Késő római lakóépület és fürdő

azonosító6141
törzsszám2486
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaLakóépület
eredeti főtípusvilla
megyeKomárom-Esztergom
helységDorog
címHosszúrétek-dűlő
helyrajzi szám0292/11
település KSH kódja10490
földhivatalDorog Körzeti Földhivatal
rövid leírás1958-1960 között feltárt lakóépület és fürdő maradványai. A fürdőnél előkerült a hypocaustum maradványa, több helyiségben terrazzo padlórészlet. A két épület között egy szélesebb út maradványait figyelték meg. A maradványokat, részbeni konzerválás után, visszatemették.
külső leírásAz ásatási területen jelenleg szántó van, a romok nem láthatók. Talán visszatemették őket
Az ásatási területen jelenleg szántó van, a romok nem láthatók. Talán visszatemették őket.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2009.04.09 17:14 snake - állapot: 2 - koordináta: N 47° 42,621' E 18° 45,211' - pont: 17


Hát ez nehéz szülés volt.

A műemlék adatlapja szerint a rom el van temetve és szántóföld van felette. Épp ezért nem is foglalkoztam sokáig a témával, mondván úgysem látszik semmi, minek rohanjak.
A jelzett földterület túl nagy ahhoz, hogy csak vaktában mérjek valahol, ezért Attibati segítségét kértem. Első körben nem lettem ettől sem okosabb, mert a rajzon nem szerepelt az áhított hrsz.Így hát a dorogi önkormányzat illetékes osztályához, illetve annak vezetőjéhez, Szenczi úrhoz fordultam segítségért. Kérésem meghallgatásra talált, küldtek egy szelvényt, amin már szerepelt a megfelelő hrsz, ráadásul a rom is be volt rajzolva! Ezúton is köszönöm a segítségüket!
Attibati mondott rá egy közelítő koordinátát, aztán ennek segítségével kereső módban ránavigáltam az emlékre. 96 méterre tudtam megközelíteni az objektumot, egy kerítés miatt, mert sajnos a rom a Dorogi Ipari Park területén fekszik, ami teljesen körbe van véve kerítéssel, magánterület.
A rom tehát nem látogatható!
Viszont a kerítésen kívülről tisztán látszanak a falmaradványok, a leírással ellentétben a romok nincsenek visszatemetve, nagyon is ott vannak a felszínen! Gondolom a nyári dúsabb vegetáció azért majd gondoskodik arról, hogy ne legyen annyira látható.
Állapotát kettesre értékeltem. Úgy látszik nincs gondozva, de elzártsága okán kárt sem tesznek benne mások, csak az idő munkálkodik rajta.
A megadott koordinátát a helyszíntől 96 méterre mért értékből számoltam itthon.