Lakóház

azonosító6942
törzsszám6942
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaLakóépület
eredeti főtípuslakóház
megyePest
helységCegléd
címKossuth Lajos tér 10 -_10/A
Szabadság tér 1., __1/A
helyrajzi szám43
település KSH kódja11341
földhivatalCegléd Körzeti Földhivatal
rövid leírásLakóház, eklektikus, 19. sz. vége. Üzletek.
Külső: Sorbeépítésű, egyemeletes saroképület. A vakolt kváder homlokzatú földszint félköríves nyílásai maszkos zárókődíszesek. Az emeleti egyenes záradékú ablakok könyöklője alatt balluszter, szemöldöke fölött stukkófríz. Konzolos szemöldökgerendák, illetve timpanonok. Historizáló kétoszlopos, félköríves, vakolt zárókődíszes kapu, fölötte ívelt párkányú timpanon. A sarkon reneszánsz növényi ornamenssel díszített, balluszteres ablakkal áttört zárterkély.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2010.05.29 11:58 zsalaber - állapot: 5 - koordináta: N 47° 10,230' E 19° 47,786' - pont: 7

Az épület állapota jónak mondható. A ház Szabadság tér felőli része teljesen felújított és a sarkon álló épületrész is , amelyen az emléktábla áll. Kár, hogy az összképet lerontja a reklámfelület és a falfirkák. A Nevelési Tanácsadó bejáratánál azonban pereg a vakolat és az erkélynél is megkezdődött az erózió. Néhány helyen az eresz alatt beázásnyomokat láttunk. Nehezen fényképezhető a fák miatt.
Most olvastam egy felújításról:
A tervek szerint a Pesti út Kossuth Ferenc utcai kereszteződésétől a Református Iskoláig, valamint a Rákóczi út Gubody utcáig terjedő szakaszán sétáló utca lesz. A Kossuth tér Katolikus templom és Városháza közötti része új térburkolatot kap. A Művelődési Központ előtt körforgalom kerül kiépítésre. Megújul a homlokzat a Városházán, valamint a Kossuth tér 10. (CBA áruház), a Szabadság tér 1. (Raiffeisen Bank) és a Szabadság tér 2. szám alatti önkormányzati tulajdonú épületeken.

" Hazánk nagy államférfija, Kossuth Lajos 1848. szeptember 24-én délután a ceglédi piacon, a mai Kossuth téren mondta el " riadóját ", a nagy hatású toborzó beszédet, melynek emlékét tábla őrzi."

2008.06.20 13:03 Csoki - állapot: 4 - koordináta: N 47° 10,218' E 19° 47,783' - pont: 5

Az épület a városközpontban található, szemben vele a Polgármesteri Hivatal épülete. Amióta Cegléden lakom az emlékezetem szerint a földszinti részeken kereskedelmi egységek működtek. Jelenleg is egy élelmiszer üzletlánc boltja működik az átépített részben. A főbejáraton keresztűl nemcsak az emeletre, hanem egy nagy pince helyiségbe is le lehet jutni, ahhol korábban az úgynevezett Dózsa klub működött, (még az "átkosban"). A rendszerváltás után éveken keresztül egy szórakozóhelynek volt a bázisa, (ifjúkorom szép emlékei, by Y-klub:-). Most egy színjátszókörnek ad helyet. Az emeleten irodák és ha jók az infóim még lakások is vannak. Rendezett környezetben található. 4 pontot azért adtam mert a bolt arculata rontja az összképet. Az épület sarkán található egy emléktábla amely megemlékezik Kossuth 1848-as toborzóbeszédjéről amely itt hangzott el Cegléden, és amiért városomat Kossuth városának is nevezik:)