Lakóház

azonosító6401
törzsszám2425
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaLakóépület
eredeti főtípuslakóház
eredeti típuspolgárház
jelenlegi kategóriaLakóépület
jelenlegi főtípuslakóház
jelenlegi típuspolgárház
megyeKomárom-Esztergom
helységTata
címAlmási u. 12.
helyrajzi szám2655
település KSH kódja20127
földhivatalTata Körzeti Földhivatal
állapotKielégítő
rövid leírásZártsorú beépítésben álló, földszintes, U alaprajzú, nyeregtetős épület. Az utcai szárny középtengelyében kosáríves záródású kapu, a kaputól D-re eső homlokzat átalakított. Az É-i, rövidebb udvari szárny előtt, pilléreken nyugvó, mellvédes tornác. Síkmennyezetes belső terek. Épült a 19. század elején.
külső leírásZárt utcasoros beépítésben álló közel "U" alaprajzú épület. Tetőzete cseréppel fedett nyeregtető.
Utcai homlokzata hat tengelyes, középtengelyében egy szegmensíves záródású, kétszárnyú fakapu látható, alján vörösmészkőből készült, csonkakúpot formázó kerékvetővel. Tőle balra két modern összetett ablak nyílik, könyöklőjük és szemöldökük között vörösesbarnára festett széles sáv fut végig a kapuig tartó, egyébként sárgára festett homlokzatszakaszon. A homlokzat alján vörösmészkő lapokból összeállított lábazat húzódik. A bal oldali homlokzatszakaszban három hatszemes ablak látható. Könyöklőjük nincsen, felettük keskeny, vakolatból kiképzett szemöldökpárkány látszik. Alul itt is megfigyelhető a vörösmészkő lábazat, felül pedig az eredeti főpárkány.
A gerendás famennyezetű, tégla járószintű kapualj vezet az udvarra. Az udvarra vezető nyílás fagerendás áthidalású.
A kapualj bal oldalából ajtó vezet a bal oldali épületrészbe.
A bal oldali oldalszárny a telekhatáron fut hátra, udvari homlokzatában nyílik a padlás és a pince bejárata.
A jobb oldalon hátrafutó szárny egy szakasza előtt négyzetes oszlopokkal alátámasztott téglamellvédes tornác húzódik. Eredeti ablakszerkezetek csupán ennek a szárnynak a homlokzati nyílásaiban maradtak meg, a bal oldali szárny nyílásai átalakítottak.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2008.12.12 12:17 QnJ - állapot: 4 - koordináta: N 47° 39,238' E 18° 19,504' - pont: 10a korábbi jelentés téves, mivel a házszám szerint lett azonosítva, azonban a leírásnak a mellette található épület felel meg amely hasonlóságot is mutat az archív képhez.
Az épület állaga jó, azonban a tető faszerkezete már hullámzik, és az ereszcsatorna hiánya sem hat kedvezően. A "modern" ablakok nagyon nem illenek az épülethez.

2008.07.07 09:09 fa-peti - állapot: 5 - koordináta: N 47° 39,225' E 18° 19,493' - pont: 0

Viszonylag újonnan épült ház a 12. A mellette levő talán a célpont, az is fotózva és jó állapotban vannak.