Római katolikus templom

titulusSzent Mihály arkangyal
azonosító6852
törzsszám5937
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaSzakrális építmény
eredeti főtípustemplom
eredeti típusr.k. templom
eredeti altípusr.k. plébániatemplom
megyeNógrád
helységVarsány
címSzécsényi út
helyrajzi szám2
település KSH kódja29498
földhivatalBalassagyarmat Körzeti Földhivatal
állapotKielégítő
rövid leírásDombon, szabadon álló, egyhajós, kereszthajóval bővített, keletelt, nyeregtetős templom. A kereszthajó és a szentély között, mindkét oldalon, félnyereg-tetővel fedett sekrestyék. Az épület bejárata a torony Ny-i oldalán van. A D-i hajófalon kibontott csúcsíves kapukeret. Belseje síkmennyezetes, a hajó bejárati oldalán karzat. Falképek és kazettás mennyezet, 1980-as évek. Színes üvegablakok: 1980-as évek (Mohay Attila). Berendezés: 20. század. Épült középkori templom felhasználásával a 18. században. 1841-ben bővítették. Tornya 1903-ban, kereszthajója, szentélye és a sekrestyék 1957-1958-ban épült.
külső leírásSzabadon álló, kereszt alaprajzú templom, félköríves záródású szentéllyel, melyhez két oldalt 1-1 négyzet alaprajzú sekrestye csatlakozik. A kereszthajó és a szentély a hajónál valamivel alacsonyabb. A hajók nyereg-, a sekrestye félnyeregtetősek, fedésük pala. A torony sisakját fémlemez borítja. Az épületen lábazat fut körbe.
A déli főhajó falat 4, a kereszthajók oromfalát 3, a szentély íves falát 4 (2-2) állótéglány alakú, félköríves záródású, kereteletlen ablak tagolja. A kereszthajók két szélső ablaka keskenyebb, mint a főhajóalakokéval megegyező szélességű középső: ez utóbbi felett az orommezőben szintén kereteletlen körablak. A sekrestye nyílásai (ablak, ajtó) állótéglány alakúak, keret nélkül.
A hajó déli falában, az 1. És 2. Tengely között csúcsíves, tagozott kő kapukeret, maga a nyílás befalazva.
Tornya 3 szintes, a szinteket egymástól osztópárkányok választják el. A középtengelyben nyíló kapu félköríves záródású, neoromán jellegű, fölötte kovácsoltvas, indadíszes előtető. A következő szint bemélyedő tükrös kialakítású, elől kör, oldalt téglalap alakú, kereteletlen ablakokra. A 3. Szint lábazatos, sarkai élszedettek, ablakai mint a hajóéi, záródásuk szalagkeretes. A szentély mögött kő feszület. A templomot az út felől terméskő fal keríti.
állapot leírásaAz 1957-es átépítés óta a középkori állapotra csak a gótikus ajtókeret utal, a barokkra még ennyi sem.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2009.07.09 10:03 zsalaber - állapot: 5 - koordináta: N 48° 2,383' E 19° 29,399' - pont: 8

Felújított állapotú templom mind kívül mind belül. A templomhoz tartozó kertet is zárva találtuk, pedig érdekes, modern keresztet is láttunk a kapukon belül. A neten sikerült megnézni a templomot belülről.
A templom belseje

2008.12.28 15:11 Napváró - állapot: 5 - koordináta: N 48° 2,385' E 19° 29,404' - pont: 10Kifogástalan állapotban van a templom és a környezete is.