Bory-kúria

azonosító6660
törzsszám5901
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaLakóépület
eredeti főtípuskúria
megyeNógrád
helységIpolytarnóc
címRákóczi út 8-10.
helyrajzi szám322, 323
település KSH kódja3328
földhivatalSalgótarján Körzeti Földhivatal
állapotPusztuló
rövid leírásSzabadon álló, földszintes, téglalap alaprajzú épület, sarkán egy-egy átlós tengelyű pavilonnal. A főszárny kontytetős, a sarokpavilonok kontyolt nyeregtetősek. DK-i, utcai, homlokzatának közepén rizalit. Bejárat az ÉK-i és a DNy-i (a két rövidebb) homlokzaton. Kéttraktusos, középfolyosóval, a helyiségek boltozottak, helyenként stukkó. Pincéje dongaboltozatos. Építtette a Borfői Bory család 1810 körül, később a Lehoczky család birtokolta. 1920-ban megosztották és átalakították.
külső leírásA rákóczi út nyugati végén álló, s azt lezáró előkertes, földszintes , téglány alaprajzú épület, homlokzatának két sarkán 1-1 sarokpavilonnal, s a közöttük lévő középrizalittal.a pavilonok és a rizalit oldalain 1-1 a közöttük lévő falszakaszokon két-két ablak látható. A hátsó homlokzaton jelenleg öt ablak van. A jelenleg két önálló lakásra osztott épület bejáratai a két rövidebb oldalon nyílnak.A homlokzatokon alul magas lábazat, felül több részes klasszicista párkány fut körbe.Nyeregteteje palával borított.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2018.04.11 18:00 piroska - állapot: 4 - pont: 58
        kémény
kémény

Az épület állapota változatlan. A befejezetlenség gyanítható.
Az egyik kémény rossz állapotú.

2012.03.17 14:32 zsalaber - állapot: 4 - koordináta: N 48° 14,384' E 19° 37,239' - pont: 19
Az épületen kívülről változás nem történt.

2010.07.03 12:39 rlevente - állapot: 4 - koordináta: N 48° 14,384' E 19° 37,235' - pont: 12


Sajnos semmi előrelépést nem tapasztaltam ez egy évvel ezelőtti állapothoz képest.
Az ablakok ugyan ki vannak cserélve, de a fal, a vakolat javítása még mindig nem történt meg.

2009.07.11 15:28 zsalaber - állapot: 4 - koordináta: N 48° 14,392' E 19° 37,239' - pont: 8A felújítás most is tart és úgy látom jó kezekben van az épület. A tetőben kárt tett az 1 évvel ezelőtt egymást követő tornádó jelenség és jégeső. Helyreállítása folyamatban van.
A ház tulajdonosai nagyon készségesek és kedvesek voltak, beinvitáltak, megmutatták hogyan halad a munka a falakon belül. Sok szép dolgot hoztak létre a saját energiájukat, szaktudásukat beleadva és a helyi munkaerőt is foglalkoztatva.
Nyomoznak a kúria története után is. Az ismerőseik segítségével találtak olyan nyomokat, ami azt feltételezi, hogy ezt a kúriát nem is a Bory család építette, hanem Stréter János II. Rákóczi Ferenc tüzérségi főparancsnoka. Erre utaló bizonyíték lehetne, hogy a monogrammal ellátott téglák a korban hivatalos latin nyelv két betűjét viselik magukon ("S és I"), amelyek egymásra vannak rajzolva. Ez persze nem bizonyított tény csak feltevés (legalábbis részemről), de érdekes az biztos.
A kúria épül és szépül, a berendezéséről a tulajdonosok kérésére nem teszek fel képeket, így is egy élmény volt, legalábbis nekem.:-))))

Egyéb érdekességek:
- A rossz állapotú ajtók, ablakok cserére szorulnak. Az új zsalugáteres nyílászárók a régiek mintájára készülnek és kerülnek beépítésre. A felújítást szakszerűség és elhivatottság jellemzi, annak ellenére, hogy egyetlen dokumentum, rajz, fénykép sem került elő a múltból. A magántulajdonú épület belső és külső felújítása folyamatosan halad a műemléki elvárások figyelembevételével.

- Az is feltételezhető, hogy szintes volt, mert a padláson feltárt burkolólapok alapján a saroktornyok nagyobb magasságot vizionálnak. Az előkerült lépcsőházi maradványok azt látszanak igazolni, hogy a régi hosszabb lehetett a jelenleginél.

- Beomlottak a pince helyiségek, falleomlás nyomai észlelhetőek a lépcsőház felőli oldalon. A helyiségeket kör alakú geometrikus stukkó ékesíti a boltozatokon.

- Visszaépítik a mennyezeti ornamentikális - levél, kagyló, figurális - díszítéseket. A szobák és egyéb helyiségek márvány, valamint intarziás parketta burkolást kapnak. A falak felülete francia stílusú lesz.

- A tetőtérben panziót alakítanak ki. Az épület fűtését kandallók. cserépkályhák biztosítják, tűzterük ajtaja a folyosóra nyílik, így tüzifával történő táplálásuk, valamint a hamuzás is onnan történik. A kastély szobáit, folyosóját, előterét antik bútorokkal teszik látványossá, kényelmessé.

- A barokk stílusban eddig legyártott hetvenkettő; darab ajtónak, ablaknak és szekrénynek a beépítése folyamatosan történik.
- Alaprajzilag szembetûnõ az ipolytarnóci és a kisterenyei kastély hasonlósága. Két különbség azonban jól látszik, mert az elõbbi földszintes, négyszög alakú saroktornyos, az utóbbi pedig egy emelettel magasabb, saroktornyai kör alakúak.
- Az 1830-tól pusztuló kastély állagmegóvása 2001-ben kezdõdött. Felújításának befejezése után állandó kiállításával, panziójával, életmód múzeumként, magánlakásként a helyi, falusi turizmus szolgálatában állva öregbíti tovább a tulajdonosok jóvoltából Ipolytarnóc jó hírnevét a látogatók révén.

Forrás: www.ipolytarnoc.hu2008.12.28 08:20 Napváró - állapot: 4 - koordináta: N 48° 14,388' E 19° 37,235' - pont: 5


Felújítás folyamatban, az ablakokat kicserélték. Eresz rendben, a lábazaton enyhe vizesedés.

2008.09.13 15:40 gonit - állapot: 4 - koordináta: N 48° 14,384' E 19° 37,240' - pont: 5


Többet később.