Nógrád vára

azonosító6736
törzsszám5794
védettségMűemléki védelem
jellegRom
név jellemzőMai
eredeti kategóriaERŐDÍTMÉNY
eredeti főtípusvár
megyeNógrád
helységNógrád
cím
helyrajzi szám550
település KSH kódja4358
földhivatalRétság Körzeti Földhivatal
állapot
rövid leírásA település központjában, hegy fennsíkján álló, szabálytalan alaprajzú vár. A fennsík É-i részén található az árokkal övezett 15. századi belső vár, ÉNy-i sarkán többszintes lakótorony jelentős maradványaival. A toronytól D-re, a Ny-i falon nyílt a belső vár kapuja, amelyet híd kötött össze a tőle Ny-ra levő barbakánnak nevezett építménnyel. A nagykiterjedésű fennsík szélét ÉK-i és ÉNy-i sarkán íves alaprajzú tornyokkal tagolt várfal veszi körbe. Bejárata ÉK felől, a barbakán közelében nyílik. A belső kapunyílás előtt későbbi kapu áll. A vár Ny-i és D-i oldalához egy-egy 16-17. századi bástya csatlakozik. Kérdéses, hogy hol állt a 11. századi ispáni vár. Ispánját 1108-ban említik először. 1274-1284 között került a váci püspökök birtokába. Belső várát építési felirata szerint Báthory Miklós püspök építteti át Traui Jakabbal, 1483-ban. A törökök 1544-ben foglalták el. Többször cserélt gazdát, miközben többször is építkeztek rajta. Ny-i bástyája, egy felirat szerint, 1622-ben épülhetett. 1685-ben villámcsapás következtében felrobbant a lőportorony. Jelentősebb hadieseménynek nem volt többé részese.
külső leírásA település középpontjában, magaslaton, szabadon álló, kőből épült, szabálytalan alaprajzú, külső és belső várból álló középkori várrom. A külső védelmi övből viszonylag épen megmaradt a félköríves záródású, csapórácsos, rusztikázott kőkeretű kapu. A kaputól kettős falköz vezet az északnyugati ék alakú, hegyes bástyához. Nagyrészt megmaradt a körítőfal, benne bástyákkal, illetve északon kerek védőmű. A belső várból, illetve annak északnyugati részén az egykor téglány alakú, 3 emelet magas lakótorony maradványa, falsarkán erőteljes armirozás. A belső és külső vár kapui között barbakán maradványai.
állapot leírásafelújítás folyamatos
 szerkesztés

Képek a fotópályázatból

Vitézi életVáralkony (1)Nógrádi panoráma

Állapotjelentések

2017.07.29 10:12 fehér - állapot: 5 - pont: 12Bizonytalan vagyok abban, hogy egy várrom esetén mennyire lehet, szabad vagy kell érintetlenül hagyni a növényzet elburjánzását. Bent a vár területén kifejezetten kellemes, otthonos érzést kelt egy-egy kígyószisz csoport a lila vagy egy ökörfark kóró a szép sárga virágaival az aljnövényzetből kiemelkedve. De a várhoz fölvezető út mentén a rézsűt mintha érdemes volna egy kaszával fölkeresni.

Egyébként a vár megőrzött állapotában megnyugtató állapotban van.

2016.04.28 13:25 fbobee - állapot: 5 - pont: 41

a vár messzebbről
a vár messzebbről

A várat és a környékét folyamatosan gondozzák, felújítják. Több információs táblát láttunk, és volt egy kipróbálható kaloda is. A kilátás is pazar.

2011.04.16 13:55 prozak01 - állapot: 5 - pont: 10
Nagyon szép, hangulatos várrom, a barbakánra meg a kilátásért is érdemes felmenni. Folyamatosan szépítik, rendben tartják.

2010.05.09 16:19 carmin - állapot: 5 - pont: 10
Öröm látni, hogy foglalkoznak a vár felújításával, új várfal és bástya építményeket lehet látni, információs táblákon mutatják be az eredeti vár képét. Sétálgatás közben pedig a páratlan panorámában is lehet gyönyörködni.

2010.05.09 16:05 piroska - állapot: 5 - pont: 10

távolról
távolról
a várban
a várban
kapu
kapu

A vár az előzőekben leírtak szerinti állapotú, gondozott a fű is.

