Vaszary-villa

azonosító6450
törzsszám10710
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaLakóépület
eredeti főtípusvilla
jelenlegi kategóriaKözépület
jelenlegi főtípuskereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
jelenlegi típusirodaház
megyeKomárom-Esztergom
helységTata
címMűvész köz 3.
helyrajzi szám2984/4
település KSH kódja20127
földhivatalTata Körzeti Földhivatal
állapot
rövid leírásKertben, szabadon álló, földszintes, téglalap alaprajzú, jellemzően sátortetős villaépület. Tetőtere részben beépítve, az ablakok körül megnyitott tetőszakasszal és fűrészelt oromzati díszű tetőfelépítménnyel. Utcai homlokzatának K-i sarkán, félköríves, mellvédes, fedett terasz. Síklefedésű belső terek, részben korabeli nyílászárók. Építtette Vaszary János festőművész 1906-ban (építész: Toroczkai Wigand Ede).
külső leírásA Művész közre néző déli homlokzat földszintjének középtengelyében egy összetett nyílás látható, mely középen egy ajtóból, tőle jobbra és balra - az ajtó szemöldökének magasságában - egy-egy ablakból áll. Tőlük balra emléktábla.
A homlokzat jobb oldalán kis félköríves terasz figyelhető meg, a fölé kinyúló - téglából falazott pillérrel alátámasztott - tetővel. A teraszról egy erkélyajtó vezet a belsőbe.
A keleti homlokzat lábazatában két - angolaknában elhelyezett - vasrácsozott pinceablak látható.
Az észak-keleti sarkot szintén egy kőmellvédes terasz foglalja el, melyre keleten két ajtó, valamint középen egy ablak nyílik. A terasz alá fut be észak felől a pincelejárat. A két térből álló pince poroszsüveg boltozatos.
Északról a lábazatban újabb két pinceablak figyelhető meg, a földszinten más nyílás nincs.
A nyugati homlokzat északi részét egy nagyméretű, téglából falazott ív töri meg, mögötte a falazat beugrik. Ettől jobbra egy négy lépcsőfokkal megemelt bejárati ajtó látható. Ettől jobbra majolika keretben Mária gyermekével, ornamentikus díszítéssel. A következő tengelyben két egymás alatti nyílás látható, melyből az alsó egy angolaknás pinceablak, felette egy állótéglány alakú ablak.
A manzárdtetőben a délkeleti sarokban - a földszinthez hasonlóan - terasz figyelhető meg. Róla dél felé két ablak nyílik. Az északkeleti sarkon szintén ablak nyílik a manzárdtetőben. A tető északi és nyugati részét csak egy-egy padlásszellőző töri meg.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2008.12.12 10:58 QnJ - állapot: 4 - koordináta: N 47° 39,206' E 18° 19,795' - pont: 5
jó állapotban lévő üres épület

2008.07.07 16:51 fa-peti - állapot: 3 - koordináta: N 47° 39,210' E 18° 19,790' - pont: 5

Az épület
Az épület
Koordináták
Koordináták
Időpont
Időpont

Lakatlannak tűnik