Római katolikus templom

titulusKisboldogasszony
azonosító6746
törzsszám5795
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaSzakrális építmény
eredeti főtípustemplom
eredeti típusr.k. templom
eredeti altípusr.k. plébániatemplom
megyeNógrád
helységNógrádsáp
cím(Alsósáp) Nézsai út (temető)
helyrajzi szám0191
település KSH kódja8387
földhivatalRétság Körzeti Földhivatal
állapot
rövid leírásDombon, a temetőben, szabadon álló, körítőfallal övezett, egyhajós, keletelt, nyeregtetős templom, oromfalas Ny-i homlokzatának csúcsán nyolcszögletű toronnyal, a hajónál keskenyebb, poligonális záródású szentéllyel, melynek É-i oldalához sekrestye kapcsolódik. Hajó- és szentélyfalait támpillérek és csúcsíves, mérműves ablakok tagolják. Gótikus, kőkeretes bejáratok a Ny-i és a D-i homlokzaton, valamint a sekrestye É-i falán. Falsíkjai vakoltak, a nyíláskeretek, a támpillérek, a torony, a hozzá tartozó homlokzati falsávval és kapuval, vakolatlanok. A szentély gótikus csillagboltozattal, a hajó kétszakaszos, gótikus keresztboltozattal, sekrestye dongaboltozattal fedett. A szentélyfalban gótikus szentségfülke és ülőfülke. Falképek: hajó, diadalív, szentély, 14. század eleje, 15. század vége. Berendezés: 18. század; főoltárkép 1960 (Mórotz László). A templom a 14. század végén épült, 1711-ben romos volt s csak 1746-ban állították helyre. A templom hajójának Ny-i oldalára a 18. században karzatot építettek, amit a helyreállítás alkalmával bontottak el 1968-ben.
külső leírásA falun kívül, domb tetején fallal körülkerítve, szabadon álló, gótikus római katolikus plébániatemplom. Téglalap alakú hajó, a nyolcszög három oldalával záródó szentély és a nyugati homlokzat feletti nyolcszög alakú torony. Falszakaszokban és a szentély sarkain támpillérekkel.
Hajó déli oldala: mindkét szakaszban 1-1 csúcsíves ablak, az első szakaszban lévő ablak keskeny, egyszerű kiképzésű, a második szakaszban lévő kétosztású ikerablak. Az első ablakhoz hasonlókat találunk a szentélyen a támpillérek közeiben. A szentélyt csak a déli szentélyfalon lévő ablak világítja meg, a többit belülről elfalazták az oltár miatt. A hajó déli oldalán az első szakaszban, de nem az ablakkal megegyező tengelyben csúcsíves gótikus bejárat.
Az északi oldal ablaktalan, a szentély északi falához a templommal egykorú sekrestye csatlakozik. Csúcsíves ablakai közül az egyik. Az északi keretezése még eredeti.
Nyugati homlokzaton félköríves kapu vezet a templomba, a homlokzat közepén lizénához hasonló formában, kváderekből képzett torony emelkedik. A kiugró négyszögletes alépítményből nő ki a nyolc szögletes torony. Eredeti kősisakja helyett, ma barokk, törtvonalú, fazsindellyel fedett sisakkal.
A hajó és a szentély teteje cseréppel fedett.
Eredeti, illetve visszaépített a templom körítőfala, déli oldalon eredeti kapu, szemöldökgyámos kerettel.
állapot leírásaA templomot 1967-ben restaurálták, jelenleg a toronysisakkal vannak komolyabb problémák. Sürgős javításra szorul.
 szerkesztés

Kép a fotópályázatból

Gitárhúrok

Állapotjelentések

2018.02.04 15:55 fehér - állapot: 5 - egyéb
Lenyűgözően szép a templombelső, igen nagy kár, hogy a szentélyben a felújítás után is ott hagyták az oda korban és stílusban végképp nem illő oltárt (1960-ban készült!). Lefedtek vele egy szép gótikus ablakot a szentély közepén, és tönkre tették vele a teret..
A képeket ebben az évben augusztusban készítettem, ezért szerepeltetem az "egyéb" helyen.
A 14. század végén épült gótikus stílusban. Az Árpád-korban a mai templom tágas környezetében még egy kis falu állt, amit a törökök elpusztítottak, és romba döntötték a templomot is. 1746-ban állították helyre, berendezése 18. századi.
Falképei a hajóban, a diadalíven és a szentélyben a 14. század elejéről, ill. a 15. század végéről származnak (Kálvária-jelenet, Köpenyes Madonna, Szent Katalin, Szent Borbála, Szent Apollónia és Jézus megkeresztelése).
Megérdemelne a műemlékek között egy külön fejezetet.

2017.07.29 13:20 fehér - állapot: 4 - pont: 53


Sajnos, a pap a megérkezésem előtt röviddel ment le a faluba, belülről csak később készíthetek képeket.
A templom általános állapota még jó, de az alján vizesedik. Falai, bejárata és ablakai épek, erődfala stabil.

2010.11.26 13:59 carmin - állapot: 5 - pont: 15


Kívülről nagyon szép állapotban van.

2009.03.14 17:26 klo - állapot: 4 - koordináta: N 47° 50,336' E 19° 21,003' - pont: 1
Sikerült bejutni a kerítőfal övezte templomkertbe és néhány percre a templomba is. Kissé módosítom a korábbi pontozásom: a templom ugyan rendben van, azonban a freskók ugyancsak a színüket vesztették, rájuk férne egy kis restaurátori munka.

2009.03.07 15:14 klo - állapot: 5 - koordináta: N 47° 50,348' E 19° 21,020' - pont: 5Bejutni én sem tudtam. A templom és környezete szépen rendben tartott, a temetőben szívszorító a nagyon sok gyereksír.

2008.07.28 15:20 fa-peti - állapot: 5 - koordináta: N 47° 50,347' E 19° 21,024' - pont: 5

Templom
Templom
Műemlék
Műemlék
Lakat
Lakat
GPS koordináták
GPS koordináták
GPS óra
GPS óra

A templom kiváló állapotban van, bár le van zárva.