Kovácsi középkori település és templomrom maradványai

azonosító6263
törzsszám2371
védettségMűemléki védelem
jellegRom
név jellemzőMai
eredeti kategóriaSZAKRÁLIS ÉPÍTMÉNY
eredeti főtípustemplom
megyeKomárom-Esztergom
helységEsztergom
címVasútállomás mellett
helyrajzi szám18159
település KSH kódja25131
földhivatalEsztergom Körzeti Földhivatal
állapotRomos
rövid leírásA vasútállomás ÉNy-i oldalán, részben a töltés alatt, Kovácsi középkori település, illetve részben a vasútállomás épülete és a vasúti töltés alatt, részben a felszín felett találhatók a román kori, kéttornyú, háromhajós templomának 13. századi maradványai. A templomnak csak a Ny-i toronypárját lehetett feltárni. A templomot Kovácsi település Szent János-templomával azonosították. A vasútállomástól K-re a település 13. századi Szent Mihály-templomának maradványai kerültek elő. Kovácsi 1543-ban, Esztergom elfoglalásakor pusztult el. Feltárva és részben visszatemetve.
külső leírás1200 körül épült, kéttornyú, háromhajós templom és a hozzá tartozó rendház maradványai, alapjai. A rom jelenleg vissza van temetve, a vasútállomás ÉNy-i sarkában fekszik, részben a töltés alatt.
állapot leírásaBetemetve.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2016.11.13 14:59 klo - állapot: 3 - egyéb
Most folyik a templomromnak a feltárása, bővebben magazin cikkében: http://www.muemlekem.hu/magazin/esztergom_kovacsi_templomrom_feltaras

2009.02.01 11:34 snake - állapot: 2 - pont: 5A téli gyérebb növényzet mellett sem találtam semmi érdemlegeset. A kovácsi utcában több helyen is használták ugyanazt a terméskövet ilyen- olyan dolgokhoz. Ezek gondolom a romokból származhatnak.

2008.11.02 09:07 snake - állapot: 2 - koordináta: N 47° 46,720' E 18° 44,571' - pont: 5Több, mint fél órát bolyongtam a környéken, de falmaradványként értékelhető részletet nem találtam. Néhány kisebb halom követ azt igen. Gyanítom az egészet föld takarja, illetve gaz, amitől nem látszik. Bementem a vasút területére is, végigmentem a vágányokon a bakokig (ez a rész is gazban áll), de ott sem láttam semmi érdemlegeset. A koordinátákat az állomás épületétől Észak- nyugati irányban vettem fel, az osztályzás is hasra ütés. Egyébként az állomás egyik oldalán húzódó utca neve Kovácsi.