószék, empire, 19. sz. első fele.
külső leírásNagyobb méretű, homlokzati tornyos, egyhajós, klasszicista templom.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2017.07.29 10:19 fehér - állapot: 4 - pont: 42
Az ázásnyomok a dongaboltozaton halványodtak, de most is látszanak. Színvilága - az egészen világos földszín, kék és sárga kombinációja - kellemes, nyugodt, kiegyensúlyozott hatású.
A templomkert teljes kerületét esőelvezető árok védi. Sajnos, a templom falain a vakolat és a festés több helyen, főként a tornyán romlik: kopik és pereg.
Az egész templomon körbefutó lábazat néhol sérült, vizesedés nyomai láthatók az északi falon.

A tornyon két éve nagyon komoly beavatkozást kellett végezni, mert a fala erősen repedezett, meglazult és az egyik oldalon egészen kifordult a síkjából. A statikus megrökönyödve közölte, hogy ilyet még nem tapasztalt sose. Vízszintesen félméterenként acélpántokkal kellett stabilizálni, amint az utolsó előtti képen látható.

2012.05.29 12:16 ngabi - állapot: 4 - pont: 8Már csak a torony részen látszanak vakolat hibák.

2011.08.28 14:21 Halász család - állapot: 4 - koordináta: N 47° 53,055' E 18° 46,478' - pont: 18A templom nagy részén festés hiány. De vakolat problémák is jelentkeznek. Környezete szépen rendezett.

2009.09.05 13:59 zsalaber - állapot: 4 - koordináta: N 47° 53,053' E 18° 46,475' - pont: 9


A templom külső részén hullik a vakolat, ami különösen a torony környékén jól látható. A II. világháborúban megsérültek a freskók, így most beázásnyomok díszítik a mennyezetet, de a tetőt már helyreállították.

"INFORMÁCIÓK AZ ELSŐ TEMPLOMRÓL :
A község legrégibb műemléke a Krisztus mennybemenetele római katolikus templom, amely a 13. században épült román stílusban. A templom több ízben megrongálódott, javították, 1737-ben felújították és új boltozatot kapott. 1811-ig állt, majd fokozatosan széthordták építőanyagnak. Minden bizonnyal az építőanyag egy részét az új templom építésénél használták fel.
A kanonoki vizitációk feljegyzései szerint torony nélküli templom volt négy kis ablakkal, egy bejárattal és zsindelytetővel. A hajó 5 m hosszú, 2,5 m széles és 3,5 m magas volt. A keskenyebb szentély egyenes végődésű. A templomban orgona, elegáns oltár és fából készült karzat volt, a szószéken a 4 evangélista látható. A templom bejáratánál magas feszület állt. A templom előtt állt a fa szerkezetű harangláb, melyben három harang függött. A templom körül bekerített temető volt. A templom alapjai a mai napig megtalálhatók a "korongi part" községrészben, a 24-es számú ház kertjében (Rákóczi út). Az alapok feltárása és restaurálása után a község egy újabb jelentős Árpád-kori emlékkel gazdagodhat.

INFOK A MAI TEMPLOMRÓL:
Mivel a régi templom idővel már nem felelt meg a hívek elvárásainak, 1811-ben Krisztus mennybemenetele új római katolikus templomot építettek klasszicista stílusban. 1944 végén a harcok során erősen megrongálódott, de hamarosan megjavították. Ebben a formában maradt meg mindmáig, de néhányszor felújították. Egyhajós építmény enyhén szűkített szentéllyel, hullámvonalú zárófallal, az ormos homlokzat elé épített toronysisakos toronnyal. A szentély bal oldali falához építették hozzá a sekrestyét. Az épület homlokzatát piaszterek és nagy szegmensíves ablakok tagolják. Az egész templom körül lábazat és erőteljes kétrészes koronapárkány fut. A főhomlokzatot piaszterek, és erőteljes klasszicista párkány tagolja cseppekkel.
A toronynak szegment íves bejárata van, fölötte a XVIII. századból származó fa feszület (a régi templomból), szegmentíves ablak, kör alaku kis ablak és minden oldalon félkör befejezésű hangnyílások. A toronysisak párkányon nyugszik. A sekrestye és a szentély sarkai kerekítettek. A templom hajója három dongaboltozatos boltszakaszból áll, amely falpillér párok párkány-fejéhez csatlakozik. Az egyik boltszakasz a szentélyben van. Mennyezeti falfestmények díszítik.
BERENDEZÉSEK: A klasszicista főoltár szarkofágidomú, oltárstipes-kőből készült. A keményfából készült tabernákulumon kétoldalt fából készült festett angyalplasztikák vannak. A templomban újabb mellékoltárok vannak. Az előcsarnokban Szeplőtelen Szűz Mária oldalkápolna van. A baldachinos empír szószék a templomépítés korából való. A templomhajót az alábbi szobrok díszítik: fa Madonna-szobor 1700 tájáról új színezéssel (a törökök fölötti győzelmet jelképezi), Szent Teréz, Szent Vendel, Fatimai Szűz Mária, Szent Antal és Szent Rita faszobra.
A templomban látható EMLÉKTÁBLÁt az Úr születésének 2000. évében és Szent István megkoronázásának 1000. évében állíttatta a letkési egyházközség. A másik emléktáblát a királyi légierő lövész ezred és páncélos vadász osztály hősi halottainak emlékére állították a letkési ütközet 50. évfordulóján a még életben lévő bajtársak nevében vitéz Pályi György, Gótzy Pál ref. főhadnagy és a letkési egyházközség és önkormányzat.
Az előcsarnokban lévő két szenteltvíztartó 1916-ban készült. Az emeletes karzaton, amely a földszinten egy, az emeleten kétárkádos, a torony alatt kapott helyet az orgona, 1910-ben készült, 2001-ben felújították. A toronyban három harang függ. A Jézus Szentséges Szívének ajánlott nagyharangot 1923-ban öntötték, a kisharang, 1953-ban készült, a Szent József nevét viselő lélekharangot pedig 1935-ben öntötte Szlezák László budapesti harangöntő.
A TEMPLOM KÖRÜL:
A templomhajó falánál az államalapítás és a kereszténység millenniumi emlékműve áll. A hármashalom alakú emlékművet, melynek tetején kovácsoltvas kereszt van (eredetileg a templom tornyán volt), Letkés község állíttatta 2000-ben. A templom mögött négy körmeneti kápolna látható. A temető központi kőkeresztjét 1995-ben átvitték Budapestre a Fiumei úti temetőbe. Homok-kő kereszt volt homokkő korpusszal a 19. szd. első feléből."
http://www.letkes.hu/index.php?page=latnivalok

2008.10.31 15:02 innoxum - állapot: 4 - koordináta: N 47° 53,045' E 18° 46,470' - pont: 5


Nagy területen hullik a vakolat és a cserép. Beázások nyomán a falszerkezet is sérült

2008.07.13 14:42 Attibati - állapot: 4 - koordináta: N 47° 53,050' E 18° 46,469' - pont: 5


A templom tornyáról nagy területen hullik a vakolat.