Római katolikus templom

titulusSzent Alajos
azonosító6596
törzsszám5746
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaSzakrális építmény
eredeti főtípustemplom
eredeti típusr.k. templom
eredeti altípusr.k. plébániatemplom
megyeNógrád
helységGaráb
címPetőfi Sándor u.
helyrajzi szám1
település KSH kódja18494
földhivatalPásztó Körzeti Földhivatal
állapotKifogástalan
rövid leírásDombon, szabadon álló, egyhajós, keletelt, nyeregtetős templom, Ny-i homlokzatához ferde falsíkokkal kapcsolódó középtoronnyal, a hajónál keskenyebb, íves záródású szentéllyel. A hajó É-i és D-i falán egy-egy támpillér. A szentély É-i falában feliratos tábla: IHS 1764. Belseje síkmennyezetes, a hajó bejárati oldalán karzat. Berendezés: 18-20. század. 1688-ban a falut a besztercebányai jezsuiták kapták meg, ők építették a mai templom elődjét, amelyet 1788-ban újítottak fel, majd 1804-ben újjáépítettek. 1920-ban tűz pusztította, ez után bontották le kétszakaszos boltozatát és építették a jelenlegi síkmennyezetet.
külső leírásTelepülés belsejében, út mentén, dombtetőn, szabadonálló barokk r. k. pléb. templom. A nyugati homlokzat elé épített toronnyal, téglalap alakú hajóval, s a hajónál csak alig keskenyebb kosáríves záródású szentéllyel.
Nyugati homlokzatot uralja a zömök torony. Tornyon szegmensíves kétszárnyú bejárat, felette dísztelen téglalap alakú ablak. Tagolt főpárkány zárja a földszinti részt. A torony két emeletén a sarkokon festett lizénák, az első emeleten szintén egyszerű, téglalap alakú ablak, majd osztópárkány. A második emeleten is téglalap alakú ablakok szegmensíves kerettel, órapárkány, bádoggal fedett törtvonalú sisakdísz.
Oldalhomlokzatok egyszerűek, a nyugati homlokzathoz közel mindkét oldalon 1-1 támpillér, a hajót 1-1 szegmensíves, szalagkeretes, záróköves ablak világítja meg. Hasonlóan a szentély mindkét oldalán is.
Hajón és a szentélyen cserép fedés.
állapot leírásaNagyon szépen rendben tartott, jó állapotban lévő templom; karzat mellvédjén némi repedés.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2010.08.08 15:26 zsalaber - állapot: 4 - pont: 25
Jelentősen nem változott a templom állapota....
"Egyéb:
A korai középkortól lakott helység, amelynek neve a gyertyánfa szláv nevéből származik. A honfoglalás idején a Kökényes-Radnót nemzetség birtoka lett a környék. A család egyik tagja, Mendinus székesfehérvári prépost még 1179 előtt premontrei kolostort alapított Garábon. A kutatások alapján feltételezhető, hogy a garábi volt valamennyi magyarországi premontrei rendház anyamonostora. Azok levelek tanúsága szerint a község 1265-ben a Szent Hubertusról elnevezett helyi premontrei apátság birtoka volt. A kolostor 1436-ban szűnt meg, ezután az ipolysági rendház birtoka volt a falu. A török hódoltság után, 1688-ban Garáb a besztercebányai jezsuitáké lett. "
Forrás:http://www.vendegvaro.hu/Garab

2009.04.18 11:34 carmin - állapot: 4 - pont: 10
Állapota változatlan.

2008.12.29 08:19 Napváró - állapot: 4 - koordináta: N 47° 58,687' E 19° 38,484' - pont: 10A lábazaton vizesedéstől pereg a vakolat. Falában régészeti feltárás.