A római katolikus templom és a Huszár-kastély műemléki környezete

azonosító6843
törzsszám6846
védettségMűemléki védelem
jellegTerület
név jellemzőMai
eredeti kategóriaMűemléki környezet
eredeti főtípusMűemléki környezet
megyeNógrád
helységTereske
címKossuth u.
Petőfi u.
település KSH kódja24174
földhivatalRétság Körzeti Földhivatal
állapot
rövid leírásA település központjában álló r. k. templom és kastély műemléki környezete a következő lehatárolással: határvonala a 129. hrsz.-ú közterület (a templomtér) ÉK-i sarkából indulva D-i irányba tartva halad el a közterület K-i határa mellett, majd tovább, a Petőfi Sándor u. K-i oldalán a 133. hrsz.-ú telek Ny-i határának a feléig. Ott Ny-i irányba fordulva átkel a Petőfi Sándor u. túloldalára, így éri el a 142/1. hrsz.-ú telek DK-i sarkát, innen Ny-i irányban halad tovább a 142/1., a 142/2. és a 143/2. hrsz.-ú telkek D-i határán. Ezen a vonalon elérve a 143/5. hrsz.-ú telek K-i határvonalát, a metszéspontnál D-i irányba fordulva halad tovább a 143/5. hrsz.-ú telek K-i, majd a telek DK-i sarkánál K-ÉK-i irányba fordulva a D-i határán. A telek Ny-i sarkánál ÉNy-i irányba fordulva vág át a 250/1. hrsz.-ú közterületen, tovább a 72/2. hrsz.-ú úton, elhalad a 3/1. hrsz.-ú telek K-i határa mellett, majd a telek ÉK-i sarkánál Ny-i irányba fordulva megy tovább az É-i határa mentén, s az irányt tartva a 2. hrsz.-ú és az 1. hrsz.-ú telek határa mentén. Elérve az 1. hrsz.-ú telek ÉNy-i sarkát, É-i irányba fordul, s a 368., 369., 370., 371. hrsz.-ú telkek Ny-i határán halad tovább, s ezt a vonalat meghosszabbítva belefut a 3/2. hrsz.-ú földterületbe, mégpedig a Kossuth Lajos u.-tól É-ra, vele párhuzamosan futó utca képzeletben meghosszabbított vonaláig. Itt K-ÉK-i irányba fordulva egyenes vonalban halad a 10/2. hrsz.-ú Felszabadulás utcáig, átkel az utca túloldalára, s a 11. és 13. hrsz.-ú telkek Ny-i határa mentén D-i irányba tartva jut vissza a Kuossuth Lajos u. É-i oldalára. A 13. hrsz.-ú telek DNy-i sarkánál K-i irányba fordulva, a Kossuth Lajos u. É-i oldalán haladva, majd az utca túloldalára a 30. hrsz.-ú D-i határának közepénél átkelve jut vissza a kiindulóponthoz.
külső leírásA Kossuth utcának az iskola volt Huszár-kastély és a templom közé eső szakasza, melnyek két oldalán egykor nagy kertekben hol az utca vonalában, hol attól beljebb kisebb-nagyobb kúriák álltak. Ezek nagy része átalakítva ma is megvan. Pld.: Kossuth utca 63.; gázpalackátvevő; Kossuth u. 96. - gazdabolt; Az utcakép egyébként teljsesen egyszerű, falusi utca, kérdés. hogy fenn kell-e tartani az MK-t.
A többi kúria annyira átvakolt és átalakított, hogy nem hiszem, hogy külön-külön érdemes lenne védeni őket.


A Kossuth utcának az iskola volt Huszár-kastély és a templom közé eső szakasza, melynek két oldalán egykor nagy kertekben, hol az utca vonalában, hol attól beljebb kisebb-nagyobb kúriák álltak. Ezek nagy része átalakítva ma is megvan. Pl. : Kossuth utca 63. ; gázpalackátvevő; Kossuth utca 96. - gazdabolt. Az utcakép egyébként teljesen egyszerű, falusi utca, kérdés, hogy fenn kell-e tartani az MK-t.
A többi kúria annyira átvakolt és atalakított, hogy nem hiszem, hogy külön-külön érdemes lenne védeni őket.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2017.07.29 11:45 fehér - állapot: 3 - pont: 33

A templom szépen gondozott, tisztán tartott körzete felől a Huszár-kastély felé a Kossuth utca mindkét oldalán állnak a kastélyhoz tartozó kisebb épületek. Ott van a teljesen magára hagyott Frideczky-kúria, melynek kerítése düledezik, parkja elvadult, az épület szinte teljesen láthatatlanná vált a sűrűre nőtt fák és cserjék között. A parkra néző főbejárata már alig látszik a fáktól.
Az út másik pedig terpeszkedik egy olyan nagy alapterületű épület, mely egykor tekintélyes kúria lehetett, de mára már a hatvanas évektől kezdődően különféle árépítések áldozatául esve sematikus divatjegyeket visel magán.
Az utca majdnem merőlegesen fut a Huszár-kastély tekintélyes alapterületű, egykor nyilvánvalóan szebb napokat megélt parkjára, melynek felszíne egyenetlen, a benne lévő cserjék, bokrok metszetlenek, a füvét elég régen nyírhatták le. A kastély lépcsőfeljárós, oszlopos főhomlokzata szokásosan a park felé néz, amelyen két kapu jelzi, hogy focipályaként használják. A kastélynak az iskolát és óvodát összekötő területét egy fémvázas mászóka kapcsolja össze.
A térség egységes műemléki védelme kérdőjeles, láthatólag a terület a templom környezetétől eltekintve megfelelően még a helyi védelemben sem részesül.

2012.05.31 15:16 ngabi - állapot: 4 - pont: 22

Rk. templom
Rk. templom
Rk. templom
Rk. templom
Rk. templom
Rk. templom
Rk. templom
Rk. templom
Rk. templom
Rk. templom
Rk. templom
Rk. templom
Huszár kastély
Huszár kastély
Huszár kastély
Huszár kastély
Huszár kastély
Huszár kastély
Huszár kastély
Huszár kastély
Huszár kastély
Huszár kastély
Huszár kastély
Huszár kastély

A Huszár kastély parkjában készült a koordináta. A templom állapota jó. A környezet a vegetáció miatt kevésbé látható.

2009.01.25 09:04 Napváró - állapot: 5 - koordináta: N 47° 56,972' E 19° 11,789' - pont: 5


A környék épületeinek állapota nem változott.

2008.08.03 11:02 Attibati - állapot: 5 - koordináta: N 47° 56,972' E 19° 11,790' - pont: 5

A kastály és a templom közötti részen az épületeket több helyen átalakították.