Kostyán István-kúria

azonosító6860
törzsszám6873
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaLakóépület
eredeti főtípuskúria
megyePest
helységAbony
címAbonyi Lajos utca 8.
helyrajzi szám2380
település KSH kódja27872
földhivatalCegléd Körzeti Földhivatal
rövid leírásÁltalános iskola és lakás, volt Kostyán István-kúria, romantikus, 1860 körül.
Dél-keleti tájolású, rizalitos, tornácos, portikuros, szabadon álló, földszintes épület. Főhomlokzatán középtengelyében előreugró négyhasábos oszloppal alátámasztott timpanon. Oszlopfejezeteken akantusz motívumos díszítés. Tornácot nyolc hasábos oszlop és két féloszlop támasztja alá. Fejezete historizáló, középen medalionban emberfejek.
Kilenc tengelyes tornác középtengelyében és két szélén ajtó. Rizaliton 1-1 ablak, felső harmadáig szemöldökdísszel keretezett. a”+A”+a+a+a”+A”+a”+a+a+A”+a”, a ”-al jelzett nyílászárók rézsútos fülkében. A rizaliton, a portikusz két oldalán és a tornácon tagozott főpárkány. A rizalit tükrös díszítésű.
Az udvari homlokzat középtengelyében enyhén kiülő, magas attika falas, három élszedett csúcsíves ablakkal, tagolt rizalit. A csúcsív záradékában színes üvegablak berakásául szolgáló fa osztás, a középsőben néhány eredeti színes üvegrésszel. Az oldalszárnyakon egyenes vakolatdísszel összekapcsolt öt. illetve négy rézsübe mélyített ablak. A vakolt főpárkány a rizalitnál megszakad.
Az épület sarkait és udvari attikkás rizalitot lézénák tagolják. Az észak-keleti oldal homlokzatán középen szalagdíszes kerettel kapcsolt kettő plussz két szélső ablak. Egy kivételével befalazva.
A dél-nyugati homlokzat mint észak-keleti, de udvar felé eső nyitott. Pincelejárat szegmensíves 3,75x2,30+1,50 lépcső, szegmensdonga. Az udvar észak-keleti téglából falazott, zárókődíszes, íves bejárattal képzett kutyaól.
Kontyolt tetőzet, hornyolt cserépfedés. A tetőszerkezetet a 80-as években vasbeton gerendásra cserélték. A lábazat cementes, körben beton járda.
Az ablakokon részben eredeti vasalatok és keretek, illetve szárnyak közül is maradt. Eredeti alaprajzi elrendezése megváltozott.
A főbejárattal szemben falazott öntöttvas oszlopos kerítés.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2009.09.13 12:09 LouChe - állapot: 4 - koordináta: N 47° 11,376' E 20° 0,720' - pont: 5Az épület és a park összességében jó állapotban van, gondozzák. Kisebb hiányosságok észrevehetők (vakolat, festés), de azonkat megpróbálják karbantartani. Ottjártunkkor is éppen festegettek valamit.
Az épületben általános iskola működik, 1-4. osztályosok járnak ide.

2008.06.22 19:01 Csoki - állapot: 4 - koordináta: N 47° 11,355' E 20° 0,754' - pont: 5

Rendben van az épület és a környezete is.