Evangélikus templom

azonosító6594
törzsszám5800
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaSzakrális építmény
eredeti főtípustemplom
eredeti típusev. templom
megyeNógrád
helységŐsagárd
címRákóczi utca 18.
helyrajzi szám119
település KSH kódja19318
földhivatalRétság Körzeti Földhivatal
állapot
rövid leírásSzabadon álló, egyhajós, keletelt templom, Ny-i homlokzata előtt a homlokzathoz homorú ívekkel kapcsolódó középtoronnyal, a hajónál keskenyebb, enyhén íves záródású szentéllyel, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel. A torony bejárata fölött a zárókövön építési évszám: 1824. A toronyalja csehsüveg boltozatos, a hajó és a szentély tükörboltozatos, stukkóval. A hajó bejárati oldalán karzat. Berendezés: oltár és szószék, 18. század vége. Épült 1786-ban, tornya 1824-ben. Ugyanezen a helyrajzi számú telken áll a lelkészlak téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épülete, a kert felé tornáccal, erősen átalakítva.
külső leírásA település középpontjában, a Rákóczi úttal párhuzamosan, kertben szabadon álló barokk evangélikus templom. Homlokzat elé ugró toronnyal, mely ívesen kapcsolódik a homlokzathoz.
Alacsony, körbefutó lábazat, torony alján szegmensíves, kapu nélküli bejárat, felette téglalap alakú osztott ablak. A kapu és ablak faltükörben. Ablak alatt bojtdíszes kötény. Homlokzat szélein falpillérek, mindkét oldalon a karzat magasságában 1-1 téglalap alakú osztott ablak. Alattuk a faltükör széléig futó osztópárkány. A párkány keskeny, tagolt. Tagolt főpárkány, íves oromzat, közepén faltükörben téglalap alakú ablak , fölötte osztott párkány. A torony oldalhomlokzatain hasonló vakablakok. A torony emeletén félköríves harangablakok. Órapárkány, óra felett kihegyesedő lezárással. Bádoggal fedett 8 szögű gúlasisak. Homlokzat út felé eső oldalán 2 emléktábla az I. és II. világháború halottainak emlékére.
A templom bejárata kétszárnyú, új kapuszárnyak, téglalap alakú. Hajó és szentély oldalán 1-1 szegmensíves ablak. Enyhén ívelt szentély, rajta kicsi kör alakú ablak.
Hajón nyeregtető, palafedés, most raknak rá hódfarkú cserepet. A főhomlokzat szélesebb a hajónál, a homlokzatot lezáró és díszítő falpillérek túllógnak az oldalakon.
A templommal egy telken, de kerítéssel elválasztva áll a földszintes, "T" alakú alaprajzú, kontyolt nyeregtetős, kert felé tornácos plébánia. Egykor nagyon jó épület, de a hatvanas években csúnyán átalakították. Legalábbis az utcai homlokzatát.
állapot leírásaMost kezdődik a teljas külső és belső tatarozás; lábazati vizesedés
 szerkesztés

Állapotjelentések

2016.11.26 10:00 piroska - állapot: 5 - pont: 46


Öt alá.
Változatlan állapotban, rendezett környezetben.
A régi sírok is szépen rendben tartva.

2014.03.13 11:13 prozak01 - állapot: 5 - pont: 32A templom továbbra is nagyon szép, hibátlan állapotú. Maga a falu is kellemes, csendes, jó rajta végigsétálni.

2012.05.31 11:33 ngabi - állapot: 5 - pont: 51

A képen látható hibától eltekintve kitűnő állapot.

2009.06.01 14:54 zsalaber - állapot: 5 - koordináta: N 47° 51,452' E 19° 14,497' - pont: 12


Mint azt az állapot leírásban előre jelezték, külső és belső tatarozás történt. A templomba nem jutottam be, de egy helyi nénike elmesélte, hogy belül régen nagyon szép freskók voltak (szép szinesek), de most csak egyszínűre van lemeszelve. Külsőleg az épületet rendben találtam, bár néhol a -nem tökéletes- vízelvezetés miatt ázásra utaló nyomok vannak.

2008.12.06 10:58 piroska - állapot: 5 - koordináta: N 47° 51,454' E 19° 11,765' - pont: 10


A templomon némi ázás. A lelkészlakon nincs mit nézni. Az utcán szemben egy rommá váló régi palóc ház. A közelben régi temető maradványa: szép sírkövek.