Lakóház

azonosító6474
törzsszám2400
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaLakóépület
eredeti főtípuslakóház
eredeti típuspolgárház
megyeKomárom-Esztergom
helységTata
címVáralja utca 14.
helyrajzi szám1906
település KSH kódja20127
földhivatalTata Körzeti Földhivatal
állapot
rövid leírásTöbb épületből álló együttes. A telek Ny-i oldalán, a Szent János-patak mellé épült a szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős malomépület, amelyhez K-i irányba földszintes, téglalap alaprajzú, nyeregtetős szárny csatlakozik. A telek É-i határán, szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős lakóépület. A malom épület és a hozzá csatlakozó melléképület síkmennyezetes. Az emeletes lakóépület egytraktusos, oldalfolyosós elrendezésű. A földszinti terek csehsüveg boltozatúak, az emeletiek síkmennyezetesek. Az épület földszintjén befalazott, félköríves nyílások. Épült a 18. század második felében, a 19. században átalakítva.
külső leírásA hátsó telekhatáron álló téglány alaprajzú, cseréppel fedett nyeregtetős, egyemeletes épület, valamint a Váralja utcai telekhatárra több periódusban épült melléképület.
Az emeletes épület déli homlokzatának földszintjén egy kétszárnyú, félköríves záródású bejárati ajtó látható, felette esőtetővel. Tőle jobbra két félköríves falfülkében elhelyezett hatszemes ablak figyelhető meg. Ettől jobbra - ugyancsak félköríves falfülkében - kétszárnyú bejárati ajtó nyílik. A emeletet a földszinttől egyszerű övpárkány választja el. Az emeleten - tengelyben elhelyezve - négy keresztosztós ablak látható. A sárgára festett homlokzatot lépcsőzetesen visszaugró főpárkány zárja.
Keleti, rövidebb homlokzata, melyre mind az osztó-, mind a főpárkány ráfordul, a földszinten két, az emeleten egy ablaktengelyes. A homlokzat északkeleti sarkához zárt kerítés csatlakozik.
Az északi homlokzatra a párkányok ráfordulnak, a földszinten két hatszemes, az emeleten három keresztosztós ablak látható. A nyugati homlokzat mindkét szintje egy ablaktengelyes. Az osztópárkány erre a homlokzatra nem fordul be.
Az emeletes épület mellé délnyugatról csatlakozik a - megközelítően "L" alaprajzú, két épület összeépítéséből létrejött melléképület, melynek hosszabbik épületrésze a telekhatárra épült. A melléképület nyílásai átalakítottak, modernek.
állapot leírásaJelenleg lakatlan.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2012.08.01 10:36 Patikus - állapot: 3 - pont: 12

Az épületegyüttes utcai része eléggé romosodik. Gondozatlan, elhanyagolt.

2008.11.10 15:17 QnJ - állapot: 3 - koordináta: N 47° 39,012' E 18° 19,167' - pont: 5
változatlan állapotú, használaton kívüli épület

2008.07.07 15:20 fa-peti - állapot: 3 - koordináta: N 47° 39,015' E 18° 19,163' - pont: 5

Épület I.
Épület I.
Épület II.
Épület II.
Épület III.
Épület III.
Koordináták
Koordináták
Időpont
Időpont

Kissé pusztuló állapotban van és hullik a vakolata.