Sándor-Metternich-kastély

azonosító6908
törzsszám6915
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaLakóépület
eredeti főtípuskastély
megyePest
helységBiatorbágy
címBia Szentháromság tér 4.
helyrajzi szám110, 111, 112/1, 114/2, 112/2, 112/3, 112/4, 112/5, 112/6
település KSH kódja8891
földhivatalBudakörnyéki Földhivatal
rövid leírásÁlt. iskola, volt Sándor-Metternich-kastély, klasszicista, 1823. Feltehetőleg Hild József korai műve.
 szerkesztés

Kép a fotópályázatból

Havasan

Állapotjelentések

2017.12.29 12:16 fehér - állapot: 4 - pont: 22


Továbbra is általános iskolaként működik, a bal oldali szárnyat teljesen felújították. Erősen megnövekedett a tanulólétszám, a jobb oldali szárny is iskolaként üzemel. Ott a helyzet változatlan, felújításra vár.

2011.01.22 10:59 carmin - állapot: 3 - pont: 5
Változatlan állapotban van.

2009.09.24 08:46 rlevente - állapot: 3 - koordináta: N 47° 27,943' E 18° 48,440' - pont: 1Iskola
Iskola
Jobb szárny
Jobb szárny
Konténerek
Konténerek
Konténerek
Konténerek
Bal szárny
Bal szárny
Bal szárny hátulról
Bal szárny hátulról
Elhagyott sírkőfaragó műhely
Elhagyott sírkőfaragó műhely

Bamby szépen beelőzött, de talán hozzá tudok tenni valamit az ő jelentéséhez és megindoklom, hogy miért adtam 3-ast.

Az épület jobboldalában működő iskola kissé felújítatlan állapotot mutat, nagy felületen potyog a vakolat. Egészen jobboldalt, az udvaron egy "konténerváros" látható (talán így növelték az osztálytermek számát?), ami nagyon nem illik egy műemlék mellé.

A templom szomszédságában álló bal szárny viszont kifejezetten lepusztult.
Az udvaron sírkőfaragó műhely nyomai látszanak, de semmi mozgás: úgy tűnik, mintha nem működne. Az azonban biztosan látszik, hogy az elmúlt néhány évtizedben semmit nem javítottak az állapotán.

2009.09.23 17:50 Bamby - állapot: 3 - koordináta: N 47° 27,937' E 18° 48,451' - pont: 5

1956-tól iskolaként használják az Igazgatónő elmondása szerint. Ennek megfelelően elég szépen átépítgették, de legalább kifűtik és megóvják az épületet. Most is dolgoznak az épületben, például a villanyszerelők, hogy karbantartsák. Mind az első mind a hátsó homlokzaton komoly vakolat leválások tapasztalhatók, a tetőzet azonban rendben van. A kastély bal oldali szárnya erősen romlik. Egykori dísztermében ma tornaterem van, ahová sikerült is befotóznom éppen:-)

Sándor–Metternich-kastély
A kutatások szerint Promberger Keresztély barokk kori kastélyának helyén épült. Az új tulajdonos Sándor Antal báró fia, gróf Sándor Vince építtette föl a kastélyt mai formájában 1823-ban.

Fia, Sándor Móricz házassága nyomán került a kastély a Metternich család birtokába. Feltehetően a kastély Hild József egy korai műve. Földszintes, a falu főútvonalán északra néző cour d’honneur-jének szárnyai az utca vonalára könyökölnek, középrésze klasszicista, a szárnyépületek empire kialakításúak. A díszudvar szélén íves nyílású kocsiáthajtók kapcsolják a melléképületeket a gazdagon tagozott központi épületrészhez, ami előtt négyoszlopos oromzat áll. Ma egyik részében iskola, a másikban mezőgazdasági üzem működik

Kizárólagos önkormányzati tulajdonban a Sándor‒Metternich-kastély
(Megjelenés:2009. augusztus 03 - 14:55) Az elmúlt két évtizedben a biatorbágyi önkormányzat mintegy százmillió forintot fordított a Sándor-Metternich-kastély tulajdoni viszonyainak rendezésére. Az utolsó, még részben magánkézben lévő 110 helyrajzi számú ingatlan tulajdonba vételéről a biatorbágyi képviselők legutóbbi, júliusi ülésükön döntöttek. Azzal, hogy a képviselő-testület elfogadta a javaslatot, végre lezárult az évtizedek óta tartó tulajdonrendezési vita.

