Kálvária-szoborcsoport

azonosító6365
törzsszám10732
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaSzakrális építmény
eredeti főtípuskálvária
jelenlegi kategóriaSzakrális építmény
jelenlegi főtípuskálvária
megyeKomárom-Esztergom
helységSárisáp
címFő utca
helyrajzi szám1502
település KSH kódja26903
földhivatalDorog Körzeti Földhivatal
állapotRomos
rövid leírásA tokodi úttal párhuzamosan, a templomtól É-ra kialakított stációsor. A stációsor elején kereszttel, a végén Golgotával. A kereszt hasáb alakú lábazattal és párkánnyal tagolt talapzaton áll, jelenleg félbetörve. A kereszt alján Mária töredékes alakja. A stációk oszlopon álló, íves lezárású aedikulák. A Golgotán csak a jobb lator szobra található: tagolt posztamensen emelkedő tau keresztre feszített alak. A másik két keresztnek csak a talapzata található. A Golgotát 1793-ban állították fel, a stációsor 1850-ben készült.
külső leírásA tokodi úttal párhuzamosan a templomtól északra kialakított stációsor, indító kereszttel és golgotával. A stációk az út két oldalán váltakozva helyezkednek el. Az út két oldala nagyrészt beépült.
Indító kereszt: négyzetes lábazat, negyedkörív átmenet után posztamens; vésett, lesarkított keretelésében felirat. A posztamensen fölfelé keskenyedő talpból indított kereszt, a korpusz és szárai letörtek. A talp előtt Mária alakjáról is hiányzik a kéz, az arc.
A stációk oszlopon álló, íves párkánnyal lezárt aediculák. Meszeltek, a fülkéken belül színezésnyom.
A golgotán csak a jobb lator szobra áll. Földbe süllyedt lábazatát az utóbbi időkben kiszabadították-kiásták. (A másik kettőét is.) Tagolt párkánnyal lezárt posztamensén vésett keret, felirat nélkül. A kereszt talpa hasábból indított, lemeztaggal lezárt félkörív. Népies korpusz. Krisztus keresztjének csak lábazata és posztamense van meg, utóbbin az előzőhöz hasonló keretben felirat. A bal lator keresztjének posztamense még áll, rajta néhány összehordott töredék.
állapot leírásaTöredékei (indító kereszt) vannak a plébánia kertjében. A stációdomborművek vagy képek egytől-egyig hiányoznak. Maguka stációk jobbára állnak, a golgotából csak a jobb lator; a feszületnek és a bal latornak csak a talapzata van meg.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2013.06.03 12:31 ngabi - állapot: 5 - pont: 29


Gondozott kálvária és környéke

2010.07.15 16:09 Ego103 - állapot: 3 - koordináta: N 47° 40,858' E 18° 40,582' - pont: 14

Az első stáció (és még néhány)
Az első stáció (és még néhány)
Újabb kettő
Újabb kettő
Ezért a hármas osztályzat...
Ezért a hármas osztályzat...
Dátum - idő
Dátum - idő
Koordináták
Koordináták

A stációk rendben vannak, de a hármas keresztig a képen látható térdig érő gaz és parlagfű erdő miatt nem mentem fel, ezért a közepes osztályzat. A koordináták az első stációt jelzik.

2009.04.11 14:34 snake - állapot: 4 - pont: 9

A kálvária és a stációk jó állapotban vannak. Kicsit furcsán fest így a házak közt.

2008.08.02 15:32 innoxum - állapot: 3 - koordináta: N 47° 40,844' E 18° 40,587' - pont: 5


A stációkat megkísérelték helyreállítani, Az indító keresztet pótolták egy borzalmas műkő készítménnyel, a talapzat tisztítása megtörtént. a feliratok csak részben olvashatóak. A stációk is tisztítottak, fülkék helyreállítva, bár találtunk komoly sérülést is, az állomások domborművei is elkészültek ???