2009.05.17 13:47 3D - állapot: 4 - koordináta: N 47° 54,378' E 19° 2,706' - pont: 4Az előző jelentés óta nem történt változás. A vár eredeti részei ugyan nem nagyon mutatják egykori képét, de értékeljük, hogy újjáépítéssel, bemutató táblákkal próbálják elénk tárni az egykori helyzetet. A hazai várak közül sok sorsára hagyva pusztul, míg itt láthatjuk, nem akarják elveszíteni legalább azt, ami megmaradt. A régi és új falak reméljük, egyre inkább felidézik majd az egykori várat, nyilván ez is pénzkérdés.
A másik pozitívum, hogy szabadon látogatható (belépődíj nincs), sétaút vezet fel, újabb emlékművek, emléktáblák bizonyítják, ma is része a helyiek életének ez a történelmi helyszín. Mindezt a kirándulók is értékelik, most is nagyszámú látogató volt a vár területén.
Mindenképpen megtekintésre érdemes műemlék.

2009.03.28 09:55 ludvig - állapot: 3 - koordináta: N 47° 54,419' E 19° 2,689' - pont: 10

a kapu koordinátái
a kapu koordinátái
a kau koordinátái
a kau koordinátái
ez a kép fogad minket a parkoló felől
ez a kép fogad minket a parkoló felől
a kapu és egy rekonsrtukciós rajz a bejáratról
a kapu és egy rekonsrtukciós rajz a bejáratról
ablakok maradványai a déli falon
ablakok maradványai a déli falon
a nyugati szögletes bástya
a nyugati szögletes bástya
a tetőszerkezetet kapott északi oldalon fekvő bástya
a tetőszerkezetet kapott északi oldalon fekvő bástya
egy felújított körbástya szintés az északi oldalon
egy felújított körbástya szintés az északi oldalon
a leomlott déli bástya maradványai
a leomlott déli bástya maradványai
a falak mint sok más várnál is,itt is néhol a természetes sziklára épültek
a falak mint sok más várnál is,itt is néhol a természetes sziklára épültek
a háttérben a több mint 20 méteres épületmaradvány a középkori belső várból
a háttérben a több mint 20 méteres épületmaradvány a középkori belső várból
a belső terület dimbes-dombos mezeje.......
a belső terület dimbes-dombos mezeje.......
emléktábla
emléktábla
emléktábla
emléktábla
emléktábla
emléktábla
honfoglalási emlékhely a vár tövében,szépül a környezet
honfoglalási emlékhely a vár tövében,szépül a környezet
nyári naplemente a falu fölött
nyári naplemente a falu fölött

A nógrádi vár egyike kedvenc váraimnak.Legfőképp azért,mert a Börzsöny keleti oldalán fekszik,tökéletes kiinduló és befejező pont a Csóványos meghódításakor.Egy meleg nyári kirándulás után a falak tetejéről végignézni a naplementét,követni a galamb csapat röptét,hallani a falu zörejeit......A vár szerencsés.Lassan kezd rendeződni környezete,új falak,információs táblák jelennek meg.Ottjártunkkor szorgos kezek rendezték a bozótost,égették a gallyakat.A parkoló felől egy "komplett" vár tárul elénk.A bejárati kapu környéke rendezett,de a falakon belül szinte egy mező az egész.A nyugati szögletes bástya az egyik legjobban helyreállított sarka a várnak.Egy aprócska szégyenfoltja volt ottjártunkkor:a magyar lobogó már nagyon megtépázódott,és valami kujon alakok egy alsóneműt húztak fel a zászló mellé...A kapu felé magasodó kerek bástya egy új tetőszerkezetet kapott,ennek faszerkezetét rosszlelkű látogatók össze-vissza felékesítették véséseikkel.Én nem is tudom,minden ilyen helyre ki kéne tenni egy hivatalos táblát, ahol mindenki leróhatná leküzdhetetlen vésnöki kényszereit....A várfal déli bástyája teljesen leomlott,egy nagy üresség tátong hűlt helyén,mintha ez is egy bejárat lenne.A fal része is erősen romos.Számomra érthetetlen módon a belső épületekből megmaradt két legalább 20 méter magas faldarab.Az egyiken egy íves kő a gravitációt meghazudtolva szinte a levegőben csüng.Ezek a faldarabok toronyként magasodnak ki,amit a környező hegyekről bárki megtalálhat.Annál is inkább, mert a vár egy kis hegy tetején épült,amit a messzi Csóványos kilátójából is látni.