A kép hátterében az iskola, előterében az egykori tsz-tulajdon és a felújított, egyházi tulajdonban lévő templomAz első kézzel fogható előnye a folyamat lezárásának, hogy ősszel az önkormányzat jóval nagyobb eséllyel indulhat a településközpontok rehabilitációjára kiírandó pályázati támogatásért.

A kastélyt már a XIX. században is többször felparcellázták, átépítették. A számos helyrajzi szám a XX. század második felében átszámozással alakult ki. A kialakult nehezen átlátható korábbi viszonyokat jól mutatja az a történet, hogy a területen található római katolikus templom ugyan műemléki védelem alatt állt, a bejegyzés azonban hiányzott a műemléki nyilvántartásban. Az ötvenes évek óta eltelt időszakban egyébként a kastély történetét a helyrajzi számok rossz adminisztratív bejegyzése jellemezte, továbbá az a tény, hogy a műemléki védelmet csak helyenként vagy egyáltalán nem jegyezték be a tulajdoni lapokra.

A hatvanas években még nem jegyezték be az állam tulajdonjogát az ingatlannyilvántartásba. A kastély a szocializmus évtizedeiben is sokáig Sándor-Metternich Klementina tulajdonaként szerepelt a földhivatali nyilvántartásban. Az épületben közvetlenül a háború után termelőszövetkezet működött, és az új funkciónak megfelelően alakították át az egyes helyiségeket. A nyolcvanas években ugyan megkezdődött a kastély műemléki vizsgálata, az ingatlannyilvántartások alapján azonban már nem lehetett tisztázni a tulajdonjogot. Nyilván ez a tény is azt készítette elő, hogy végül az épületegyüttes kikerült az országos jelentőségű műemlékek kategóriájából. Az önkormányzat ekkor igényelte meg a korábbi állami tulajdont, a termelőszövetkezettől pedig 80 millió forintért vásárolta meg a téesz ingatlanokat.

Az utak már megújultak, a következő cél a Szentháromság téri ingatlanok felújításaAz egyik szárnyban az 1956/57-es tanévtől működik az általános iskola, amelyen azóta többszöri felújítást végeztek. A kastély építészettörténeti kutatásáról szóló tanulmány vizsgálatai szerint az üresen álló és korábbi szövetkezeti épületrészek műszaki állapota rendkívül leromlott. A BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszéke 2008-ban készített átfogó elemzést a Sándor-Metternich kastélyról. (A teljes tanulmány elolvasható a honlap Építészeti értékek menüjében a Sándor-Metternic-kastélyról szóló oldalon.) A tudományos dokumentáció az épületegyüttes felmérésén kívül a jövőbeni hasznosíthatóságra is javaslatot tesz: az elkülönülő épületszárnyak lehetővé teszik a lakó- szállodai, teázó-kávézó, éttermi, előadótermi és koncert-rendezvénytermi hasznosítást. És bár az épületegyüttes teljes felújításáig még hosszú időnek kell eltelnie, rendezett tulajdoni viszonyok nélkül a komolyabb tervezés elképzelhetetlen. Ez a feltétel a legutóbbi testületi döntéssel valósult meg, hiszen a Sándor-Metternich-kastély épületegyüttese - a katolikus templom kivételével, mely egyházi tulajdon - hosszú évtizedek után kizárólagosan a biatorbágyi önkormányzat tulajdonába került.
Forrás:www.biatorbagy.hu

2008.12.30 14:01 3D - állapot: 3 - koordináta: N 47° 27,939' E 18° 48,448' - pont: 0

Az iskola csak a kastély egy részét foglalja el, több szárnya használaton kívülinek látszik. A hátsó szárnyak egy része szépen felújítva, más része teljesen rossz állapotban van.

2008.08.11 16:31 fa-peti - állapot: 3 - koordináta: N 47° 27,946' E 18° 48,443' - pont: 5

Kapu
Kapu
Kastély
Kastély
Műemlék
Műemlék
Oldalt
Oldalt
Vakolat
Vakolat
GPS koordináták
GPS koordináták
GPS óra
GPS óra

Nagy területeken nincs már vakolat. Az oszlopok alja feketedik. Az udvar azonban gondozott.